Fitch Ratings: Gelişen piyasalarda baskı artacak

0
40

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings döviz rezervlerindeki azalışın gelişen piyasaların üzerindeki makro ekonomik baskıları artırabileceğini belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu gelişen piyasalara ilişkin değerlendirmesinde “Parasal sıkılaştırma gelişen piyasaların meselesi, gelişmiş piyasalar için risk oluşturmuyor. Gelişen piyasalardaki küresel döviz rezervlerinde 2015’te şimdiye kadar görülen azalış gelişen piyasalar üzerinde ek makro ekonomik baskılar yaratabilir” ifadesini kullanıldı.

Açıklamada gelişen piyasaların toplam döviz rezervlerinin 2014 yılının aralık ayının sonundan bu yılın haziran ayının sonuna kadar olan dönemde 189 milyar dolar azaldığını belirten Fitch, “Döviz rezervlerinde en büyük azalış bu dönemde 149 milyar dolarla Çin’de gerçekleşti” dedi.

Fitch gelişen piyasalardaki döviz rezervlerinde en yüksek düşüşün Çin’in ardından 60 milyar dolar ile Sudi Arabistan’da gerçekleştiğini, öte yandan Hindistan’ın aynı dönemde döviz rezervlerinin 35 milyar dolar arttığını belirtti.

Fitch açıklamasında, “Gelişen piyasalardaki merkez bankalarının yerel para birimleri karşılığında yaptıkları dolar satışları yine de gelişen piyasalarda parasal sıkılaştırmaya gidilmesine neden olabilir. Bu durum yerel parasal koşulların sıkılaşmasına neden olabilir, faizlerin artırılması üzerinde baskı oluşturabilir” ifadesini kullandı.