Girişimcilerin Yurt Dışına Açılırken 4 Temel İhtiyacı

0
242

Girişimcilerin hayalleri artık sınırlara sığmıyor. Yurt dışına açılma hayali kuran girişimlerin başlangıç aşamasında ihtiyaç duyduğu alanlara hızlı ve kolay bir şekilde ulaşması büyük önem taşıyor. Bu noktada finansal servis platformu wamo’nun Kurucusu Yankı Önen, global pazara adım atmak isteyen girişimcilerin 4 temel ihtiyacını şirket kurma, kurumsal hesap açma, ödeme alma ve web sitesi açma olarak sıralıyor.

Artık günümüzde birçok beyaz yakalının yol haritasında ya da hayallerinde kendi işini kurmak, ticaretlerini yurt dışına taşımak ve farklı ülkelerde de varlık göstermek bulunuyor. Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisiyle birlikte bu süreç oldukça hız kazandı. Yapılan araştırmalara göre kendi işini kurmak isteyenlerin yüzde 83’ü pandeminin planlarını hızlandırdığını söylüyor. Bu noktada girişimcilerin sınır ötesi hedeflerine ve hayallerine ulaşmaları için başlangıçta birtakım ihtiyaçları oluyor. Bu ihtiyaçları belirli platformlarla kolaylaştırmak mümkün. Böylece zamandan ciddi ölçüde tasarruf edilirken, girişimciler ölçeklenme yolunda bilinçli ve güvenilir bir yolculuğa da yelken açıyor.

Bilindiği üzere özellikle de son yıllarda girişimciler gözünü artık İngiltere, Avrupa ve Amerika gibi pazarlara çevirmiş durumda. Farklı ülkelerden döviz geliri elde etmek girişimcilere oldukça cazip geliyor. Ancak halihazırda şirketi olanlar, aklında bir iş fikri olanlar, yurt dışına freelance iş yapmak isteyenlerin yanı sıra sadece internet üzerinden e-ticaret, e-ihracat yapmak isteyenler başlangıç aşamasında süreci sağlıklı yürütebilmek için bazı ihtiyaçları oluyor. Bugün gelinen noktada oturduğunuz yerden başka bir ülkede şirket kurmak ve hesap oluşturmayı mümkün hale getiren platformlar sayesinde; dakikalar içerisinde başvuru yapıp, şirketini hızlıca kurup ardından ürün veya hizmet satışı gerçekleştirilebiliyor.  Geliştirdiği çözümlerle şimdiye kadar 31 ülkede, 89 ayrı milletten şirketin kolay, hızlı ve kesintisiz bir şekilde global pazarlarda ticaretlerini gerçekleştirmelerine aracılık eden finansal servis platformu wamo’nun Kurucusu Yankı Önen, 4 maddede girişimcilerin ihtiyaçlarını anlatıyor:

  1. Şirket kurmak: Bir fikrin hayata geçmesi ve sürdürülebilir hale gelmesinin ilk adımı şirket kurmakla başlıyor.Yurt dışında şirket kurmak için öncelikle hedeflenen ülkenin yasal prosedürlerinin ve süreçlerinin detaylı bir şekilde bilinmesi gerekiyor. En ideal şirket türünün hangisi olduğuna karar vermek ise bu konudaki en önemli aşamalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Girişimci bu süreçle bireysel olarak ilgilenmek istediğinde önüne birtakım karışık evrak işleri çıkabiliyor. Bu noktada girişimcinin hızlı ve kolay ve tek platform üzerinden adım atmaya ihtiyacı oluyor. Tam da bu noktada wamo girişimlerin 48 saat içerisinde İngiltere’de şirket kurulumunu mümkün kılıyor. Girişimciler 2 gün içerisinde finansal prosedürleri internet ortamında tamamlayarak, İngiltere’de şirketlerini uzaktan kurabiliyor ve birer IBAN’a sahip kurumsal Euro ve Pound hesaplarına sahip olabiliyor.
  2. Kurumsal hesap açmak: Şirket kurulumunu takiben yurt dışında iş yapmak isteyen girişimcilerin ihtiyaçları arasında bir diğer önemli konu ise hizmet verilen pazarlarda kolayca para transferi gerçekleştirebilecekleri kurumsal hesaplara sahip olma karşımıza çıkıyor. Hesap oluşturma süresi şirketin yapısına ve bağlı bulunulan ülkelere göre değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin bu süreç İtalya’da 1 hafta, Güney Kıbrıs ve Malta’da şirket hesabı oluşturmanız haftaları veya ayları bulabiliyor. Hatta, İngiltere’de şirket kuran kişi İngiltere’de yaşamıyorsa hesap açması neredeyse imkânsız olabiliyor. wamo’nun şu anda Avrupa Birliği’nde veya Birleşik Krallık’taki şirketlere kurumsal hesap oluşturmadaki rekoru 5 dakika. 
  3. Web sitesi açmak: Tüketici alışkanlarının değişmesi ve online platformların öne çıkmasıyla berabergirişimler için web sitesi oluşturmak da kritik konulardan biri. Markaların vitrini olarak değerlendirilen web sitesi, girişimcilerin ürünlerini pazarlayabilecek pazar yerlerine ulaşmalarını sağlamanın yanı sıra hedef kitlesiyle doğrudan temasa geçip satış yapabilecekleri ve kendilerini anlatabilecekleri bir alan olarak konumlanıyor. Yapılan araştırmalara göre küçük işletme sahiplerinin yaklaşık yüzde 90’ı çevrimiçi satışlarının önümüzdeki yıl önemli bir gelir kaynağı olacağını belirtiyor. Özellikle e-ticaret alanında başarılı olmanın sırrı profesyonel bir siteye sahip olmak ve başarılı bir SEO çalışması yapmaktan geçiyor. Bu noktada platformların girişimcilerin hayatını kolaylaştıran iş birlikleri büyük önem taşıyor. Örneğin; wamo üzerinden şirketini kuran girişimciler İkas ve Shopify ile yapılan iş birlikleri çerçevesinde web sitesi açmanın yanı sıra e-ticaret ve e-ihracat çözümleriyle ilgili birçok hizmetten 1 yıl boyunca ücretsiz faydalanabiliyor.
  4. Ödeme alma: Özellikle Amazon, Etsy, Shopify gibi platformlarda e-ticaret ve e-ihracat yapan girişimciler için ödeme alma konusu hayati önem taşıyor. Girişimciler, şirket hesabını oluşturduktan sonra ilgili hesaba güvenilir ve sağlıklı ödeme alma ihtiyacı duyuyor. Bu noktada wamo hem girişimciyi şirket kurma aşamasında tanıdığı için hem de şirket hesabını kendi sağladığı için riski minimuma indirip kesintisiz hizmet verebiliyor.  Bu sayede wamo ile oluşturulan kurumsal hesapla Amazon, Etys, Stripe gibi platformlara hesabını doğrudan bağlayıp, sorunsuz bir şekilde ödeme alabiliyor.