Hedef ‘süper CEO’ yaratmak

0
57

Stratejik yönetim ve çözümleri alanında çalışmalar yapan Novida Stratejik Yönetim Hizmetleri, Hollanda kökenli CBE-Group ile yaptığı işbirliği sayesinde kardeş şirketi Devida Akademi üzerinden, Zenger l Folkman olağanüstü liderlik programını, Türk iş dünyası ile tanıştırdı. 16 temel yetkinlik ışığında oluşturulan beş ana kurala ve 360 derece geri bildirim tekniğine dayanan program ile en ünlü şirketlerin CEO’ları yetkinliklerini yenilemekle kalmayıp adeta birer “süper CEO” olarak liderliğin tanımını baştan yazacak.

Zenger l Folkman, küresel çapta 100 binden fazla liderin 1 milyondan fazla geri bildirimini inceleyerek çalışmayı gerçekleştirdi. Çalışmalar sonucunda, etkili liderlerin, çalışan katılımı ve bağlılığı, müşteri tatmini ve iş sonuçları üzerindeki etkilerinin başarısız ya da vasat liderlere nazaran birkaç misli olduğu tespit edildi. Bu sonuçlarla beraber, dünya çapında en etkili yüzde 10 dilimde bulunan liderlerle, en etkisiz yüzde 10 dilimde bulunanlar kıyaslanarak, liderleri ayrıştıran temelde 16 yetkinlik öne çıkarıldı.

Novida Stratejik Yönetim Hizmetleri, Kurucu ve Genel Müdürü Işık Deliorman Aydın, Türkiye’deki liderleri yakından ilgilendiren işbirliğinin getirilerini şöyle açıklıyor: “Liderliğin önem ve etkisine inanan biri olarak güçlü bir liderlik programının Türkiye’ye getirilmesini hedefliyorduk. CBE-Group işbirliği ile bu hedefimize ulaştık ve Zenger l Folkman Olağanüstü Liderlik Programı’nı Türkiye’de kamu, eğitim ve özel sektör kuruluşlarına sunduk. Ayrıca sunduğumuz gelişim koçluğu ile isteyen kuruluşlara profesyonel koçluk desteği de vereceğiz.”

Deliorman Aydın, sürdürülebilir liderlik için, stratejik, gelişimci, yenilikçi ve dönüşümcü olmak gerektiğini, bu liderlik anlayışında ise geri bildirime ve gelişmeye açık olmanın önemli olduğunu vurguluyor.

Zenger l Folkman Olağanüstü Liderlik Programı’nın bir özelliği de liderlerin zayıf yönlerini geliştirmesi. Programda, 360 derece geri bildirimle liderlerin, 16 yetkinlik üzerinden algısı, çalışan katılımı ve bağlılığı üzerindeki etkileri, organizasyonel öncelikleri ve güçlü yönleri geliştiriliyor. CBE Group CEO’su Pim Pollen, CBE- Group Yönetici Ortağı Margareth de Wit, Novida ile birlikte Türkiye’de liderlik anlayışına farklı bir boyut getirmeye hazırlanıyorlar. Yeni lider kavramını ise kendilerine göre şöyle tanımlıyorlar. Pollen, kurum için gelecek tasarlayan ve tasarısını gerçekleştirmek için gerekli yapıyı kuran kişileri başarılı liderler olarak tanımlarken, Margereth de Vit, “Lider, şirketin geleceğini belirlerken pek çok şeyi hesaba katmalı. Yönü belirlerken, dışarıdaki olayları anlamak, derinlemesine düşünmek, network’ler oluşturmak için gerekli vizyona, yeteneklere ve kaynaklara sahip olmalı” diyor.
 
Novida’nın gerçekleştirdiği işbirliğinden ayrıca eğitim sektörünü yakından ilgilendiren başka bir proje daha doğdu. CBE-Group’un Academica markası, yüksek performanslı okullar geliştirmek amacıyla “Dinamik Okullar” hizmetini Türkiye pazarına sunacak. Deliorman Aydın, Türkiye’de eğitim sektörünün Academica markası ile tanışmasının büyük şans olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Türkiye, eğitimde ivedi olarak çağdaş dünya gereksinimleriyle tutarlı gelişim stratejileri ve politikalarını benimsemeli, kurumsallaşmalı ve liderliğini güçlendirmeli. Eğitim sektöründe de liderlerin gelişimi çok değerli. Eğitim sektörünün dinamiklerini çok iyi bilen yerel ve uluslararası ‘guru’ seviyesinde uzmanlarla çalışılıyor.”

Yönetim şekillerini değiştirecek CBE Academica’nın Zenger & Folkman Sıradışı Liderlik Geliştirme Programı, sınıflarında ünlü CEO’ları da misafir edecek. Türkiye’de konuk ettiği sürpriz isimlerle liderliği revize edecek program, iş dünyasına yeni bir yön vermeyi hedefliyor.