Fongogo, Kitle Fonunda Hedef Büyüttü

0
199

Bugüne kadar 10 milyon TL’nin üzerinde kaynak sağlanmasına aracılık eden kitle fonlama platformu Fongogo, yılsonuna kadar 30 milyon TL üzerinde fon sağlamayı hedefliyor.

Girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmeleri ya da startup’ların büyüme hızlarını artırmak için destek olan yapıların başında kuşkusuz “kitle fonlama” sistemi geliyor. Toplulukları bir araya getirerek, yolun henüz başında olan girişimlerin finansal kaynağa ulaşmasını sağlayan kitle fonlama sistemi, dünyada hızla büyüyor. Dünya kitle fonlama pazar büyüklüğü bugün için 120 milyar dolara ulaşmış durumda ve önümüzdeki 10 yıl neredeyse her yıl ortalama yüzde 20’ler oranında büyüyerek 500 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye de kitle fonlama sisteminin hızla büyüdüğü ülkeler arasında yer alıyor. 2021 Ekim ayında yürürlüğe giren Kitle Fonlaması Tebliği, Türkiye’yi bu alanda farklı bir noktaya taşıdı. Türkiye bu düzenlemeyle birlikte kitle fonlamayı hayata geçiren dünyadaki ilk 10 ülkeden biri haline geldi. Fongogo Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Çebi “Türkiye girişim ekosistemine yapılan yatırım miktarı 2021 yılında 1,5 milyar dolara ulaştı. Ülkemizde çok sayıda girişim ve girişim fikri var. Bu girişimlerin birçoğu henüz yolun başında sermaye yetersizliği sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Kitle fonlama sistemi işte tüm bu süreçlerde girişimcilere aradıkları desteği sağlayarak binlerce insanın ufak katkılarıyla tıkanıp kalmış girişimlerin yolunu açabiliyor” diyor. 

Kitle fonlamanın Türkiye’deki öncü ismi Fongogo, sisteminin daha da hızlı büyümesi için çalışmalarını sürdürüyor. Kurulduğu 2013 yılından bugüne kadar 1.500’ün üzerinde kampanya yayına alan ve bunların 500 kadarının hedef fonlarına ulaşmalarına aracılık eden Fongogo, sisteminde bulunan 90 bine yakın üyesi ile birlikte bugüne kadar 10 milyon TL’nin üzerinde kaynak sağlanmasına aracılık etti.

Paya Dayalı Kitle Fonlama Sistemi Fark Yaratıyor

Kurduğu yıllardan itibaren ödül ve bağış bazlı kitle fonlamasıyla faaliyetlerini sürdüren Fongogo, 6 Ocak 2022’de Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yetkilendirmesiyle faaliyet alanları arasına paya dayalı kitle fonlamayı da dahil etti. Özellikle teknoloji ve üretim alanlarında faaliyet gösteren startup ve KOBİ’lerin hızlı bir şekilde sermayeye erişmelerini sağlayan “Paya dayalı kitle fonlaması”, Fongogo’nun büyüme hızına oldukça olumlu yansıyor. Yeni sistemin de dahil olmasıyla birlikte önümüzdeki üç yıl içerisinde Fongogo, 400 girişimin 1 milyar TL’nin üzerinde fon bulmasına aracılık etmeye hazırlanıyor. Fongogo Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Çebi, “Paya dayalı dikeyde şimdiye kadar iki kampanyanın 1,6 milyon TL’nin üzerinde fonlanmasına aracılık ettik. Bunlardan biri sigorta şirketleriyle dijital işletmeleri uçtan uca entegre eden Tamamliyo, diğeri ise lojistik şirketleriyle taşıyıcıları bir araya getirerek nakliye sektörünün dijitalleşmesini sağlayan LojiPark” diyor. 

Fongogo, girişimlerin sadece finansman ihtiyacını karşılamakla da kalmıyor. Girişimcilerin tıkandığı, hukuki alanda yardım, doğru network’e ulaşma ya da finansal danışmanlık gibi konularda da girişimlere yol gösteriyor. Fongogo Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Çebi, “Kampanya başvurusu yapan proje ve şirketlerin proje yazımından hukuk ve mali müşavirliğe kadar her türlü ihtiyacını karşılıyoruz. Bu amaçla bir çözüm ortakları ağı oluşturduk. Girişimlere yatırım öncesi ve sonrası danışmanlık paketleriyle destek olarak hem kampanyalarının başarılı olmasını hem de yatırımla aldıkları fonları en doğru şekilde kullanabilmelerini sağlamak istiyoruz” diyor. 

Hedef Yurtdışına Açılmak 

Tüm adımlarla birlikte önümüzdeki dönemde çok daha hızlı bir büyüme planı yapan Fongogo, bu yılın sonuna kadar 30 milyon TL üzerinde fon sağlamayı hedefliyor. Fongogo ayrıca kısa süre içerisinde fon ve dijital melek yatırım ağı yapılarını devreye alarak fonlama kampanyalarını daha da geniş bir yelpazede destekleyebilecek. Platform, kurumsal iş birlikleriyle farklı kurumlarla kitle fonlaması özelinde iş birliği anlaşmaları da gerçekleştirmeyi planlıyor. Tüm bu aksiyonların ardından da platformun hedefi yurtdışında faaliyetlerini sürdürmek olacak.