İskandinavya’da Kâğıt Gazete Devri Kapanıyor

    0
    75

    Norveç’te on yıl içinde günlük gazetelerin kâğıt baskısı tamamen tarihe karışabilir. Nitekim Norveç’in bir numaralı gazetesi olan ve yüz yıldır yayımlanan “Verdens Gang” ya da bilinen adıyla “VG”nin sahibinin görüşü bu yönde.

    Gazetenin yayın yönetmeni ve aynı zamanda yöneticisi Gard Steiro, “okurlarımızın yaş ortalaması 65. Ölümsüz değiller” diyor. Bu gazete en son 2002 yılında 400 bin tirajla zirveye çıkmıştı. Ancak o zamandan beri hızlı bir düşüş söz konusu. Gazete yüzde 90 oranında tiraj kaybı yaşadı.

    Norveç’te kâğıdın sona geldiğini ilan eden de yalnızca VG değil. Ülkenin ikinci büyük gazetesi “Dangbladet” de üç yıl içinde kâğıt baskıya son vermeyi planlıyor.

    “Dergiler belki yüz yıl daha var olacak”

    Öte yandan, yine bir başka Norveçli gazete olan “Aftenposten”in yayın grubu Schibsted’in yönetici Kristin Skogen Lund da baskı gazetenin geleceğinin sınırlı olduğuna inanıyor. “Dergiler belki yüz yıl daha yaşayacak ama gazeteler değil” diyor.

    Nitekim “Aftenpost”ta kâğıt neredeyse aksesuvar konumunda. Gazete çalışanlarının sayısı 20 kadar. Geri kalan ise tamamen dijitale yoğunlaşmış bulunuyor. Dijital gazetenin aboneliği ise yıllık 30 milyon euro gibi inanılmaz bir gelire sahip.

    Bu rakamla da Avrupa’da “Financial Times “ ve “Times”ın hemen arkasında üçüncü sırada ve İngiliz “Guardian”ın da önünde yer alıyor. Avrupa’nın en az nüfuslu ülkelerinden biri için hiç de fena bir rakam sayılmaz.

    Tıklanma değil abone sayısı önemli

    “Aftenposten”in yayın yönetmeni Espen Egil Hansen dijital için “bakılan sayfa sayısı ya da tıklanma hiç önemli değil. Bunların hepsi bitti. Önemli olan yalnızca aboneler” diyor.

    “Aftenposten”in gelirinin yüzde 80’ini dijital abonelik oluşturuyor. İlanlar ise yalnızca yüzde 20’lik bir paya sahip. Oysa 2008 yılı küresel mali kriz öncesi tam tersi bir durum söz konusuydu.

    Norveçli gazeteci bu arada Spotify ve Netflix’e de müteşekkir olduğunu söylüyor. “Onlar sayesinde insanlar dijital içerik için para ödemenin aykırı bir şey olmadığını öğrendiler” diyor.

    Öte yandan, bir diğer İskandinav ülkesi İsveç’te, ülkenin ikinci büyük gazetesi olan “Aftonbladet”te dönüşüm biraz daha az radikal. Bununla birlikte, gazetenin kâğıt yayın bölümünde çalışanların sayısı çok az. Toplam 230 kişilik ekibin yalnızca 25’i baskı gazetede çalışıyor. Gazetenin tirajı 600 bin; bu da on beş yıl öncesine göre yedi kat daha düşük bir rakam.

    Buna karşılık dijital abone sayısı ise 235 bin. Yine de “Aftonbladet” kâğıt baskıdan tamamen vazgeçme niyetinde değil. Gazetenin patronu Lena Samuelson “her zaman abonelik, reklam ve hizmetlerden oluşan karma bir modelimiz olacak” diyor. (Kaynak: Les Echos)