Fitch Türkiye’nin notunu teyit etti

0
39

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden “BBB-” olan kredi notunu ve “durağan” not görünümünü teyit ederek, Türkiye’ye “yatırım yapılabilir”e devam dedi.

Fitch tarafından dün akşam yapılan açıklamada, düşen petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açığın iyileşmesine katkıda bulunduğu, ancak Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu’ya yapılan ihracatı olumsuz etkilediği ifade edildi. 

Türkiye’nin kamu finansmanının güçlü olmayı sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Haziran ayındaki seçimler öncesinde herhangi bir finansal kayma riski görülmediğine işaret edildi.

Açıklamada, görünümün “durağan” olarak korunmasına gerekçe olarak Fitch’in not indirimine yol açabilecek herhangi bir gelişme beklememesi gösterilirken, buna karşın, politika güvenilirliğinde ortaya çıkabilecek aşınmaların, Türkiye’nin küresel yatırımcıların iştahında dalgalanma riskine yönelik tamponlarını zayıflattığı belirtildi. 

Fitch, diğer taraftan daha uyumlu ve öngörülebilir para politikasının enflasyonu düşürerek, Türkiye’nin notunu olumlu etkileyebileceğini ifade ederken, yurt içi tasarrufları ve doğrudan yabancı yatırımı artıracak yapısal reformlarında kredi notu üzerinde benzer etkiye sahip olacağını bildirdi.

Fitch, 5 Kasım 2012 tarihinde Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden “BB+” ile “yatırım yapılabilir” seviyenin bir basamak altında olan kredi notunu, bir basamak artırarak “yatırım yapılabilir” seviye olan “BBB-“ye yükseltmişti.

Moody’s güncellemedi
Türkiye’ye yönelik değerlendirmesini 5 Aralık 2014 tarihinde yapması beklenen Moody’s’in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde herhangi bir güncellemeye gidilmediği ifade edilmişti.

Türkiye’ye yönelik kredi notu açıklamasını 8 Ağustos 2014’te yapması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin herhangi bir güncelleme yapılmadığını belirtmişti.

Moody’s 11 Nisan 2014’te Türkiye’nin kredi not görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirip, notunu da “Baa3” olarak teyit etmişti. Moody’s, Türkiye’nin not görünümünün “negatife” çevrilmesine gerekçe gerekçe olarak, “Yabancı ve yerli yatırımcının güveninin olumsuz etkileyen artan politik belirsizliklerin ve düşük küresel likidite koşullarının itici rol oynaması ve Türkiye’nin dış finansman pozisyonundaki baskılar”ı göstermişti.

Moody’s, 16 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden “Ba1” ile “yatırım yapılabilir” seviyenin bir basamak altında olan kredi notunu, bir basamak artırarak “yatırım yapılabilir” seviye olan “Baa3″e yükseltmişti.

S&P negatif olmaya devam ediyor
Standard & Poor’s (S&P) ise 21 Kasım 2014’te Türkiye’nin kredi notunu “BB+” ve görünümünü negatif olarak teyit etmişti. 

S&P açıklamasında “Türkiye’nin not görünümüne ilişkin değerlendirmemiz negatif olmayı sürdürüyor. Türkiye’nin 2015 yılında ciddi oranda dış finansmana ihtiyaç duyacak olmasından kaynaklanan aşağı yönlü risklere yönelik görüşümüzü yansıtıyor” ifadeleri kullanıldı.

S&P, öte yandan ekonomik büyümedeki dış finansman ihtiyacının azalması durumda kredi notu üzerindeki aşağı yönlü baskının azalacağını ve notun istikrar kazanacağını vurguladı.

Türkiye’nin 7 Şubat 2014 tarihinde kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirerek, kredi notunu “BB+” olarak koruyan S&P, şunları kaydetmişti:

“Türkiye’nini mali ve parasal politikaları, dış koşulların sıkılaşmasıyla ülkenin sert iniş potansiyelini gözler önüne serdiğine inanıyoruz. Zayıf büyüme hemen hemen kesinlikle daha kötü mali performansa yol açabilir ve aynı zamanda Türkiye’nin mali sektördeki aktif kalitesi üzerinde baskı yaratabilir. İkinci olarak, Türkiye’de kurumsal denetim ve denge ile yönetim standartları beklenmeyen bir erozyona uğramış görünüyor. Örneğin, TCMB’nin bağımsızlığı ve şeffaflığı konusundaki herhangi bir kısıtlamanın ekonomi için bir risk teşkil ettiğine inanıyoruz.”

S&P, 27 Mart 2013 tarihinde Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu BB’den, BB+’ya yükseltmiş ve not görünümünü durağan olarak korumuştu.

Diğer kredi derecelendirme şirketleri
Uluslararası Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR), 11 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye’nin “BBB-” olan kredi notunu teyit etti, not görünümünü durağan olarak belirledi. JCR, 23 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu “BB”den, “BBB-“ye, “yatırım yapılabilir” ülke seviyesine yükseltmişti.

Mayıs 2013’te Kanada kaynaklı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Dominion Bond Rating Services’in (DBRS), Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu BBB- “yatırım” seviyesi (investmentgrade) olarak belirlemişti.

Reyting kuruluşlarının Türkiye takvimi
S&P Türkiye’nin kredi notu ve görümüne ilişkin 2015 yılında değerlendirme yapabileceği iki tarihi 8 Mayıs ve 6 Kasım olarak açıklamıştı. Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün 18 Eylül’de değerlendirilebileceğini duyurmuştu.

Moody’s ise Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün gözden geçirilmesi için 10 Nisan, 7 Ağustos ve 4 Aralık 2015 tarihlerinin belirlendiği açıklamıştı.