İTÜ ARI Teknokent, Küresel Startup’larla Büyüyor

0
361
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş; Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent’in ekosistemde etki yaratmaya devam ettiğini söylüyor. Dikbaş, “Sadece son iki yılda beş kat büyüyen ve dünyada ilk 5’te yer alan Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek’i, “ITU Seed” adıyla globale açan İTÜ ARI Teknokent, Türkiye dışından   startup’ları hem ofis, mentorluk, yatırım gibi imkanlarla destekleyecek hem de globaldeki iş ortaklarıyla buluşturarak, küresel startuplar haline gelmelerine katkı sunacağız” diyor.

İTÜ ARI Teknokent hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

2002 yılında kurulan İTÜ ARI Teknokent, 2001 yılında ilan edilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’ndan hemen sonra kurulan ilk teknokentlerden biridir. 2023 yılında kuruluşunun 20. yılını önemli etkinliklerle kutlayacağımız İTÜ ARI Teknokent; Türkiye’nin en köklü teknik üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi’nin, Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren üstlendiği teknolojiye dayalı milli kalkınma seferberliği kapsamındaki misyonunu devam ettirerek öncü bir rol oynuyor. Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent kuruluşundan bu yana aynı inanç ve artan motivasyonla, İTÜ Maslak kampüsündeki 9 binamızda yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde firmalarımızın toplam ihracatı 1 milyar dolara ulaştı.
İTÜ ARI Teknokent’in kuruluşundan itibaren girişimcilik ekosistemi kapsamında yapılandırdığı tüm programlar Türkiye’deki tüm teknoparklar için öncü ve rol model niteliğinde olmuştur. Özellikle Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı 16 kez yapılmış ve birçok Türk teknoloji tabanlı Ar-Ge girişim firmasının ihracat değerini ortalama 4 kat artırmıştır. Sonuncusu NBT Digital partnerliğinde Kasım ayında Londra’da yapılan program, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın Tekno-Hızlandırıcı İhracat Proje Desteğinin de gücüyle İngiltere pazarına ihracat yapmak ve İngiltere üzerinden Avrupa pazarına açılmak isteyen 13 Türk teknoloji firmamız İngiltere pazarına açıldı.
İTÜ ARI Teknokent, teknoloji tabanlı girişimcilik ekosistemi her geçen gün dikey alanlarını artırmakta ve dünyadaki sıralamasında ilk 3’e girme yolunda önemli adımlar atmaktadır.
2022 Dünya Teknoparklar Birliği toplantısında ise 500’e yakın üyesi olan kuruluşun dünyada dikkat çeken ilk 5 Teknopark arasında yer almaktadır.

İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek yerelde ve uluslararası arenada hangi projelere imza atıyor?

