Jackson Hole toplantısı neden önemli?

    0
    277

    Her yıl ağustos ayında dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinin merkez bankacıları ABD’nin Wyoming Eyaleti’nde yer alan Jackson Hole Vadisi’nde bir araya geliyorlar. ABD Merkez Bankası Fed’in Kansas şubesi’nin düzenlediği sempozyumun orijinal adı ‘Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu’. Aslında Kansas Fed 1970’li yıllarda benzer bir toplantıyı Kansas’ta gerçekleştiriyordu.

    PAUL WALKER ETKİSİ
    Ancak Fed’in 12’inci Başkanı Paul Walker’ın “Madem bizleri iki gün bir otele kapatıyorsunuz, tabiatı iyi olan bir yerde, balık tutabileceğimiz bir yörede bu toplantıları yapalım” önerisini getirmiş. Bunun üzerine sempozyum Wyoming Eyaleti’nin Jackson Hole kasabasına taşınmış.

    >> Piyasalarda Jackson Hole etkisi

    Jackson Hole, Grand Teton ve Yellowstone milli parklarının köşesinde dünya harikası bir kasaba. Nüfusu 10 bin kişi. İçinden geçen Snake River da balık tutmaya elverişli. Sempozyumun bir öğleden sonrası katılanların zevkine göre yörenin sunduğu güzellikleri tatmaya ayrılıyor

    JACKSON HOLE ÖNCE TARIMLA BAŞLADI
    Aslında Jackson Hole’de 1978 yılında ilki gerçekleştirilen sempozyum aslında bugünkü kadar geniş perspektifte bir ekonomi politikalarının tartışıldığı platform değildi. 1978’den 1981 yılına kadar Kansas Fed’in düzenlediği toplantıda sadece tarım sektörünün sorunları tartışıldı.

    >> Jackson Hole’de faiz artırımı sinyali

    Ancak daha sonra, toplantıda tartışılan konuların kapsamı genişledi. Özellikle 990’lı yılların ikinci yarısında çıkan Güneydoğu Asya ve Rusya krizleri Jackson Hole toplantılarının da yapısını değiştirdi. Toplantılar medyatik oldu.

    Özellikle gelişmiş ülke merkez bankası başkanlarının yaptıkları konuşmalar ya da katıldıkları tartışmalarda öne sürdükleri görüşler medyaya yansımaya başladı.

    İşte Bir Fed Başkanı’nın ‘balık tutulabilecek bir yer’ isteği ile başlayan Jackson Hole toplantılarının kısa tarihi.
    Bu arada Jackson Hole aynı zamanda ABD’nin en önemli kayak merkezlerinde de biri.

    Kaynak: ekonomisayfasi.net