Forekste yüzde 100’ü aşan büyüme

0
32

Temmuz ayının ikinci yarısında kurlarda yaşanan yükseliş dikkatleri dövize ve foreks piyasasına yöneltti. Döviz kurlarındaki hareketlilik, foreksteki hacimde önemli yükselişe neden oluyor. İntegral Menkul Değerler Genel Müdürü Kıvanç Memişoğlu, bir yılda hacmin yüzde 100’den fazla arttığına dikkat çekiyor. Memişoğlu Fortune Türkiye dergisinin sorularını yanıtladı.
 
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER’İN 2014 YILI CİROSU VE KÂRI NE KADAR?
2014 yılında 83,35 milyon TL ciro 24,74 milyon TL net kâr elde ettik. Foreks özelinde en fazla işlem yapan, en fazla ciro ve kâr elde eden firmayız.
 
ŞİRKETİN 2015 YILI İLK ALTI AYLIK İŞLEM HACMİ NE KADAR? GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİYLE KIYASLANDIĞINDA NE ORANDA DEĞİŞİM SÖZ KONUSU?
Kurumumuzda 2015 yılının ilk altı ayında 324 milyar TL’lik işlem hacmi gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde ise 235 milyar TL’lik işlem hacmi gerçekleşmişti. Yüzde 37-38 kadar bir artış söz konusu.

AYNI DÖNEMDE FOREKS PİYASASINDAKİ HACİM DEĞİŞİMİ YÜZDE KAÇ?
Haziran verileri henüz elimize ulaşmadı ama ilk beş ayda için analiz yapacak olursak Türkiye 1,5 trilyon TL toplam işlem hacminden 3,3 trilyon TL rakamına ulaştı ki bu yüzde 100’den de fazla, muazzam bir büyümeye işaret ediyor.
 
FOREKS PİYASASI VE İNTEGRAL FOREKS İÇİN 2015 YILI BÜYÜME TAHMİNİNİZ NEDİR?
İlk beş ay rakamları işlem hacminde en az yüzde 100’lük bir büyüme olacağını neredeyse doğrular nitelikte. Fakat aracı kurumların cirolarında bir düşüş öngörüyorum zira bu işlem hacminin artmasında alım satım farklarının iyice düşmesi neredeyse Londra’daki spredlere vardığını görüyoruz. Zira aktif müşteri sayısı sadece yüzde 20 dolayında artmış bulunuyor. Bu işlem hacmi ne kadar böyle devam edecek göreceğiz. Böyle giderse aracı kurumlar arasında bir konsolidasyon olacaktır.
 
YIL SONUNA KADAR DOLAR KURUNA DAİR BEKLENTİNİZ NEDİR?
İç piyasada hükümetin kurulmasına yönelik olarak devam eden görüşmelerin sonuç vermesi durumunda Türk Lirası’nda yaşanan değer artışına paralel olarak kurun 2,57 bölgesine doğru geri çekilmeye başladığı görülebilir. Hükümetin kurulmasında zorluk yaşanması ve FED’in faiz artışına gitmesi durumunda ise dolar/TL kurunun yeni bir zirve yaptığı ve 2,88 seviyesine yöneldiği görülebilir. Bu kapsamda TCMB’nin geçen ay yayınlamış olduğu beklenti anketinde yılsonu döviz kuru tahminin 2,76 seviyesinde olduğunu söylemekte yarar var. İç piyasada olumlu hava oluşması ve FED’in faiz artırması durumunda ise bu yıl içinde test edilen 2,81 bölgesi yılsonu fiyat oluşumunun denge noktası olarak izlenebilir.
 
EURO/DOLAR YIL SONUNU HANGİ SEVİYELERDE KAPATIR?
Euro/dolar paritesinden ise yılbaşından bu yana aşılamayan 1,14/1,15 bölgesi oldukça kritik bir eşik seviyesi olarak takip edilmeye devam ediyor. Yunanistan’ın borç krizinin sorunsuz bir şekilde aşılması ve Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın piyasayı destekleyici adımlarına devam etmesi durumunda euro kanadına değer artışı yaşandığı ve euro/dolar paritesinde 1,14 bölgesine doğru yükseliş yaşandığı görülebilir. Bununla birlikte son dönemde FED yetkileri tarafından daha sık telaffuz edilmeye başlayan faiz artışının gerçekleşmesi dolarda değer artışı yaratıp paritenin yıl sonuna doğru 1,09 bölgesinden dengelenmesi neden olabilir. Yılın ilk yarısında euro bölgesi ekonomisinde yaşanan ılımlı toparlanmanın durması ve Yunanistan borç krizinin yılın ikinci yarısında da devam etmesi durumunda ise euro’da sert değer kayıpları yaşandığı görülebilir. Yunanistan krizinin euro bölgesi için kronik bir sorun haline gelmesi ve FED’in yılsonuna doğru faiz artırımına başlaması ise euro/dolar paritesinin yeni dip seviyeleri görmesine neden olabilir. Böyle bir durumda da paritenin yeniden 1,04 bölgesini baskı altına almaya başladığını izleyebiliriz.