İstanbul’un Şehir Havalimanı

    0
    127

    Atatürk Havalimanı’nın kapanması ve İstanbul Havalimanı’nın açılmasının ardından Sabiha Gökçe Havalimanı artık ‘şehir havalimanı’ olarak konumlanıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral, bu yıl yeni terminal binasının temelini atacaklarını belirterek, “2020 yılında tamamlanmasını öngördüğümüz yeni terminal binamızla toplam yolcu kapasitemizi yıllık 41 milyondan 65 milyona çıkartacağız” diyor. AYFER YILDIZ

    Fortune 500 Türkiye Listesi’ne  bu yıl ilk kez giren şirketlerden İstanbul Sabiha Gökçen’e (İSG), Atatürk Havalimanı’nın kapanıp İstanbul Havalimanı’nın açılmasının ardından ilginin arttığı görülüyor. Avrupa’nın en büyük 12’nci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda bu yılın ilk 5 ayında dış hat yolcu sayısı yüzde 19 artmış. Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral, bu ilgi nedeniyle artık kendilerini “şehir havalimanı” olarak konumlandırdıklarına dikkat çekiyor. Göral’ın verdiği bilgilere göre, Sabiha Gökçen Havalimanı yolcu trafiğinin artmasına yönelik önlemleri geçen yıl almaya başlamış. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl iç hatlar ek terminal binası hizmete alınarak Sabiha Gökçen’in kapasitesi yıllık 33 milyon yolcudan 41 milyon yolcuya çıkarılmış. Göral, şimdi hedeflerinin en kısa zamanda yolcu kapasitesinin 64 milyona çıkartacak olan yeni terminal binasının temelini bu yıl icinde atmak bulunduğunu belirtiyor. Çift haneli büyümeyi sürdürmeyi planlayan Sabiha Gökçen Havalimanı, önümüzdeki yıl ikinci pist ve Kadıköy metro bağlantısı yatırımlarının devreye girmesiyle birlikte kapasite artışı sağlayabilecek.

    Bu arada İSG’nin Sabiha Gökçen Havalimanı’nın terminal işletmesini devralmasının 10’uncu yılı olan 2018’de de başarılı bir yıl geçirdiği görülüyor. Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen, 2018 yılında yolcu sayısını yüzde 9 artırarak 34 milyon sınırını geçti. 2017 yılında bu rakam 31 milyon 316 bin olarak gerçekleşmişti. Öte yandan 2017 yılında 10 milyon 338 bin 816 olarak gerçekleşen dış hat yolcu sayısı ise 2018’de yüzde 13 oranında artarak 11 milyon 671 bin 870 olarak kayıtlara geçti. 2017 yılına göre iç hat yolcu artışı ise yüzde 7 oldu ve 22 milyon 387 bin 47 olarak gerçekleşti. Öte yandan 2018 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan uçuş yapan yolcu uçağı sayısında toplamda yüzde 7 oranında bir artış elde edildi ve toplam yolcu uçağı sayısı 222 bin 985 oldu. Dış hat uçuşu yapan yolcu uçağı sayısı 2018 yılında yüzde 10, iç hat uçuşu yapan yolcu uçağı sayısı ise yüzde 5 oranında arttı.  Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral sorularımızı yanıtladı.

    2019 yılı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı açısından nasıl geçiyor? Yılın ilk 5 ayını değerlendirir misiniz?

    Öncelikle, Atatürk Havalimanı’nın 5 Nisan’da kapanmasının ardından kendimizi artık İstanbul’un şehir havalimanı olarak konumlandırıyoruz. Tüm iletişim çalışmalarımızda bu temel noktanın altını çiziyoruz. Bu doğrultuda müşterilerimize verdiğimiz hizmet kalitesini her geçen gün arttırmaya devam ediyoruz. Bu yılın ilk 5 ayında yolcu sayımız 13.6 milyona ulaştı. Söz konusu sürede özellikle dış hat yolcu sayımızda çok önemli bir artış olduğunu görüyoruz. Bu yılın ilk 5 ayında dış hat yolcu sayımız yüzde 19 oranında arttı. İlk 6 ay sonunda bu oranın yüzde 20’ye çıkmasını bekliyoruz.

    Atatürk Havalimanı’nın kapanması İSG’nin gelecek planlarını nasıl şekillendiriyor?

    Dile getirdiğim gibi artık İstanbul’un şehir havalimanıyız. İstanbul Havalimanı’nın tam kapasite hizmete girmesi ile birlikte özellikle dış hat yolcu sayımız yüzde 20 oranında artı. Kuzey Marmara Otoyolu Kurtköy bağlantısının Sabiha Gökçen’e ulaşımı kolaylaştırmasıyla birlikte, başta Beşiktaş, Levent ve Maslak olmak üzere Avrupa yakasının tüm sahil hattından yoğun bir ilgi görüyoruz. Bu noktada yolcusuna zaman kazandıran havalimanı olma hedefimiz doğrultusunda uygulamaları hayata geçirdik, geçirmeye devam ediyoruz. Self bagaj uygulaması ve elektronik pasaport sistemi gibi müşterilerimize zaman ve konfor kazandıracak uygulamaları devreye aldık. 2020 yılı içinde Kadıköy metro bağlantısının devreye girmesi ve ikinci pistimizin bitmesi ile birlikte hem kapasitemizi, hem de kolay ulaşılabilirliğimizi tamamlayacağız. Geçen sene iç hatlar ek terminal binamızı hayata geçirerek kapasitemizi senelik 33 milyon yolcudan 41 milyona çıkardık. Şimdiki hedefimiz ise en kısa zamanda yolcu kapasitemizi yıllık 41 milyondan 65 milyona çıkartacak olan yeni terminal binamızın temelini bu yıl içerisinde atmak olacak.

