Gelecek Global Liderlerde

    0
    160

    Üst düzey yönetici yerleştirme ve değerlendirme şirketlerinden Russell Reynolds Associates’in, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’den Sorumlu Ortağı Burak Gorbon, Russell Reynolds’ın 50 yıllık deneyiminden yola çıkarak,  uluslararası kurumların yeniden yapılanmasına destek verip, farklı bir noktada hizmet verdiklerini söylüyor.

    Doğu Avrupa’dan Basra Körfezi’ne kadar olan geniş coğrafyada Türkiye, bir üst düzey yönetici kaynağına dönüştü. Bölgedeki yatırımlarına CEO, ülke müdürü, genel müdür, yönetim kurulu üyesi gibi tepe noktalarda yönetici arayan uluslararası şirketler, Türkiye’deki beyin avcılarının kapısını çalıyor. Üst düzey yönetici temininde dünyanın “Big Four” diye tabir edilen en büyükler grubundaki Russel Reynolds, Türkiye’nin son yıllarda bu konuda oturmuş bir pazar olması nedeniyle yatırımıyla dikkat çeken şirketlerden.

    Herhangi bir global şirketin bölgede bir ülke müdürü aradığında sıkıntı çekmeden doğru isme ulaştığı ülkelerden biri  Türkiye. Öyle ki Türk profesyoneller sadece burada değil, çevre ülkelerde de tepe yönetici, diğer deyimle ‘expat’ olarak sıkça dolaşıyor.

    Türkiye dahil 40 ülkede yönetici araştırması ve liderlik danışmanlığı yapan Russell Reynolds’ın Türkiye Başkanı Burak Gorbon ile biraraya geldiğimizde, kuşak devrinin başarıyla tamamlanmasının, günümüz şirketlerinin karşı karşıya kaldığı en kritik süreç olduğuna dikkat çekiyor. Sadece büyük şehirlerde değil, Anadolu’da da daha güçlü ve rekabetçi yerel şirketlerin dikkat çektiğini söyleyen Gorbon, Türkiye’de beyin avcılığında asıl büyük pazarın yerel şirketlerde olduğunu vurguluyor ve “Aile şirketleri devler ligine çıkabilmek için yönetim yapılarına daha fazla bağımsız profesyoneller eklemek zorunda” diyor.

    Bu kritik süreci en iyi kurumsallaşabilen şirketlerin yönettiğini belirten Gorbon, “Kurumsallaşma denince de herkesin aklına ilk olarak şirketin başına profesyonel bir yönetici atamak geliyor. Oysa kurumsallaşma için tek başına bir CEO ataması yetmez. Kurumsallaşma ve kuşak devri uzun vadede şirketin tamamını kapsaması gereken iyi planlanmış bir süreç olmalı” diyor.

    Russell Reynolds’ın Türkiye ve Ortadoğu bölgesindeki faaliyetlerine liderlik eden Gorbon, profesyonel bir yöneticinin başa getirilmesinden önce şirkette kurumsallaşmanın uzun zaman önce tasarlanmış ve belli bir noktaya gelmiş olması gerektiğinin altını çiziyor ve şöyle devam ediyor: “Profesyonel yöneticinin illaki dışarıdan bir isim olması şart değil. Aile içinden de biri şirketin CEO’su olabilir. Türkiye’de de, dünyada da bağımsız yönetim kurulu üyeleri dışında yönetimin tamamının aile bireylerinden oluştuğu çok iyi şirketler var. Buradaki kilit konu; iyi işleyen, çalışan bir yönetim kurulu ve üst yönetim yapısı ile bunu destekleyen alt kadroların oluşturulması.”