Hedefimiz Her Ülke Toprağına Özka İzini Taşımak

0
1629
ÖZKA Lastik Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Kanık

Zirai ve endüstriyel lastik sektöründe faaliyet gösteren ÖZKA Lastik, 2022’yi 3 milyar TL’ye yakın bir satış cirosuyla ve kârlılık hedeflerine ulaşarak geride bıraktı. 2024 itibarıyla yeni bir yatırımla Ar-Ge gücünü büyütmeyi planlayan ÖZKA Lastik Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Kanık, 2026 yılı hedeflerinin “dünyadaki her ülke toprağına ÖZKA izini taşımak” olduğunu belirtiyor.
– Sebla Kutsal

Kanık Şirketler Grubu bünyesinde yer alan ÖZKA Lastik, 1991’den beri her geçen yıl artan üretim kapasitesi, teknoloji yatırımları, yurt içinde ve dışında genişleyen satış ve dağıtım ağıyla başarısını istikrarlı bir biçimde sürdürüyor. Zirai ve endüstriyel lastik sektöründe güçlü üretim altyapısı ve geniş ürün gamıyla hizmet veren ÖZKA Lastik’in Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Kanık, 2022’nin markalarının satış hedeflerini hem yurt içi hem yurt dışında yakalayabildikleri, şirket politikası olarak kazancı yine yatırıma dönüştürme yolunda kritik adımlar attıkları bir yıl olduğunu söylüyor. “2020 yılında başlattığımız 30 milyon dolarlık yatırım sonucunda 2022 yılı itibarıyla özellikle ana pazarlarımızdan olan Avrupa pazarında yoğunlukla tercih edilen radyal lastik kapasitesine yönelik yaptığımız artış realize oldu ve bu kapasite artışıyla beraber günlük üretim kapasitemiz 220 tona yükseldi” diyen Kanık, yapılan yatırımların üretime yansımaya başlamasıyla 2022’yi 3 milyar TL’ye yakın bir satış cirosu gerçekleştirerek ve kârlılık hedeflerine ulaşarak geride bıraktıklarını belirtiyor.

SÜREKLİ GENİŞLEYEN ÜRÜN GAMI

Zirai ve iş makinası lastiklerinde uzmanlaşan bir şirket olarak 2022 yılında 700’den fazla ürünle hizmet veren, traktör arka, traktör ön, biçerdöver, römork, bahçe-tarla, endüstriyel hafriyat, yol yapım, forklift lastiklerinde ve ayrıca kamyonet-minibüs, askeri lastik kategorisinde üretim gerçekleştiren ÖZKA Lastik, Ar Ge odaklı gelişim stratejisiyle ürün gamını geçen yıl daha da genişletmeyi başardı. “Radyal lastik üretim kapasitesinde gerçekleştirdiğimiz artışla beraber radyal zirai lastik ürün gamımızda yer alan AGRO10 ve AGRO11 desenlerimize yeni ebatlar ekleyerek ürün gamımızı sektörümüzdeki ihtiyaçları tam anlamıyla karşılayan geniş bir yelpazeye taşıdık” diyen Kanık, bunun yanı sıra yeni AGROLOX ve AGRIGOR desenlerini de ürün gamına eklediklerini ifade ediyor. AGROLOX, radyal traktör lastiğinde bazı pazarlardaki hem yol hem arazi performansı beklentisine istinaden artırılmış çekiş gücü ve yüksek performans özellikleri ile tasarlanan bir ürün. AGRIGOR radyal römork lastiği ise geliştirilmiş geniş taban izi sayesinde düşük basınçlarda bile mahsule zarar vermeyen, daha az toprak sıkışmasıyla zirai uygulamalarda üretkenliği artıran özelliğe sahip. Römork-tanker-ilaçlama ve gübreleme ekipmanlarında ağır tarım uygulamalarının gereksinimlerini karşılıyor.

