Gündeminde Operasyonel Mükemmellik Var

0
75

Olmuksan International Paper (Olmuksan IP), yeni ürün ve iş modelleri geliştirmek üzere inovatif teknolojilerle pazarı büyütmeye odaklı. Olmuksan IP birkaç ay içinde iki yeni ürün grubuyla pazarda ses getirecek yeniliklere imza atmaya hazırlanıyor.

Türkiye’de ilk oluklu mukavva fabrikası 1954 yılında SEKA tarafından faaliyete geçti. İlk özel sektör oluklu mukavva fabrikası ise 1968 yılında kuruldu. Türkiye’de bugün 91 şirket, 114 fabrikada oluklu mukavva üretimi gerçekleştiriyor. Kentleşme, konut inşaatları ve e-ticaret hacmindeki artış, oluklu mukavva sektörünün gelişimini hızlandıracak gelişmeler arasında söylenebilir. Bu gelişmeler ışığında; oluklu mukavva tüketiminde Türkiye’nin 2021’de kişi başına 62 metrekarelik üretimle Avrupa ortalamalarına yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’nin son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 4.8’lik GSYH büyümesi ve güçlü performansı ile yatırımcılar açısından bölgesel cazibe merkezi olması öngörüler arasında. Tüketim harcamaları ve internet erişimindeki artış, sektörün büyümesini olumlu yönde etkiliyor. 2017-2023 yılları arasında sektör GSYH’dan 1.2 puan daha hızlı büyüyecek. Yüzde 5.9 ortalama büyüme ile kişi başı 25 kg olan oluklu mukavva ambalaj üretimi, 2023 yılında 36 kg seviyesine çıkacak. Türkiye’de 1968’den bu yana faaliyet gösteren ve 2013 yılında Olmuksan International Paper adını alan şirket, Gebze, İzmir, Adana, Bursa, Çorlu ve Çorum’daki 6 kutu tesisi ile yerel pazarda ve ihracat bölgelerinde öne çıkıyor.

OLUKLU MUKAVVA ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’NİN ŞANSI YÜKSEK

IBS Research & Consultancy ve Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) işbirliği ile hazırlanan ‘Türkiye Ambalaj Sanayi, Oluklu Mukavva Tüketimi ve Ekonomik Etki Analizi’ konulu raporun sonuçlarına göre: ∫ 2015-2020 yılları arasında oluklu mukavva ambalajın içinde bulunduğu kağıt-karton ambalaj tüketiminin ise yüzde 31 civarındaki pazar payını koruyacağı öngörülüyor ∫ Türkiye’nin ise hızlı gelişen pazarlardan biri olarak 2021 yılında Avrupa bölgesinin en büyük 5. üretim merkezi olacağı ∫ Avrupa ülkelerinin oluklu mukavva üretiminin 29,7 milyon tondan 31,1 milyon tona ulaşması beklenirken, Türkiye’nin ise yüzde 5,6’lık yıllık büyüme hızı ile İspanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya’nın önüne geçeceği tahmin ediliyor.

Ağırlıklı olarak otomotiv yedek parça, makine parçaları ve kimya gibi ağır iş ambalajları kullanan sektörler ile yaş meyve-sebze, beyaz et, et ürünleri ve gıda sektörlerine çalışıyor. Olmuksan IP Bursa, Dilovası, Çorlu, Adana, İzmir ve Çorum’daki tesislerinde yıllık 330 bin ton oluklu mukavva, 290 bin ton civarı da kutu üretim kapasitesine sahip. Olmuksan IP’de, International Paper Container Holdings yüzde 92.74 hissedar konumunda bulunuyor. Yüzde 7.26 hisse ise halka açık.

2013’te Akçansa’dan Olmuksan IP’ye CEO olarak transfer olan Olmuksan IP Genel Müdürü Ergun Hepvar, sektörel tecrübesiyle yeni ürünler ve yeni kanallarla bir seri yeniliği gündemine alarak farklı bir noktaya taşıyor. Hepvar, sektör ve Olmuksan IP ile ilgili son iki seneyi değerlendirdiği Fortune’a, “Marmara Bölgesi’nde yüksek baskı kalitesi ve hızlı hizmet olanaklarımıza yönelik 20 milyon doların üzerinde yatırım yaptık” açıklamasını yapıyor. Türkiye’nin yaşadığı sıkıntılara rağmen sektörde ciddi bir büyüme trendi olduğunu vurgulayan Hepvar, “Trend, yeni müşteri ve tüketici ihtiyaçlarından ve ihracattaki artıştan ortaya çıkıyor. Oluklu mukavva tüketimi geçmiş 10 yıllık dönemde yaklaşık yüzde 110 civarında büyürken, GSMH yüzde 50 civarında büyüdü. Olmuksan IP olarak biz de pazarla paralel bir büyüme öngörüyoruz” diyor.

