İş Bankası, kişisel asistanını WhatsApp’e taşıdı

    0
    174

    İş Bankası’nın kişisel asistanı Maxi, Facebook Messenger ve Google Asistan’dan sonra WhatsApp’ta da yerini aldı. Bankanın kendi kanalları dışına açılması önem taşıyor. KEREM ÖZDEMİR

    Türkiye İş Bankası’nın, yapay zeka teknolojisi ve doğal dil işleme yeteneğini bünyesinde barındıran kişisel asistanı Maxi, geçen senenin sonunda bankanın mobil uygulaması İşCep ve ardından Maximum Mobil’de kullanılmasının ardından adım attığı mobil mesajlaşma servislerinde etki alanını genişletiyor. Facebook Messenger’ın ardından WhatsApp’te boy gösteren kişisel asistanın, İş Bankası kanallarının dışında kullanıldığı diğer iletişim araçları arasında Google Asistan da yer alıyor.

    Maxi’nin kısa sürede 4 milyon kullanıcı tarafından deneyimlenmesi kadar, kişisel asistan olarak içinde yer aldığı kategorinin kendisi de büyük önem taşıyor. 2019 başında yapılan tahminlerde Amazon Alexa, Google Home ve geçen yılın sonundaki güncellemesiyle gündemde daha büyük yer tutan Google Asistan’ın kullanıcılarının yüzde 65’ten fazlası, sanal asistanların üç yıl içinde aile içindeki tartışmalara dahil olacağını düşünüyordu. Yaygınlaşan chatbot servisleri, bu sohbetlerin sadece aile içi ile sınırlı kalmayacağını gösteriyor.

    Deloitte’un bu yıl içindeki öngörüleri de yapa zeka ve kişisel asistanların birlikte nasıl bir büyümeyi ortaya çıkarabileceğini gösteriyor. Ocak ayında açıklanan raporda, Her yıl ilgiyle karşılanan rapora göre, 2019 yılında akıllı hoparlörlerin 7 milyar dolarlık pazar elde ederek, bağlantılı cihaz alanında yılın en hızlı gelişen teknolojisi olacağına işaret ediliyordu. 

    Rapora göre, ortalama 43 dolarlık birim satış fiyatıyla 164 milyon adet satılan akıllı hoparlörün toplam pazar gelirinin, 2018 yılındaki 4,3 milyar dolarlık hacme göre yüzde 63’lük artışla bu rakama ulaşması bekleniyor. Deloitte, bu konuda “Ses algılama teknolojisi gelişimine devam ederken; sektörün tam büyüme potansiyeline ulaşabilmesi için bazı engelleri de aşması gerekecek. Bu doğrultuda kapsayıcılık ve küresel anlamda kabul görmek için daha geniş bir dil desteğine ihtiyaç duyulacak” yorumunu yapıyor.

    Deloitte’un yapay zeka konusunda buna eşlik eden yorumu “yapay zekanın önlenemez yükselişi” başlığını taşıyacak kadar iddialı. Deloitte’a göre; bulut tabanlı yapay zeka yazılımları ve hizmetlerinin kullanımı hızlanacak. Yapay zeka kullanan firmaların yüzde 70’i bulut tabanlı kurumsal yazılımlarıyla yapay zeka olanaklarına sahip olurken; yüzde 65’i de bulut destekli geliştirme hizmetleri sayesinde yapay zeka uygulamaları yapılabilecek. Diğer yandan 2020 yılı itibarıyla, yapay zekâ ile hazırlanan kurumsal yazılımların ve bulut tabanlı yapay zeka geliştirme hizmetlerinin payı sırasıyla yüzde 87 ve yüzde 83 seviyelerine yükselecek.

    İş Bankası’nın Maxi ile kendi dışındaki iletişim kanallarını kullanacak şekilde attığı adımlar, bankanın bu muhteşem büyüme alanını kucaklamasını sağlıyor. Banka bilinçli bir yol haritası üzerinde ilerlediğini de gösteriyor. Geleceğin bankacılığının yapay zeka teknolojileri ve doğal dil işleme yeteneğine sahip diyalog bankacılığı deneyimi üzerinden ilerleyeceğini öngördüklerini belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen “Bankacılık altyapımızı teknolojik gelişmelerle birleştiriyor, teknolojiyi, günlük hayatının büyük bölümünü teknoloji ile iç içe geçiren müşterilerimizin yararına kullanmak için çalışıyor, tüm kanallardan kolay ve kesintisiz bir deneyim sunmak adına doğru tasarıma büyük önem veriyoruz. Yapay zeka alanında yaptığımız çalışmaların başında gelen Maxi, kısa bir süre içerisinde 4 milyon kullanıcıya ulaştı ve 15 milyonu aşkın soruya cevap verdi. İşCep, Maximum Mobil, Facebook Messenger, Google Asistan’ın ardından WhatsApp uygulaması içerisinde de kullanıcılarla etkileşime başlayan Maxi, bankacılık işlemlerini hızlandırarak günlük hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor. Yapay zekâ teknolojisi sayesinde birebir ve tamamen kişiye özel çözümler sunan hizmet deneyimi ile Maxi, bugünün mobil bankacılığı gibi yakın gelecekte en güçlü temas noktası haline gelecek. İlerleyen dönemlerde Maxi’yi ev ve araba asistanlarıyla da entegre etmeyi planlıyoruz” şeklinde konuşuyor.

    Maxi, İş Bankası kanallarının dışında diğer iletişim araçları içerisinde gelişmesi, İş Bankası’nın diyalog bankacılığı alanındaki hedeflerine ulaşmasına hizmet ediyor.

    WhatsApp kullanıcısı olan herkesin, Maxi ile WhatsApp üzerinden mesajlaşarak sorularına cevap alabiliyor, ihtiyaç duyduğu hizmet ve ürünler hakkında öğrenmek istediği tüm bilgilere hızlıca erişebiliyor olması, bankanın kendi müşterileri dışındaki kişilere de ulaşmasını ve bilgilendirmeyi yani birinci seviye hizmeti sağlaması aynı zamanda pazarlama tarafında da önemli bir katkı anlamına geliyor.

    Maxi ile WhatsApp uygulaması üzerinden yazışabilmek için İş Bankası’nın 0850 724 0 724 numaralı iletişim numarasını telefon rehberine kaydetmek yeterli oluyor. İş Bankası müşterisi olsun olmasın her WhatsApp kullanıcısı, Maxi ile dilediği zaman sohbete başlayabiliyor, en yakın şube/bankamatik sorgulama, mevduat getirisi hesaplama, kampanyalar, kredi hesaplama, kredi kartı bilgileri gibi 500’den fazla konu başlığıyla ilgili sorularına yanıt alabiliyor.