​İşte Merkez Bankası’nın yeni yol haritası

0
26

Merkez Bankası faiz kararının ardından ”Küresel Para Politikalarının normalleşme sürecinde yol haritası” adlı bir duyuru yayınladı.

MERKEZ BANKASI FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ

TCMB, faiz koridorunun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında daha simetrik bir hale getirileceğini ve daraltılacağını açıkladı.

MERKEZ BANKASI’NIN KARARIYLA DOLAR REKOR TAZELEDİ

Açıklamada normalleşme öncesinde şu adımların atılacağı belirtildi: “Hali hazırda piyasa yapıcısı bankalara sağlanan toplam fonlama imkanı, piyasa yapıcı bankaların TCMB’den sağladıkları fonlamının maliyetlerini değiştirmeyecek şekilde, haftalık vadeli miktar repor ihalesi limit hesaplarına eklenecektir. Böylece piyasa yapıcısı bankalara tanınan borçlanma imkanı faiz oranı kaldırılacaktır.”

MERKEZ BANKASI ‘YOL HARİTASI’NIN DETAYLARINI YARIN AÇIKLAYACAK

Normalleşme öncesinde ve sürecinde ise teminat koşullarının sadeleştirileceği ifade edildi.

MERKEZ BANKASI NE ZAMAN FAİZ ARTIRIR?

Sadeleşme adımları çerçevesinde alınacak döviz likiditesi önlemleri ise şöyle sıralandı:

– Döviz kuru oynaklığını azaltmak amacıyla döviz satım ihalelerinin esnekliği artırılacaktır

– TL zorunlu karşılıklara öndenen kısmi faizin yükseltilmesi veya Rezerv Opsiyon Katsayıları düzenlemeleriyle finansal sisteme döviz likiditesi sağlanacaktır.

– Döviz depo limitleri artırılacaktır. Yapılacak düzenlemeler ile finansal sistemin TCMB nezdinden erişebileceği (ROM’daki mevcut döviz miktarı ve döviz depo imkanının toplamı şeklinde olan) döviz likiditesi bankalarımızın gelecek bir yıldaki yurt dışı ödemelerini fazlasıyla karşılayacak seviyede belirlenecektir.

Merkez’in finansal istikrarı destekleyici önlemleri arasında ise şunlar yer alıyor:

-Bankaların mevcut stoklar üzerindeki maliyet yükünü artırmadan sadece yeni yabancı para çekirdek dışı yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranları üç yıldan uzun vadeyi teşvik edecek şekilde belirlenecektir.  

-Gerekli görülmesi durumunda, önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünün aracılık maliyetini azaltmak ve çekirdek yükümlülükleri desteklemek için Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen kısmi faiz gözden geçirilebilecektir.

-ABD doları cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara ödenen faiz oranı Fed politika faiz aralığının üst bandına yakın seviyelerde tutulabilecektir.

** MERKEZ BANKASI’NIN AÇIKLAMASINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..