Günde 5.3 trilyon doların döndüğü döviz piyasasında nasıl hile yapılıyor?

0
102

Dünya piyasaları, bazı büyük bankalara “uluslararası döviz piyasalarında manipülasyon yapma” suçu nedeniyle verilen milyarlarca dolarlık cezayı konuşuyor.
 
Döviz piyasası dünyanın en çok işlem yapılan piyasası. Son verilere bu piyasada göre günde ortalama 5.3 trilyon dolarlık alım-satım yapılıyor. En büyük payı tabii dünyanın en büyük bankaları alıyor.
 
CNNMoney’nin haberine göre İngiliz ve Amerikan bankacılık otoritelerinin ulaştığı somut kanıtlarla döviz piyasalarında manipülasyon yöntemleri:
 

  1. Arkadaş edinme: İngiliz bankacılık otoritelerinin ulaştığı bilgilere göre döviz işlemcileri, başka bankalarda çalışan güvendiği arkadaşlarıyla dijital sohbet odalarında iletişim kuruyor. İşbirliği içindeki grupların kendilerine verdiği isimler arasında “3 silahşörler” ve “A takımı” gibi isimler var. Amerikan bankacılık otoritesi ise, işbirliği içindeki işlemcilerin bir bankada yeni işe başlayan başka bir işlemci için nasıl mesajlaştığını tespit etti: “Bizi koruyacak mı… Birbirimizi kendi kurumlarımıza bile karşı koruduğumuz gibi…”
  2. Toplu hareket etme: Grup oluşturan işlemciler, yüklü bir alım-satım yapacaklarında grup üyelerine haber veriyor. Tespit edilen somut bir örnek şöyle: HSBC’nin bir işlemcisi gün içinde 400 milyon sterlin tutarında (633 milyon dolar) işlem yapacağını grup üyelerine haber veriyor. Kar etmek için sterlin fiyatlarını aşağı baskılanmasını istiyor. Grubun satışlarıyla seri işlemlerle sterlin/dolar kuru hafif aşağı indiriliyor. Operasyonu isteyen işlemci istediği fiyattan 311 milyon sterlinlik işlem yapıyor.
  3. Kazanç: Bankacılık otoritelerinin tespitine göre HSBC bu manipülasyon sayesinde 162 bin dolar ekstra kar sağlıyor.
  4. Kutlama: İşlem tamamlandıktan sonra grup üyeleri birbirlerini kutluyor. Tespit edilen bazı mesajlar şöyle: “Güzel işti beyler…”, “Hurraa, harika işti takım…”. Bir başkası ise şu mesajı yolluyor: “Hedeflerimi yakalayabilmem için bu ay benim de böyle birkaç işe ihtiyacım var…”