Kahramanmaraş İhracatında Yeni Hedef 

By Fortune Türkiye

Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden Kahramanmaraş, 19 Kasım’da Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) yeni yönetimini seçecek. 2020 yılından bu yana da KMTSO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Şahin Balcıoğlu, yeni dönemde de başkanlığa aday olduğunu açıklayarak kente katkı sunmaya devam edeceklerini ve ihracat hedeflerinin 5 milyar dolar olduğunu söyledi. – ÇAĞLAR ÇAĞATAY 

Türkiye’nin ihracatında önemli bir paya sahip Kahramanmaraş, ülke ekonomisinin en büyük 24’üncü şehri. Sanayisiyle öne çıkan şehir, aynı zamanda tarım ve turizmde de iddialı. İhracat şampiyonu kent, 19 Kasım’da Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) yeni yönetimini seçecek. 2020 yılından bu yana da KMTSO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Şahin Balcıoğlu, yeni dönemde de başkanlığa aday olduğunu açıkladı. 17 yıl boyunca meclis başkanlığı da yapan Balcıoğlu, Ruffles Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısında kente katkı sunmaya devam edeceklerini belirterek yeni projelerini ve hedeflerini paylaştı. 

Kahramanmaraş ülke ekonomisine değer katıyor 

Ülke ekonomisine yarattığı 40 milyar TL’lik GSYİH bakımından en büyük 24’üncü il konumunda yer alan kent hakkında önemli verileri açıklayan Başkan Balcıoğlu, şunları söyledi: “Bu gelirlerin yüzde 40’ını sanayiden, yüzde 40’ını hizmetlerden yüzde 10’unu ise tarımdan elde ediyor. Türkiye’nin sanayide en çok değer yaratan 19’uncu, tarım ve hizmetlerde ise 25’inci büyük şehri konumunda yer alıyor. Toplam ticaret hacmi 43 milyar TL olan Kahramanmaraş’ın İstanbul’la olan ticareti ise 14 milyar TL’ye ulaştı. Kendi iç ticaretinde ise 11 milyar TL’ye imza atarak Türkiye’de iç ticaret hacminde 20’nci büyük il konumunda yer alıyor. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında 27 şirketle 8’inci sırada ve ilk 500 şirket içinde 10, ikinci 500 içinde 17 şirket bulunuyor.” 

İhracatta yeni hedef 5 milyar dolar 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak yıllık 900 milyon dolar olan ihracat hacminin bugün 1,5 milyar dolara ulaştığını belirten Balcıoğlu, “400 ihracatçı firmayla 142 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye ihracatı geçtiğimiz eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 30 artarken Kahramanmaraş’ta yüzde 72 oranında arttı. 2020 yılında 855 milyon dolarlık ihracatla Türkiye 20’ncisi iken 2021’de ilk 9 ayda yüzde 59 artışla 16’ncılığa yükseldi. Hedef ise 5 milyar dolar ihracata önümüzdeki birkaç yılda ulaşmak. Bu amaca giden yolda Kahramanmaraş’ta yeni bir sanayi alanı kurulması çalışmalarına ise hızla devam ediyor. Türk tekstil sektörünün lider kentlerinden biri olan Kahramanmaraş, pamuk ipliği üretiminin yüzde 36’sını, dokuma kumaş üretiminin yüzde 15’ini, örme kumaş üretiminin yüzde 15’ini ve denim kumaş üretiminin yüzde 37’sini gerçekleştiriyor. Toplam tekstil ihracatında ise Türkiye 7’ncisi.  Metal mutfak eşyalarının üretim üssü olarak anılan Kahramanmaraş, üretmin yüzde 60’ını, ihracatın yüzde 45’ini gerçekleştiriyor. Sektördeki istihdam oranımız ise yüzde 60. Ayrıca kuyumculukta Türkiye ikincisi ve kadın ayakkabı üretiminde Türkiye ikincisi. Kağıt üretiminin yüzde 20’si ve çimento üretiminin yüzde 10’u da Kahramanmaraş’ta gerçekleştiriliyor. Maraş dondurması ve Maraş biberi de en önemli tescilli coğrafi işaretli ürünlerini oluşturuyor. Yine Maraş burma bileziği ve Maraş tarhanasının da içinde yer aldığı 18 ürünün tescili alındı. 7 üründe ise tescil süreci devam ediyor” diye konuştu. 

