Şehirlerin hava kirliliği ile mücadele yöntemleri

0
287

Chengdu

Çin’in en büyük şehirleri de hava kirliliğinin etkileriyle boğuşuyor. Ülkenin 5. büyük kentinde yetkililer yeni bir lüks yerleşim bölgesinde sürüşten çok yürüyüşün daha hızlı olması için uğraşıyor. Plan, bölgedeki yolların en az yüzde 50’sinin araçsız olması. Yaşamsal alanlara ulaşmak 15 dakikada mümkün olacak. Çin toplamda 300 eko-şehir inşa ediyor.
 

Bogota

Kolombiya’nın başkenti Bogota, muhtemelen dünyanın en gelişmiş otobüs taşıma sistemine sahip. Kent belediyesinin her hafta bir gün kentin 120 kilometrelik bölümünü araçlara kapatma kararını aldığı 1974’ten beri otomobil sürücüleri ikinci sınıf vatandaş konumuna düşmüş durumda. Yüzlerce kilometre bisiklet şeridi eklenen kentte arabasız günlerde bisikletçi sayısı iki katına çıkıyor.
 

Incheon

Güney Kore kenti Incheon’un uluslararası ticaret bölgesi Songdo, otomobilden çok toplu taşıma ve bisikleti önceliğine almayı planlıyor. Toplu taşımayla birlikte daha fazla bisiklet yolunun kullanılabilmesi için ekstra geniş yollar inşa edildi. Çoğu konut, kilit olanaklara kısa bir yürüyüş mesafesinde inşa edildi. ‘Akıllı Şehir’in inşaası 2020’de tamamlanacak. 

San Francisco

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Francisco kenti, 2020’ye kadar ana caddelerden Market Street’te tüm araçları yasaklamayı planlıyor. Tasarıya göre toplu taşıma planları daha kolay erişilebilir olacak. Bölge ayrıca daha fazla bisiklet ve yaya dostu olacak. Kaliforniya, önümüzdeki 25 yıl içersinde fosil yakıtlı araçları tamamen yasaklamayı planlayan birkaç eyalet, şehir ya da ülkeden biri.

Mexico City

Mexico City, dünyanın en kirli şehri olarak anılıyordu. Ancak Bogota örneğini izleyip haftanın belirli günlerinde tüm araçları yasakladı. Bu, hava kalitesinde iyileşmeye yol açtı. Meksika’nın başkenti, 2025 yılına kadar tüm dizel araçları yasaklama sözü verdi.

Yeni Delhi

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de hava kirliliği oranı ve duman sürekli olarak sınırı aşıyor. Elektrikli tuk-tuk’lar bu sorunun hafifletilmesine yardımcı olabilir. 2030’a kadar tüm yeni araçların elektrikle çalışması planlanıyor. Ayrıca eğer üreticiler ekonomik elektrikli arabalar üretebilirse şehir gazla çalışan araçları devre dışı bırakmayı planlıyor.