FKB aktif toplamları 76 milyar liraya ulaşacak

0
60

Bankacılık dışı finans kurumlarını tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği (FKB); ticaret hacmindeki artış, sektördeki yeni kanuni düzenlemeler ve yeni finansal ürünlerin etkisiyle aktif toplamını yıl sonunda yüzde 15 büyüme ile 76 milyar liraya, sağladığı toplam işlem hacmini ise yüzde 21 büyüme ile 140 milyar liraya yükseltmeyi hedefliyor.
 
Bünyesinde 77 faktoring şirketi, 31 finansal kiralama şirketi ve 13 finansman şirketini bulunduran Finansal Kurumlar Birliği, kanuni düzenlemeyle yapılanarak 2014 yılı başında faaliyete başladı.
 
Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin konsolide aktif toplamı 30 Haziran 2014 sonu itibariyle yıllık olarak yüzde 23.7 büyüme ile 69.9 milyar lira, faaliyet konusu alacakları yüzde 25.5 artışla 63.4 milyar lira, işlem hacmi 65 milyar lira, özkaynakları yüzde 12.4 artışla 11 milyar lira, net kârı yüzde 16.6 artışla 740.5 milyon lira olarak gerçekleşti.
 
Birliğin ilk altı aylık sonuçları ve yıl sonu beklentilerine ilişkin toplantıda konuşan FKB Başkanı Osman Özger, “Yıl sonu itibariyle 76 milyar lira aktif büyüklüğü tahmin ediyoruz. Yaratacağımız finansman kaynağını 72 milyar lira olarak tanımladık. Toplam işlem hacmimizi de 140 milyar lira seviyesine getirmeyi planlıyoruz” dedi.
 
Özger, konsolide olarak büyümelerini destekleyen faktörleri, sektörü düzenleyen yeni kanunun getirdiği kolaylıklar, yeni ürünler, birliğin kurulmasıyla algı ve kurumsallığın artması, finansman kaynaklarına ulaşmakta sağlanan kolaylıklar olarak sıraladı.
 
Birliğin Başkan Vekili Zafer Ataman da, Eylül ayından itibaren özellikle faktoring sektöründe ticaret hacminin artmaya başladığını, sektörlerin genelinde son üç-dört aylık dönemde iş ve ciro büyümesinin ivmeleneceğini söyledi.
 
Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketi sektörlerinin GSYH’den aldığı pay ilk yarı sonu itibariyle yüzde 7.6 olarak gerçekleşti.
 
Özger, sektörde faaliyet gösteren kurumların yabancı ortakları aracılığıyla yurtdışından sağladıkları fonlar, kârdan eklenen sermayeler, tahvil ihraçları, Avrupa ağırlıklı kredi garanti fonları gibi farklı yollarla kaynak sağladığını söyledi.
 
Özger, birlik altındaki şirketlere kaynak sağlamak için yurtdışında sukuk ihracı yapma konusunda da çalışmaları bulunduğunu ancak henüz sonuçlanmadığını söyledi.
 
Sektörlerin büyüklükleri
Faktoring sektörü ilk yarı sonu itibariyle 23.2 milyar lira aktif büyüklüğüne sahipken, birliğin tahminlerine göre yılı 24 milyar lira aktif büyüklük, 110 milyar lira işlem hacmi ve 23 milyar lira toplam finansman rakamı ile tamamlamayı hedefliyor.
 
Ağırlıklı olarak taşıt ve konut finansmanı sağlayan finansman sektörü 16.6 milyar lira aktif büyüklüğe sahipken, yılı 17 milyar lira aktif büyüklük, 16 milyar lira finansman büyüklüğü ile kapatmayı planlıyor.
 
Aktif büyüklüğü 30.2 milyar lira olan finansal kiralama sektörü, yılı 35 milyar lira aktif büyüklük, 17 milyar lira işlem hacmi ve 33 milyar lira toplam finansman ile tamamlamayı planlıyor.