Olmuksan IP, Gebze fabrika kampüsünde yeni Ar-Ge merkezleriyle 2022 vizyonu doğrultusunda 40 patent tasarım tescili hedefleniyor. Hepvar, “İnovatif ürün olarak dökme sıvı taşıyan ürünler ürettik. 1 ton taşıyabilen bu ürün hijyen sağlıyor ve bakım maliyeti de çok düşük. 3,5-4 dakikada kolayca kurulabilen bu kutu, işçilik süresinden de tasarruf sağlıyor. Alternatiflerine göre nakliyede zarar görme açısından daha az risk taşıyan ürünümüz, oldukça yüksek oranlarda maliyet avantajı da sağlıyor” diyor.

Olmuksan genel merkez ofisinde gerçekleştirdiğimiz röportajda Ergun Hepvar’ın ajandasındaki 2020’ye yönelik önemli konuları, hedefleri soruyorum. Hepvar; “Lanse edeceğimiz iki yeni ürün ile ilgili çok ciddi çalışıyoruz. Bu yeni ürünleri sektörde öncelikle oturtmak istiyorum. İkinci olarak, Olmuksan IP olarak verimli çalışan bir şirketiz Tedarik zincirlerimiz ve partnerlerimizle operasyonel mükemmellik konusunda örnek çalışmalar gerçekleştiriyoruz ve bunun sürekliliği için çalışıyoruz. Bir diğer önemli konu da iş sağlığı ve güvenliği. En önemli sorumluluğumuz, Olmuksan IP için çalışan herkesin her günün sonunda evine sağ salim varmasını sağlamak. İş güvenliği konusunda bilinç kazandırmak, olası tehlikeleri tespit edip ortadan kaldırmak ve herkesin emniyetli davranışlar sergilemesini ve daima tüm kurallara uymasını sağlamak için geniş kapsamlı sağlık ve iş güvenliği programları uyguluyoruz. Tüm çalışanlarımız, yüklenicilerimiz ve ziyaretçilerimize “önce emniyet” zihniyetini aşılamak için gayret ediyoruz” diyor.

Ergun Hepvar, Türkiye’nin 80 milyonluk nufusuyla büyüme hamlesini petrolle değil üretimle yapacağı için potansiyel olarak ülkeye olan ümidinin yüksek olduğunu söylüyor. Operasyonel mükemmelik, Ar-Ge süreçleri, güvenlik konusu, makina yatırmı ve senior yöneticilerin yurtdışı eğitimleriyle Olmuksan IP, 2020’ye yerli oyunculara göre farklı hazırlanıyor.

KEDİ VE KÖPEKLER İÇİN KUTU KULÜBE  ÜRÜN DENEMELERİMİZ OLDU

“Yurtdışında kızımla beraber bir pet shop’a gittik. Hayvanlarla ilgili pek çok kutu tasarımı gördüm ve çok şaşırdım. Hemen fotoğraflarını çektim. Türkiye’ye geldiğimde Ar-Ge merkezimize bu çalışmayı yaptırdım. İlk yaptığımız kulübe için düşünülen kutu, katlayamayacak kadar büyüktü. İşin marketing kısmında çalışmamız gerektiğini gördük. Expatlar için eşya taşıma koli ve kutuları yurtdışında gördüğüm bir diğer kategori idi. Büyük eşyaları taşımak üzere mesela buzdolabı gibi… Sonuçta güzel fikirleri hayata geçirmek istiyoruz. Bir e-ticaret sitesiyle bu fikirleri hayata geçirmek mümkün.” Türkiye’de olmayan ve getirmeyi düşündüğünüz bir ürün grubu var mı? “Ürün gamı olarak baktığımızda IP’nin Consumer Foods bölümü var. O bizde yok. Mesela onlar bu departmanlarıyla Starbucks’ın ürünlerini karton bardakları taşıyorlar. Bir de Avrupa’da küçücük kaplar içinde marketlerde çilek veya çeşitli meyveler satılır. ve mutlaka özel kutular içinde satılır bunlar. Biz de markelterde bu ürünler plastik kaplarda satılıyor. İlerde biz de acaba bu ürün grubunu yavaş yavaş