Gen Testi ile stres yönetimi

0
68

Günümüzde stres iş hayatının olmazsa olmazı bir parçası. Yönetilebilir olduğunda her ne kadar verimli bir çalışma ortamı sağlasa da yoğun bir stres ortamı kişisel ve mesleki hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Bireyin genetik yapısı doğrultusunda sağlıklı, enerjik ve uzun bir ömür sürmesi için sunulan kapsamlı analizler bütünü olan Gentest, yoğun stres altında çalışan yöneticilerin, stresle baş etmenin yöntemlerini ve Alzheimer başta olmak üzere kronik ve kompleks hastalıklardan korunmasını sağlamak için uygulanıyor.
Gentest, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Teknokenti’nde 2004 yılında Dr. Serdar Savaş, tarafından kurulmuş olan GENAR Toplum Sağlığı ve Genombilim Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirildi. GENAR Enstitüsü Direktörü Dr. Serdar Savaş, genetik bilgiyi kişiye özel koruyucu tıp alanına dünyada ilk uygulayan ve bu alanın uluslararası liderliğini yapan bilim insanlarından. Gentest uygulaması ile ilgili Savaş, “Bir insanın sadece genlerine bakarak, hastalık riskleri katiyen söylenemez. Genler bize hastalık yatkınlıklarını söyler” diyor. Savaş, yatkınların bizi hasta etmeyeceğini ancak yatkınlığın üzerine o yatkınlıkla uyum içerisinde olmayan bir yaşam tarzı ilave edilirse riskin meydana geleceğini sözlerine ekliyor.
10 adımda uygulanan Gentest’in ilk adımında Gentest’inizin hangisi olduğuna uzmanlar yardımı ile karar veriliyor. Ardından kan ve idrar örnekleri alınıyor. Ön değerlendirme sonrası 24 saatlik bir stres kaydı yapılıyor. Analizler sonucu rapor hazırlanarak, Gentest sonuç değerlendirmesi yapılıyor. “Gentest yaşam planı” hazırlanıyor ve düzenli aralıklarla plan üzerinden görüşmeler yapılıyor. Gentest uygulaması bireyi sadece genetik yönüyle değil, genleri, yaşam tarzı, sağlık durumu, beslenmesi, uykusu, stresi gibi bütün yönleriyle ele alıyor ve genetik bilgiyi bu verilerin ışığı altında değerlendiriyor.