İKV, Letonya’nın AB Dönem Başkanlığı’ndan umutlu

0
31

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), üyelik müzakerelerinin 10. yılında, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini destekleyen Letonya’nın Dönem Başkanlığı’nda yeni fasılların açılabileceğini belirtti.
 
İKV’nin, AB’ye ilişkin değerlendirmelere yer verilen açıklamasında, 2014 yılını yeni Avrupa Parlamentosu, yeni Avrupa Komisyonu, yeni AB Konsey Başkanı, yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile geride bırakan AB’nin, 2015 yılına hızlı başladığı dile getirildi.
 
Türkiye-AB üyelik müzakere sürecinde 10. yılın geride bırakılacağı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
“Müzakere sürecinin içinde bulunduğu durağanlığın 2013 yılının son çeyreği itibarıyla yavaş yavaş aşıldığını unutmamak gerekir. Ayrıca 2015 yılı boyunca Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı’nı devralması da bu yıl Türkiye-AB ilişkilerinde seyrin ve genel olarak Türkiye’nin dış politikasının, geçen yıllara oranla daha hareketli olacağı sinyallerini vermektedir.
 
Letonya’nın, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen üye ülkelerden biri olduğu da düşünüldüğünde 2015 yılında, Türkiye-AB üyelik müzakereleri sürecinde yeni fasılların açılma ihtimali, Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestliği süreci, Gümrük Birliği’nin revizyonu tartışmaları çerçevesinde ticari ilişkilerin derinleştirilmesi gibi başlıklar gündemde daha fazla yer alacak konular olarak ortaya çıkmaktadır.”
 
AB Dönem Başkanlığı’nı 6 ay boyunca Letonya’nın devraldığı ve Litvanya’nın da Euro bölgesine katıldığı anımsatılan açıklamada, “2004’teki doğuya doğru genişlemeden bu yana 6. defa bir Doğu Avrupa ülkesi Konsey Başkanlığı’nı devralmış oluyor. AB hükümet ve devlet başkanlarından oluşan farklı bir kurumsal yapı olan AB Konseyi’nin (European Council) başına da eski Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın getirildiğini dikkate alırsak, yeni üyelerin AB kurumlarındaki etkinliklerini giderek artırdıklarını söylemek mümkün” ifadeleri kullanıldı.
 
Letonya’nın, üyelik sürecinde 10’uncu yılını tamamladığı dönemde Dönem Başkanlığı’nı ilk kez üstlendiğine işaret edilen açıklamada, “Altı ay sürecek Letonya’nın AB Dönem Başkanlığı sırasında, Letonya’nın öncelikleri özellikle Avrupa 2020 Stratejisi’ne paralel, AB’nin küresel rekabet ortamına adapte olması, işsizlik gibi yapısal sorunun AB genelinde azaltılması ve istikrarlı bir ekonomik büyümenin sağlanması için atılacak stratejik adımları içerecek. Ayrıca uluslararası kriz bölgelerinde ve diğer sorunlarda AB’nin küresel rolünün artırılması hedefleniyor” değerlendirmelerine yer verildi.
 
Euro bölgesinin yeni üyesi: Litvanya
Euro bölgesine, yeni yılın ilk günüyle Litvanyanın 19. ülke olarak katıldığı anımsatılan açıklamada, bu ülkeye ilişkin şu bilgiler de paylaşıldı:
 
“Litvanya, Euro bölgesine giren üçüncü Baltık ülkesi (Estonya ve Letonya’nın ardından). 2004 genişlemesi kapsamında AB’ye üye olan 10 ülke arasında euroyu kullanmaya başlayan ise yedinci ülke (Slovenya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta, Slovakya, Estonya ve Letonya’nın ardından).
 
Bilindiği üzere bir üye ülkenin euroya geçiş için siyasi iradenin yanında bir dizi ekonomik kriterin yerine getirilmesi gerekli. Başvuran ülkelerden, bütçe açığının yüzde 3’ü aşmaması, kamu borçlarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranının yüzde 60’ı geçmemesi ve enflasyonun AB’de en düşük orana sahip üç ülkenin ortalamasından 1,5 puandan fazla olmaması şartlarını karşılaması bekleniyor.”