İngiliz cerrahtan güvenlik sorununa neşter

    0
    23

    İngiltere’nin Cardiff kenti 20 yıl öncesine kadar hep ülkenin en yüksek suç ve şiddet olaylarının yaşandığı yer olarak bilinirdi. Bu durum, geceleri çoğu defa yaralama olayları nedeniyle acil ameliyatlar gerçekleştirmek zorunda kalan cerrah Prof. Jonathan Shepherd’ın da dikkatini çekiyordu.  Bu olumsuz tablonun düzeltilmesi gerektiğini düşünen İngiliz cerrah harekete geçerek, 15 yıllık bir sürede polis, sağlık çalışanları ve yerel yetkilileri bir araya getirdi ve şiddet olaylarında kullanılan silahlar, suçların en çok hangi zaman diliminde işlendiği ve şehrin hassas noktaları gibi konularda fikir alışverişinde bulunulmasını ve bilgilerin bir havuzda toplanılmasını sağladı. Bu çalışmalar sonucunda 2007 yılına gelindiğinde, Cardiff’te şiddet olayları yaklaşık yüzde 40 oranında gerilemiş, bu da vatandaşların ödedikleri vergilerde 7 milyon paund tutarında bir tasarruf yapılmasını sağlamıştı.

    “Cardiff modeli” halen yalnızca Cardiff’te değil İngiltere’nin genelinde, suç oranlarının yüksek olduğu bölgelerde ve aynı zamanda ülke dışında Amsterdam’da, Güney Afrika’da Western Cape’te ve ABD’de Wilwaukee’de de uygulanıyor.  Bu modelinin başarılı olmasının ardından hükümet kabinesine de danışman olan Dr.Shepherd, bu tür ortak araştırma yöntemlerinin de kampanya sözcüsüne dönüşmüş durumda.

    Shepherd, polis, sağlık profesyonelleri ve yerel yetkililerin bir araya gelmesiyle, kamu hizmetindeki çeşitli birimlerin birbirleriyle konuşmaya başladıklarını kaydediyor.  Oysa bu girişimden önce herkes bağımsız olarak, tek başına bir şeyler yapmaya çalışıyordu.

    Bu arada, bu toplantılar yapılırken, İngiliz cerrah polis için ar&ge merkezlerinin pek yaygın olmadığını fark etti. Bunun üzerine, Cardiff Üniversitesi’nde 2007 yılında Polis Bilimi Enstitüsü açıldı, burası halen polisin görevleriyle bağlantılı Ar&Ge çalışmaları yürütüyor ve istihbarat toplama ve terörle mücadele gibi konuları ele alıyor.
    Kısacası, Dr. Shepherd’ın geliştirdiği model polisin görevlerini “bilimsel” bir şekilde ele alması fikrine dayanıyor.  Kendisi yasaların uygulanması ve polisin görevleriyle ilgili sorulara ancak iyi bir Ar&Ge ve uygulamalı bilimle cevap bulunabileceğine inanıyor. “Polisin üzerine kamera giymesi gerekiyor mu? Suç oranlarının yüksek olduğu bir yerde devriye gezerken,  bunun 5 dakika mı yoksa 10 dakika mı sürmesi daha iyi olur? Havalı güvenlik camı işe yarar mı? Sokak aydınlatmasının durumu nedir? Devriyede bir polis mi yoksa daha fazlası mı gerekiyor? Kapalı devre televizyon işe yarar mı? Gece kulüplerinin bulunduğu sokakları yayalaştırmak daha mı mantıklı? Tüm bu soruları bilimsel bir yaklaşımla ele almak önemli” diyor.

    Dr. Shepherd organize bir Ar&Ge olmadan polis hizmetinin ne derece işlevsel olduğunun anlaşılamayacağını kaydediyor. “Denenen ve test edilen, etkili ve maliyet tasarruflu olduğu kanıtlanmış uygulamalara para harcamak istiyoruz” diyor.