İTÜ Çekirdek, 10 yılı aşkın süredir sunduğu desteklerle Türkiye’deki genç girişimcilerin başarı hikayelerini küresel ölçekte katkı sunan bir merkez. Her yıl binlerce başvuru aldığımız İTÜ Çekirdek’te 600’ü aşkın girişimi destekliyor, her eğitim dönemimize 100’e yakın girişimi dahil ediyoruz.
İTÜ Çekirdek’te kuruluşumuzdan bu yana destek verilen 4.000 girişimimiz bulunuyor. Bunların arasından 1.200 girişim şirketleşti. Desteklenen girişimler 812 milyon TL’nin üzerinde yatırım aldı, toplam ciroları ise 431 milyon TL’ye ulaştı.
İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek olarak globale açıldık. 10 yılı aşkın süredir sunduğumuz desteklerle Türk startup’ların global başarı hikayelerine katkı sunan merkez, ITU Seed Programı’yla artık Türkiye dışından girişimleri de hem yerel ekosisteminde destekleyecek hem de dünyaya açılmalarını sağlıyoruz.
Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent, ekosistemde etki yaratmaya devam ediyoruz. Sadece son 2 yılda 5 kat büyüyen ve dünyada ilk 5’te yer alan Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek’i, “ITU Seed” adıyla globale açan İTÜ ARI Teknokent, Türkiye dışından   startup’ları hem ofis, mentorluk, yatırım gibi imkanlarla destekleyecek hem de globaldeki iş ortaklarıyla buluşturarak, küresel startuplar haline gelmelerine katkı sunacağız.
Bu yıl dördüncüsünü yapmış olduğumuz ve 2021 yılında sağlık teknolojileri alanında Drexel Üniversitesi ile ortak başlattığımız MedTech Programını büyük bir başarı ile ilerlemektedir. Bu programdan çıkan 2 girişimci İTÜ ARI Teknokent’e Ar-Ge firması olarak kabul edilmiştir. Bu program özellikle sağlık teknolojileri alanında bilimsel araştırma ve girişimlerini yürüten girişimcilerimizi Çin ve Amerika’da önemli sağlık teknolojileri firmalarıyla buluşturarak ve bir eğitim programıyla destekleyerek onlara önemli katma değer sağladık.
Şimdiden Ar-Ge firmalarımız, uluslararası iş birlikleri kurduğumuz merkezlerle ortak çalışmalar yürütmektedir.
Avrupa’da kurulan ilk teknoparklardan biri olan Sophia Antipolis ile bir değişim programı ve iş birliğini önümüzdeki yıl hayata geçireceğiz. Bu iş birliğimizle hem bölgemizdeki firmalar ve girişimciler hem de oradaki girişimciler değişim programı kapsamında bölge imkanlarından yararlanabilecek.
Aynı zamanda Avrupa’daki büyük teknoparklar ve teknoloji merkezleriyle önemli iletişim ve iş birlikleri kuruldu. 2021 yılında sağlık teknolojileri alanında ABD’deki önemli dijital sağlık ve kanser araştırmaları alanında güçlü iş birliklerine imza attık.
2022 yılında da etki yaratacak farklı programlar ve iş birlikleri hayata geçirdik. Sadece 2022 yılında İstanbul Havalimanı (İGA) ile Sivil Havacılık ve Havalimanı İşletmeciliği programını ve Elder (Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği) ile İTÜ Çekirdek #EnerjimSensin girişimcilik programlarını hayata geçirdik. Aynı zamanda Otomotiv İhracatçıları Birliği ile Otomotiv Programı, sigorta sektörünün öncü kurumlarıyla InsurTech programlarını yürütmekteyiz.
Sektörel alanlarda dikey programlarımız çoğalmaya başladı ve dikey alan paydaşlarının gücü ile girişimcilerimizin yatırım alma kabiliyeti arttı. Girişimlerin, ilgili dikey alanda yer alan akademik uzmanlar ve ilgili teknoloji paydaşlarıyla projelerini geliştirmesi yatırımcılar ve ilgili değerlendirme uzmanları tarafından da önemli bir model olarak dikkati çekmektedir. Bu sayede, girişimcilik ekosistemi 2020 yılına göre 8.5 kat büyümüş ve 2021 yılı Big Bang Startup Challenge sahnesinde girişimler 458 milyon TL kaynak ile buluşmuştur.
Bu yıl da İTÜ Çekirdek’in en iyi girişimlerinin seçileceği Big Bang Startup Challenge etkinliğimiz 7-8 Aralık’ta gerçekleşecek, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamaya devam edeceğimiz için heyecanlıyız.

Big Bang Startup Challenge 2022 hakkında bilgi verir misiniz?

7-8 Aralık 2022 tarihlerinde Uniq İstanbul’da gerçekleştirilecek etkinlik, dünyadan ve Türkiye’den en iyi girişimcileri ağırlayacak. “Fiziksel” olarak gerçekleştirilecek etkinlikte bu yıl; birinci gün TOP 71 girişim sektörel dikey sahnelerinde sunum yapacak. Etkinliğin ikinci gününde ise TOP 20 girişimleri sahnede sunumlarını yapacak ve ödül töreni gerçekleştirilecek. Etkinlikte, iki gün boyunca sürpriz şovlar ve konuklar da yer alacak.
Bu yıl “Future Changers” temasının ön planda olacağı Big Bang Startup Challenge ile dünyadaki en başarılı ilk 5 kuluçka merkezinden biri olan İTÜ Çekirdek, öncü, yenilikçi ve teknolojileri ile örnek teşkil eden çözümler geliştiren girişimlere kaynak sağlayacak. Big Bang’in, bu yıl da girişimleri büyük bir kaynak ile buluşturmasını bekliyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinden ve tüm Türkiye’den girişimlerin buluştuğu Big Bang etkinliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da çok konuşulacak geleceği değiştirecek teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapacak.