Fortune 500 Araştırması Başladı

    0
    124

    Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş dünyasının, finans kurumlarının ve akademik çalışmaların referans olarak kullandığı “Fortune 500 Türkiye” araştırmamız başlıyor. Son başvuru tarihi 15 Mayıs 2020.

    DEĞER yaratanların, zenginlik yaratanların özetle Türkiye’nin devler liginin belirlendiği “Fortune 500 Türkiye” araştırmamıza başlıyoruz. 2008’den bu yana hazırladığımız listenin bu yıl 13’üncüsü açıklanacak. Ülkemizde imalat, ticaret, hizmet ve inşaat sektörlerini kapsayan “Fortune 500 Türkiye” araştırması, CRIF Türkiye ile birlikte hazırlanıyor. Firmaları satış hacimlerine göre sıralayan “Fortune 500” listesi, dünyanın her yerinde büyük ilgi görüyor. Bir referans olarak kabul edilen listemizde yer almak, prestij sembolü olarak tanımlanıyor. İşte bu değerli, itibarı çok yüksek ve son derece titiz ve şeffaf bir şekilde hazırlanan “Fortune 500 Türkiye” listesi, Temmuz 2020’de açıklanacak.

    FORTUNE 500 TÜRKİYE

    2019’un bilançolarını baz alarak hazırladığımız Fortune 500 Türkiye listesinde, finansal kurumlar ve holding şirketleri hariç olmak üzere Türkiye’nin önde gelen büyük firmaları satış hacimlerine göre belirleniyor ve temel finansal göstergeleriyle birlikte sıralanacak. 2008’de, 2007 mali yıl verileriyle hazırladığımız Fortune 500 Türkiye listesinin toplam satış değeri 337.2 milyar TL olarak hesaplanmıştı. 2019’da (2018 mali yıl verileri) bu rakam 1.588.4 milyar TL’ye ulaştı. Bu muazzam artış elbette çok önemli bir gösterge. Şirketlerimizin performanslarını daha yakından görmek isterseniz gelin bir hatırlatma daha yapalım. Listemizin 500. sırasında yer alan firmanın satış değeri 2008’de 89.6 milyon TL iken, 2019’da 501.5 milyon TL’ye ulaştı. 13 yıllık bu dönem içerisinde Fortune 500 Türkiye’nin toplam satış değeri 4.7 katına ulaştı. 500. sıradaki firmanın satış değeri ise 5.6 katına ulaştı.

    ŞEFFAF VE İTİBARI ÇOK YÜKSEK

    CRIF Türkiye Birim Müdürü Yavuz Arsoy, “Şeffaflık ve gönüllülük bu çalışmamızın en temel kurallarıdır. Verilerini tümü ile paylaşmayıp kısmen paylaşmak isteyen ya da listede yer almak istemeyen firmalar kendilerine Fortune 500 Türkiye listesinde yer bulamamaktadırlar” diyor. Bunların yanı sıra ana hissedarları olan firmalar ile tam konsolide olan firmalara da listede yer verilmiyor. Bunun amacı ise satış hacimlerinin iki kere listeye yansıtılmamasından kaynaklanıyor. Ayrıca üretici firma-pazarlayıcı firma ilişkisi olan firmalardan satışı yüksek olana listede yer veriliyor. Çalışmanın hazırlanması için verileri Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan firmaların verileri KAP’tan, verilerini diğer çeşitli kaynaklar ile kamuoyuna açıklayan firmaların verileri de ilgili kaynaklardan sağlanıyor. Arsoy, bunların dışında listeye girebilecek satış hacmine sahip firmaları ise birebir iletişim sağlayarak, veriler doğrudan ilgili firmalardan temin edildiğini vurguluyor.