Geleceğin 50 şirketi

    0
    218

    BURADA YER ALAN şirketler, Geleceğin 50 Şirketi ölçümlerine göre ileriye dönük güçlü DNA yapılarına sahipler. Ancak bu dört şirketten her biri hakkında dava açılmış bulunuyor yani yasa koyucularla sıkıntı söz konusu ve bu da ileriye dönük hamleleri önünde engeller oluşturuyor. Bu sorunlar bazen, baş döndürücü bir hızla elde edilen başarının sonucu; bazen de liderleriyle ilgili savlardan kaynaklanıyor. Sonuç olarak, bu dört şirketin hisselerinin bu yıl tökezlemiş olması tesadüf değil ve bu da, risk almayı seven yatırımcılar için fırsatlar yaratıyor.

    Şirketin puanının yüzde 50’si piyasa potansiyeline dayanmakta; bu potansiyel finans piyasalarının belirlediği şekilde, gelecekteki büyüme öngörüsüyle ilgilidir. Mevcut büyüme olasılıklarının halihazırdaki değeri hesaplanarak ölçülür; bu hesaplama mevcut iş modelinin yarattığı kazanç akışına atfedilemeyecek piyasa değerindeki payını yansıtmaktadır. 

    Geri kalan yüzde 50’lik kısım ise şirketin bu potansiyeli gerçekleştirme kapasitesine dayanır. Bu puan, gelecek beş yılda büyümeyi öngörme becerileri için seçilen 17 faktörden oluşuyor. Bu faktörler dört kategoriye ayrılıyor:
     
     Strateji: Bizim yapay zeka algoritmamız şirketin SPK belgelerinden ve yıllık raporlarından yola çıkarak gelecek beş yıldaki stratejik yönelimini saptamak için doğal dil prosesine dayanıyor. Şirketin stratejisinin net olup olmadığını mali durumuyla ilgili olarak düzenlediği toplantılardan anlıyoruz. Ayrıca şirketin sürdürülebilirlikle ilgili kararlılığını da veri analitik kuruluşu Arabesque’in yönetişim ölçümüne göre değerlendiriyoruz. 
     
     Teknoloji ve yatırımlar: Bir şirketin sermaye harcamaları ve ARGE’si (satışlarındaki yüzde payı) gelecekteki yatırımını ölçer. Teknoloji avantajı şirketin patent portföyündeki büyümesi ve bu portföyün dijital ağırlığıyla (bilgisayar ve elektronik iletişimdeki payı) ölçülür. Dış inovasyonu ise, şirketin startup yatırım portföyü en iyi performans sergileyen global girişim sermayesi fonlarıyla karşılaştırılıyor. 
     
     İnsanlar: Bir şirketin yöneticilerinin ve direktörlerinin yaşını ve tavırlarını ve aynı zamanda kadın yöneticilerin ve çalışanların payını değerlendiriyoruz. Sürekli ve odaklı bir yönetime, istikrarlı liderliğe ve daha küçük çaplı bir yönetim kuruluna sahip olup olmadığına göre değerlendiriliyor.
     
     Yapı: Şirketin yaşı ve (gelire dayalı) ölçeği hantallaşma derecesiyle ilintilidir. Ancak üç yıllık ve altı aylık satış artış rakamları yeniden canlanma işaretleri olarak gelecekteki büyümeyle ilgili tahminler sunabilir.