Her 5 Kişiden 4’ü Elektronik Taksi Çağırma Platformlarına Sıcak Bakıyor

0
161

Uber ve Konda işbirliğiyle gerçekleşen “Türkiye Taksi Sektörü Araştırması” sonuçlarına göre, İstanbulluların yüzde 77’si, aldıkları taksi hizmetinden memnun değil.

Konda tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, İstanbulluların yüzde 77’si, aldıkları taksi hizmetinden memnun olmadığını belirtti. Ayrıca İstanbul’da her 5 kişiden 4’ü daha fazla taksiye ihtiyaç olduğunu düşünürken, yine her 5 kişiden 4’ü tüm taksilerin elektronik taksi çağırma platformlarına bağlanmasını istiyor.

Araştırma, 2 bin 260 kişiyle görüşülerek yapılan çalışmaya göre, İstanbulluların yüzde 38’i (yaklaşık 5 milyon kişi) taksi kullanıyor. İstanbulluların yüzde 45’i taksi ücretlerini pahalı bulurken, yüzde 19’u fiyatların belirsiz olduğunu ifade ediyor. Yüzde 16’si ise güvenlik endişeleri sebebiyle taksi kullanmamayı tercih ettiklerini belirtirken, her 5 kişiden 4’ü taksi hizmetinin iyileştirilmesi için daha fazla taksiye ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Her 10 kişiden 9’u ise hükümetin taksi hizmetleri için yeni düzenlemeler yapması gerektiğine dikkat çekiyor.

Elektronik taksi çağırma uygulamalarını kullanma sebepleri sorulduğunda ise, İstanbulluların %68’i hangi rotadan gidileceğini uygulamadan görebildikleri için, %52’si ödenecek tahmini ücreti önceden bilebildikleri için ve %46’sı kredi kartı ile otomatik ödeme yapabildikleri için elektronik taksi çağırma uygulamalarını kullandıklarını belirtiyorlar.

Konda Araştırma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır ise araştırma sonuçlarını yorumlarken “Türkiye hızlı bir biçimde metropolleşiyor. Metropolleşmenin getirdiği mekan değişikliği kadar aynı zamanda teknolojik sıçrama da gündelik pratikleri değiştiriyor. Metropollerin en önemli sorunu da ulaşım. Mekansal değişimin hızına ulaşım çözüm ve yatırımları yetmiyor.

Taksi kullananların oranı Türkiye’de yüzde 24, İstanbul’da yüzde 38’e ulaşmış, bu da demek oluyor ki İstanbul’da yaklaşık 5 milyon kişi ulaşım için taksi kullanıyor. Yapılabilecek en iyi çözüm ulaşım sorununun çözümünü yalnızca kamu ve yerel otoritelerin yetkilerine bırakmadan, teknolojik sıçramanın getirdiği yeni iş ve hizmet modellerinin de girişimcilik ve yenilikçiliğin de açacağı fırsat alanlarına odaklanmak olabilir.” dedi.

Uber’in Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı bu sonuçlarla ilgili olarak şunları söyledi: “Uber Türkiye’de sadece sarı, turkuaz ve siyah taksi hizmetleriyle faaliyet gösteriyor. Bu sebeple, özellikle İstanbul’da Uber’in taksi sektörüne ne gibi ve nasıl katkı sağlayabileceğini sürekli olarak araştırıyor, yeni projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Araştırma sonuçlarına göre, taksi hizmetlerindeki memnuniyetsizlik sebepleri, elektronik taksi çağırma uygulamaları ile çözülebilir. Örneğin, yolcu uygulama üzerinden tahmini taksi ücretini görebiliyor, yolculuk rotasını uygulamadan takip edip anlık olarak istediği kişiyle paylaşabiliyor, herhangi bir şikayeti olursa 7/24 Uber destek ekibine ulaşabiliyor, ve hem yolcu hem de taksi sürücüsü birbirini karşılıklı puanlayabiliyor. Dünyaya baktığımızda ise, Uber’in 2025 yılına kadar dünyadaki bütün taksileri uygulamaya dahil etme hedefi var. Amerika’da New York ve San Francisco şehirlerinde, Hong Kong’da ve İtalya’da en büyük taksi operatörleriyle anlaşmalara imza attı. Türkiye’de de taksi sektörünü geliştiren bir teknolojik partner olmayı arzu ediyoruz. Uber uygulamasının Türkiye’de toplam indirilme sayısı 5,3 milyona ulaştı. Platformu 2021 yılı boyunca çoğunluğu İstanbul olmak üzere, Türkiye’de 25
bin taksi sürücüsü kullandı ve Uber kullanıcıları uygulamayı 9,2 milyon kez taksi çağırmak için açtı. 2022’de ise kullanımın daha da hızla artmakta olduğunu görüyoruz.” dedi.