“İstihdam artışı bizi mutlu ediyor”

COVID-19 pandemisinin başından bu yana kentte ek istihdam yaratmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Balcıoğlu, “25 bin 226 ek istihdam yaratıldı, 2021 Temmuz rakamlarına göre Kahramanmaraş’ta 165 bin 449 kişi istihdam ediliyor. İhracat destek ofisi şehirdeki tekstil, metal mutfak eşyaları, gıda ile birlikte yeni sektörlere destek verecek şekilde çalışıyor. Bu süreçte tekstil makineleri sektöründe ihracata başlandı. KMTSO olarak ihracattaki hedef  5 milyar dolar.  Ticaret Bakanlığı ihracat desteği çalışmasına seçilen 5 pilot şehirden biri olma başarısı elde edildi. Yeni pazarlara açılma çalışmaları ise hızla devam ediyor. Bu amaçla B2B görüşmeler, satın alma heyetleri ve dış ziyaretler gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile beraber özel olarak Mısır ile alakalı sorunların çözümü için ziyarette bulunuldu” ifadesini kullandı. 

Savunma sanayisi alanında da atılım içinde

Savunma sanayisi alanında da önemli bir hamle ve atılım içinde olduklarını dile getiren Balcıoğlu, “SAHA İstanbul ofisi çalışmalara başladı. Böylece Kahramanmaraş ilk etapta 9 firmasıyla savunma sanayii çalışmalarında yerini aldı. Savunma sanayinde kullanılan teknik tekstiller üzerine akademik iş birlikleri yapıldı. Bir diğer önemli proje ise Kuyumcukent projesi. Proje ortağı olarak altın ve değerli taş merkezi Kuyumcukent faaliyete geçti. Değerli taş sertifikalandırma ve tasarım merkezine sahip büyük bir merkez olarak açıldı. KMTSO olarak Türkiye’de ilk ve tek olarak Kahramanmaraş’ta 3 bölgede yer alan sanayi tesisleri Islah Organize Sanayi Bölgeleri olarak yasalaştı.  KMTSO’nın en önemli gündem maddelerinden biri sürdürülebilir üretim ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çalışmaları. Kahramanmaraşlı firmalara bu konularda bilgilendirme ve yönlendirme yapan Yeşil Üretim Ofisi çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda Yeşil Üretim Ofisi birçok eğitim ve seminer programı yapmaya devam ederken üye firmalara ücretsiz enerji verimliliği analizlerini de yapmış bulunuyor” dedi. 

“İş birliği çalışmalarına devam ediyoruz”

Oda olarak yaptıkları çalışmaları da anlatan Balcıoğlu, “Şehrin tüm paydaşlarıyla yılda iki kez Ticaret Odası bahçesinde  buluşarak networking ve iş birliktelikleri anlamında gelenekselleşen bir etkinlik yaptık. Sanayi Bakanı Mustafa Varank’la çok dar çerçevede özel bir heyetle birlikte Almanya seyahati gerçekleştirdik. İlerleyen dönemde ise şehrimiz ve Almanya arasındaki iş birliklerini artıracak adımlar da atılacak. Ayrıca Kahramanmaraş’a eğitim görmek üzere gelen yabancı uyruklu öğrencilere kendi ülkelerinin ticari elçileri olmaları için eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitim ve çalışmalar sonucu söz konusu ögrenciler ister ülkelerine dönerek isterse Kahramanmaraş’ta kalarak ülkesiyle şehrimiz firmaları arasında ticari elçilik yapacak” dedi.  

“Kenti tanıtmak en büyük önceliğim”

Kentin turizmde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Balcıoğlu, şunları söyledi: “Şehrin turizm ve tanıtım çalışmalarına büyük motivasyonla devam ediyoruz. Germenicia Antik kentinde daha önce alınan 2 evden sonra tüm adada kazı çalışmaları başladı. Coğrafi işareti odamızda olan dondurma ve biber için çalışmalar yapıldı ve burada da süreç devam ediyor. Hiçbir şehirde olmayan tarihi, kültürel ve tabiat güzellikleri şehrimizde ziyadesiyle var. Kahramanmaraş’ta tam 70’in üzerinde gezilecek ve görülecek birbirinden güzel nokta var. Bu zenginlikleri tanıtmak KMTSO Başkanı olarak benim en önemli önceliklerimden biri.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...