2022 yılında 30 milyon dolarlık bir yatırım yaparak Dolgu Lastik ve Tam Çelik Radyal İş Makinası Lastiği kategorilerinde üretimi başlatmak adına ilk adımları attıklarını da sözlerine ekleyen Kanık, “2023 yılı sonunda bu kategorilerde geliştireceğimiz yeni desenlerimizi müşterilerimizle buluşturmaya başlayacağız. Bunun yanında sürdürülebilirlik adına önem taşıyan, ekonomik çözümler sunan ve lastiğin yeniden kullanımına olanak sağlayan soğuk kaplama kategorisinde Pagos ismini verdiğimiz yeni markamızla kalite segmentinde yüksek kilometre performansına sahip yeni ürünler sunuyoruz” diyor.



KRİZLERLE MÜCADELEDE ETKİN STRATEJİLER
Pandemi, ardından Rusya-Ukrayna savaşı ve döviz kurlarındaki sert hareketler iş dünyasını olumsuz etkiledi. Bu süreçleri nasıl atlattıklarını Şerafettin Kanık şu sözlerle aktarıyor: “Rusya ve Ukrayna tarım bölgeleri olduğundan zirai lastik ihraç eden şirketimiz açısından kritik pazarlar. Tarım açısından kritik olan bu pazarlarla alakalı ihracat faaliyetlerimiz devam etmekte. Lokasyon avantajı yani Türkiye’nin konumu da bu pazarlara ihracatın sekteye uğramasının önünü kesen etmenlerden oldu. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve özellikle girdi maliyetlerindeki artış her ne kadar sektörü zorlasa da iş süreçlerimizi her açıdan etkin yöneterek enflasyon, döviz kurlarındaki sert hareketler ve alım gücündeki erimenin etkilerinin önüne geçecek stratejiler izledik. Zirai ve iş makinası lastikleri alanında Türkiye değişim pazarında yüzde
40 pazar payına sahip ve dünyada 90’dan fazla ülkeye ihracat yapan bir marka olarak üretim, satış ve kârlılık hedeflerimizi yakaladık. Pazarın ihtiyaçlarına ve tüketici beklentilerine uygun yatırım planları yapıyoruz.

Yatırımlarımızı nokta atışı pazar ihtiyaçlarına göre planlıyor olmamızın bir sonucu olarak kapasite artışlarımızı gerçekleştirdik ve 2022 yılında bunun önemli yansımalarını gördük. Yüksek bir üretim kapasitesine sahibiz ve kapasite esnekliğimiz sayesinde ihtiyaca uygun planlamalar yapabiliyoruz. Planlama ve üretim süreçlerimiz başta olmak üzere uçtan uca tüm süreçlerimizle alakalı dijitalleşme stratejilerimizle beraber verimlilik çalışmaları sürdürüyoruz. Markalaştığımız pazarlara ek olarak alternatif pazarlara da giriş yapıyoruz ve fiyat politikalarımızı pazarın dinamiklerine uygun olarak geliştiriyoruz. Girdi fiyatlarındaki artışlara ve yükselen diğer maliyetlere rağmen; maliyet artışlarını dengeleyebilen, olası talep dalgalanmalarını kapasite esnekliği ve işletme sermayesi ile karşılayabilen bir şirket olarak etkin stratejiler yürüttüğümüzü düşünüyoruz.”

2026 İTİBARIYLA GÜNLÜK ÜRETİM HEDEFİ ‘320 TON’

