Karesi Belediyesi Tarihten Bugüne Uzanıyor

0
943

Karesi, 70 mahallesi ve 182 bin nüfusuyla büyükşehir statüsüne geçen Balıkesir’in en büyük ilçelerinden. 2014 yılında kurulan Karesi Belediyesi kadınlar, gençler, yaşlılar ve engelliler için pek çok projeyi hayata geçiriyor. Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, proje ve hedeflerini anlattı…

EKONOMISI tarım, hayvancılık ve bunlara bağlı sanayiden oluşan Karesi kırmızı, beyaz et ve süt üretiminde kalitesiyle dikkat çekiyor. İstanbul-İzmir ve Çanakkale, İzmir, Bursa otoyollarının kesişme noktasındaki Karesi geniş tarım arazileriyle sebze ve meyve üretiminde de iddialı. 742 kilometrekare büyüklüğündeki ilçe arazilerinin yüzde 27’si orman, yüzde 59’u tarımsal arazi, yüzde 11’i mera, yüzde 2’si yerleşim ve yüzde 1’i ise gölet ve derelerden oluşuyor.

2014 yılında kurulan Karesi Belediyesi, vatandaşların hem belediyeye, hem de belediye hizmetlerine ulaşımı için iletişime çok önem veriyor. Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, “Karesililerin 24 saat boyunca ulaşabildikleri Beyaz Masa ve İletişim Merkezi sorunların çözümünde yol gösteriyor” diyor.

ASIRLIK KÜLTÜR

Geçmişi asırlar öncesine dayanan Karesi’de geleneksel “Şamlı Panayırı”

her yıl tekrarlanıyor. Mahalle muhtarlığı ve belediyenin işbirliğiyle düzenlenen panayırda birbirinden eğlenceli aktiviteler, sportif faaliyetler ve geleneksel çocuk oyunlarıyla sosyal ve kültürel yaşama renk katılıyor.

KURTDERELI GÜREŞLERI

Kurtdereli Yağlı Güreşleri, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi tarafından Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan anısına düzenleniyor. 60. Kurtdereli Yağlı Güreşleri’nde yüze yakını baş pehlivan kategorisinde olmak üzere bin pehlivan üç gün boyunca yarıştı ve İsmail Balaban’ı yenen Ali Gürbüz başpehlivan oldu.

HEDEF SIFIR ATIK

Karesi Belediyesi doğal yapıyı korumak için “sıfır atık çevre temizliği” ve “geri dönüşüm” bilinciyle etkinlikler düzenlediklerini belirten Orkan, “belediyenin düzenlediği “Karesi Neşeli Günler Çocuk Oyunları ve Sinema Günleri” etkinliğinde de vatandaşların sıfır atık bilincini geliştirmeleri için kampanya düzenlendi ve tonlarca geri dönüştürülebilir atık toplandı” diyor.

GERI DÖNÜŞÜM

Karesi Belediyesi, Karesi Kent Konseyi işbirliğiyle ev kadınlarına yönelik “Dönüştür Kullan Atölyesi” etkinliğinde geri dönüşüm malzemelerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla kullanılmayan ev eşyalarının farklı işlevlerle yeniden kullanımının sağlanması için bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıldı.

Karesi Belediyesi’nin çalışmaları arasında çocuklar ve gençler önemli bir yer tuttuğunu belirten Orkan, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Öğrencilerin geleceğe umutla bakabilmesi, boş zamanlarını spor yaparak geçirebilmeleri, arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirebilmeleri için bütün imkanları sunmayı hedefliyor. Bu nedenle özellikle amatör spora desteklerimizi sürdürüyoruz. Bu çerçevede amatör spor kulüpleri ve sporcular, malzeme, ulaşım gibi konularda destekleniyor.

Belediye, yaşlılarla da özenle ilgileniyor. Dün ve bugün arasında köprü kuran yaşlılar asla yalnız bırakılmıyor, düzenli olarak ziyaret ediliyor, fikirlerinden faydalanılıyor. Karesi Belediyesi engellileri de düşünüyor. Hazırlanan projelerde engelliler her zaman gözetiliyor, engelli vatandaşların ayrım gözetilmeden Belediyenin bütün imkanlarından yararlanabilmesi için çaba harcanıyor.

KARESI BEY HEYKELI

Karesi Belediyesi ve Balıkesir Üniversitesi arasında imzalanan “Karesi Kent Kimliği Projesi Protokolü” çerçevesinde Selçukluların ünlü kumandanlarından, Karesi Beyliğinin kurucusu ve Karesi’nin ismini aldığı Karesi Bey’in temsili heykeli ve Karesi Bey Kavşağının açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Karesi Bey Türbesi’nin bakımı Belediye tarafından yapıldı.”