    Yolcuların havalimanındaki harcamaları ve yarattıkları gelir nasıl değişiyor?

    Yolcu sayımızın çoğalması ile birlikte müşterilerimizin havalimanı içerisinde yaptıkları harcamalarda da bu doğrultuda bir artış yaşıyoruz. İstanbul’un şehir havalimanı olarak bekleme alanlarında müşterilerimizin daha fazla vakit geçireceği konforlu alanlar yaratmaya devam ediyoruz. Toplam yolcu sayısı içindeki dış hat yolcu oranının artması, özellikle duty free gelirlerine de olumlu yansıyor. Son bir yıldır yiyecek ve içecek alanlarında çeşitliliği ciddi oranda artırdık ve yolcularımızın beğenilerine uygun hale getirdik.

    Havalimanının çevresine nasıl bir ekonomik katkı yarattığını ölçüyor musunuz?

     Türkiye’nin önde gelen araştırma şirketlerinden İstanbul Ekonomi Danışmanlık ile gerçekleştirdiğimiz ekonomik etki analizine göre İSG’nin Türkiye ekonomisine bugünkü katkısının, başka bir deyişle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 1’i civarında. İSG olarak gerçekleştirdiğimiz yatırımların, GSYİH’ya yaptığı katkının yanında, ekonomik bütüne çok daha geniş etkileri bulunuyor. Örneğin, havacılık ve turizm sektörünü kapasite ve kalite olarak geliştirmesi, dış ticareti kolaylaştırması, ülkemizin daha fazla dış yatırım çekmesini de desteklemiş ve hızlandırmış oluyoruz. 2019 yılı itibariyle Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kamu ve özel tüm paydaşların istihdam ettiği kişi sayısı 25 bin civarında. Bu sayının yarattığı katma değer ise 4.2 milyar dolar civarında. Tüm etki alanlarımızla yaptığımız katkılarla Türkiye ekonomisine verdiğimiz destek bizim için büyük bir motivasyon kaynağı. Ülkemize değer yaratmak üzere bundan sonra da çalışmalarımızı aynı gayret ve inançla sürdüreceğiz.

    Anadolu Yakası’nın iş ve otel olarak gelişimi ile Sabiha Gökçen Havalimanı birbirinden karşılıklı olarak nasıl etkileniyor?

     11 yıl önce Sabiha Gökçen Havalimanı’nın terminal işletmesini devraldığımız zaman Anadolu yakasındaki 5 yıldızlı otel seçenekleri çok sınırlıydı. Ancak bugün geldiğimiz noktada bırakın Anadolu yakasını, sadece Pendik ve Tuzla bölgesinde bile dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen 5 yıldızlı otel zincirleri arka arkaya hizmete girmiş durumda. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın özellikle dış hat yolcu sayısı arttıkça, bölgedeki otellerin saysısı artıyor. ISG Havalimanı Oteli’nin bu seneki ortalama yoğunluk oranı ise yüzde 86.

    Blockchain konusunda başarılı bir çalışma başlatmıştınız. Bunun uygulama alanları ve testleri konusunda bilgi verir misiniz?

    Blockchain platformunda havayolları ile sefer sayısı, rota, zaman, bagaj bandı gibi birçok uçuş bilgisini paylaşmaktayız. Bu bilgilerin doğru paylaşılması  havaalanı ve havayolunun operasyonlarını planlayabilmesinde, başarılı bir işbirliği sergileyerek operasyonları ahenk içinde ve proaktif olarak yönetebilmesinde kritik öneme sahip. Klasik yöntem olan web servisler kullandığı zaman paydaşlardaki bilginin senkronizasyonu bozulabiliyor ve farklı bilgi havaalanı operasyonlarının aksamasına, uçuşlarda gecikmelere sebep olabiliyor. Blockchain platformu ise yeni nesil bir yöntem. Bu teknoloji ile tüm paydaşlar aynı bilgiye erişebiliyor ve güncellemelerini hatasız ve hızlı bir şekilde yaparak, operasyonun akışını gerçek zamanlı olarak sistemler üzerinden izleyebiliyor. Finansal mutabakat daha hızlı yapılabiliyor ve operasyonel sonuçlar, finansal sonuçlara daha hızlı  dönüştürülebiliyor. Operasyonel mükemmeliyet yanında, en önemli paydaşımız olan yolcumuz ile aynı bilgileri; uçuş bilgi ekranları, mobil uygulamamız, anında bildirim iletilerimiz (push notification messages) ve smsler aracılığı ile paylaşarak, memnuniyetlerini arttırmaya, seyahat deneyimlerini iyileştirmeye çalışıyoruz. Platformumuza şu anda Pegasus ve THY dahil. Farklı havayollarının katılımı konusunda da çalışmalarımız devam ediyor.