ÖZKA Lastik’in 2023 ve sonrasında; yurt içinde ve dışındaki hedeflerini de anlatan Kanık, “2022 yılında yaptığımız 30 milyon dolarlık yatırımın bir sonucu olarak 2023 yılında üretim kapasitemiz 260 tona çıkacak ve 2024 itibarıyla realize olacak. 2026 yılına kadar zirai ve iş makinası lastiklerinde değişim pazarında beklenen büyümeye paralel olarak biz de yatırım planlamalarımızı yapıyoruz ve günlük üretim kapasitesini 2026 itibarıyla 320 tona çıkarmayı planlıyoruz” diyor. Yurt içinde değişim pazarında kendi alanlarındaki pazar liderliğini koruduklarını belirten Kanık, 90’dan fazla ülkeye satış yaptıkları global pazarda mevcut ülkelerdeki pazar paylarını artırarak birincil hedef pazarlarında ilk üç markadan biri olmayı, halihazırda lider oldukları pazarlarda liderliklerini korumayı, ikincil hedef pazarlarda da ihracatlarını artırmayı planladıklarını dile getiriyor. Üretiminin yüzde 70’ini ihraç eden ÖZKA Lastik’in en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ABD, Almanya, İtalya, İspanya, Polonya, Rusya, İngiltere, Fransa, Romanya, Sırbistan, Mısır, Fas, Cezayir ve Tunus yer alıyor. Meksika, Brezilya, Panama, Güney Afrika gibi pazarlarda da kritik bir potansiyel gören firmanın bu pazarlarda da faaliyetlerini başlattığını öğreniyoruz. “2026 yılında dünyadaki her ülke toprağına ÖZKA izini taşımak gibi bir hedefimiz var” var diyen yönetici, “2024 itibarıyla Ar-Ge gücümüzü büyütmeyi ve 1.000 metrekarelik bir alanda 3 milyon euroluk bir yatırımla Ar-Ge merkezimizi yeniden konumlandırmayı planlıyoruz” diyor.


MAVİ YAKADA KADIN İSTİHDAMI
Kısa süre önce, toplumsal cinsiyet eşitliğini yönetim politikalarının bir parçası olarak gördüklerinin altını çizerek mavi yaka çalışan olarak kadın işçi istihdam etmeye başlayan ÖZKA Lastik, bugün kimya hazırlamadan lastik yapımına, bant yapımdan çapraz kesime kadar erkek iş gücüne müsait gibi görünen işlerde kadınları da çalıştırıyor. Kadın iş gücünde global düzeyde bir artış söz konusu olmasına rağmen ülkemizde bu rakamların gelişmiş ve gelişmekte olan diğer ülkelere kıyasla çok düşük kaldığını söyleyen Kanık, Türkiye’de mavi yaka istihdamında kadın çalışan oranının yüzde 17 seviyesinde olduğunu belirtiyor. “ÖZKA Lastik olarak biz, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kadın istihdamını her zaman yükseltme hedefindeyiz. Sektörümüzde özellikle üretim süreçleri daha çok erkeklerin çalışmasına elverişli gibi algılansa da böyle olmadığını göstererek üretim alanında 25 kadın istihdam etmeye başladık” diyen Kanık, disiplinli ve katılımcı çalışma tarzları, titizlik ve kalite anlayışları, sorumluluk sahibi yaklaşımları sebebiyle kadın emeğinin şirkete büyük değer kattığını ifade ediyor. Özellikle erkek tekelinde görülen iş alanlarında kadın çalışanların oldukça verimli sonuçlar elde ettiğini ve üstün başarı sergilediğini belirten Kanık, iş gücünde çeşitlilik yaratabilmenin mavi yaka ya da beyaz yaka fark etmeksizin verimli sonuçlar elde etmek için önemli olduğunu düşünüyor.


“Gerçekleştirdiğimiz bu uygulama, içinde bulunduğumuz sektörde ve benzer sektörlerde de örnek bir uygulama oldu ve özellikle ağır sanayide mavi yakada kadın istihdamıyla alakalı önyargıları kırdı” diyen ÖZKA Lastik Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Kanık, iş ortaklarından ve paydaşlardan bu konudaki yaklaşımları için tebrik aldıklarını ve benzer üreticileri de benzer uygulamalarda bulunmaları için cesaretlendirdiklerini dile getiriyor. Kanık, İK politikaları gereği; işe alımları cinsiyet ayrımı yapmaksızın, önyargı ve kalıplaşmış uygulamalardan uzak şekilde yürütmeye özen gösterdiklerini ve kadın istihdamını işin her alanında artırmaya yönelik hedefler koyduklarını da sözlerine ekliyor.