İhracatı Yüksek Borcu Düşük Şirketler

0
7371

Seçim sonrası beklentilerin yükseldiği borsada ihracat oranı yüksek, borcu düşük şirketler dikkat çekiyor. Borsada yüksek piyasa değeri, özvarlık kârlılığı ve ihracat oranıyla 10 şirket öne çıkıyor.
ZEYNEP AKTAŞ

Gelişmekte olan piyasalar riskli olmakla birlikte sağladıkları fırsatlar nedeniyle fonların radarında yer alıyor. Global ölçekte hareket eden fonlar bir piyasadan diğerine geçerken mümkün olduğunca düşük riskle yüksek getiriyi hedefliyor. Bu fonlar getirilerini en üst seviyeye taşımayı amaçlarken yeri geldiğinde kısa süreli beklentilerle de hareket edebiliyor. Öte yandan uzun zaman dilimini kapsayan yönelimlerde de bulunabildikleri gözleniyor. Süreyi belirleyen ana unsur ise yöneldikleri piyasadaki fırsat ile risk arasındaki denge. Bu yönü ile bakıldığında fonlar gelişmiş ülke pazarlarında ağırlıklı olarak uzun vadeli pozisyon tercihinde bulunurken gelişmekte olan ülke pazarlarında kısa ve orta vadeli yaklaşımı tercih ediyor.

Yatırım gurusu Mobius Capital’in Kurucusu Mark Mobius, küresel görünümdeki bozulmaya rağmen gelişen piyasa şirketlerinin iyi performans sergilediğini, belirtiyor. Bu çerçevede yatırım yapmak için Türk şirketlerine baktıklarını dile getiriyor. Küresel görünümdeki bozulmaya rağmen gelişmekte olan ülkeler şimdilerde ilgi
görüyor. Yabancı yatırımcılar özellikle ihracat yapan şirketleri önceliyor. Biz de bu bakış açısından yola çıkarak ihracat yapan, borç kaynak oranı yüzde 80’in altında olan piyasa değeri yüksek ve özsermaye kârlılığı yüzde 15’in üzerinde olan şirketleri incelemeye aldık. Yaptığımız çalışmada listeye giren ilk 10 şirketin dayanıklı tüketim, içecek, otomotiv ve metal ana sanayi sektöründe yer aldığı gözlenirken holding
ve çimento sektöründen de şirketler olduğu görülüyor.

İLK 10’DA YER ALAN ŞİRKETLER
Gerçekleştirdiğimiz çalışmada listeye giren ilk 10 şirket şunlar: Ford Otosan, Türk Hava Yolları, Arçelik, Coca Cola İçecek, Anadolu Efes, Alarko Holding, Borusan Mannesmann, Nuh Çimento, Vestel Beyaz Eşya, Ege Endüstri. Söz konusu firmalar sektörlerinin ya lideri ya da öncü şirketleri arasında yer alıyor.

ÖZSERMAYE KÂRLILIĞI YÜZDE 100 OLAN İKİ ŞİRKET
Özsermaye kârlılığı, şirketin özsermayesine göre ne kadar kâr elde ettiğini gösterir. Söz konusu oran
şirkete yapılan yatırımın ne kadar etkin kullanıldığını ifade etmesi açısından önemlidir. Bu nedenle yatırımcıların en fazla takip ettiği oranlardan birisidir. Çalışmamızda listeye giren 10 şirket içerisinde ikisinin özsermaye kârlılığı yüzde 100’ün üzerinde bulunuyor. Alarko Holding’in özsermaye kârlılığı yüzde 122 olurken Ford Otosan’ın özsermaye kârlılığı yüzde 117 düzeyinde yer almakta.

İhracat oranları yüzde 60’ın üzerinde olan iki şirketin yıllık getirileri enflasyonun üzerinde. Ford Otosan hissesi son bir yılda yüzde 100 prim yaparken Alarko Holding’e ait hissenin getirisi yüzde 148 oranında gerçekleşti. Ford Otosan için Yapı Kredi Yatırım Model Portföyünde 750 TL hedef fiyat öngörüyor.



YÜZDE 200’ÜN ÜZERİNDEKİ GETİRİLER
Yüksek ihracat, özvarlık kârlılığı ve piyasa değerinde dikkat çeken ilk 10 şirket içerisinde iki şirketin hissesi yüzde 200’ün üzerinde getiri sağladı. Bu şirketler Borusan Mannesmann ve Türk Hava Yolları. Her iki şirkete ait hissenin getirisi yüzde 200’ün üzerinde gerçekleşti. Borusan Mannesmann hisseleri yatırımcısına yıllık bazda yüzde 431 kazandırırken Türk Hava Yolları hissesi son bir yılda yüzde 243 prim yaptı.

İLK 10 LİSTESİNDEKİ EN DÜŞÜK GETİRİ
Listede yer alan şirketler içerisinde en düşük getiri Vestel Beyaz Eşya hissesinde oldu. İhracat oranı yüzde 73,65 seviyesinde olan şirketin piyasa değeri 17,5 milyar dolar. Özsermaye kârlılığı ise yüzde 25. Hisse son bir yılda yatırımcısına sadece yüzde 23 oranında getiri sağladı. Bu oran enflasyonun yüksek seyri nazara alındığında düşük kaldığı anlamına geliyor.

Dayanıklı tüketim şirketleri içerisinde yer alan Arçelik hissesi ise yıllık bazda yatırımcısına yüzde 57 kazandırdı. Enflasyona paralel bir getiri söz konusu olurken hissedeki performans listedeki diğer hisselerin gerisinde kaldı. Şeker Yatırım Arçelik için 20 Nisan’da yaptığı değerlendirmede 154,49 TL hedef fiyat öngörüsünde bulundu. İş Yatırım ise Vestel Beyaz Eşya için 16,83 TL hedef fiyat öngörüyor.

İÇECEK SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKIYOR
Listede yer alan bir diğer grup İçecek sektörü. İçecek sektöründe iki şirket öne çıkıyor. Coca Cola İçecek ve Anadolu Efes hisselerinde ihracat oranı yüzde 60’ın üzerinde bulunuyor. Her iki şirkete ait hisse, yatırımcıya yüzde 90’ın üzerinde kazandırdı. Yapı Kredi Yatırım, model portföyünde Coca Cola İçecek için 295 TL hedef fiyat öngörüyor.