Findeks’ten İki Yeni Ürün

0
62

Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB), finansal hizmet platformu Findeks, “Karekodlu Çek Skoru” ve “Ticari Kredi Notu” hizmetlerini başlatıyor. Bireyler ve reel sektör tarafından kullanılan Findeks halen kullanıcılarına 75 ürün ve hizmet sunuyor.

KREDİ NOT ORTALAMAMIZ 1.413

KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Findeks çatısı altında sunulan finansal ürün ve hizmetlerin kullanım oranlarının arttığını söylüyor. Akdeniz, Findeks’in uygulamada olduğu son beş yıl içerisinde 2.8 milyon gerçek kişi, 300 bin tüzel kişi olmak üzere toplam 3.1 milyon üye sayısına ulaştığını belirtti.

Kişinin geçmiş kredi davranışları ve ödeme performansı üzerinden hesaplanan ve 1–1.900 aralığında olan Findeks Kredi Notu, kişilerin gelecek 12 aylık dönemde borç ödeme problemi yaşayıp yaşamayacaklarını tahmin ediyor.

Akdeniz, Türkiye’nin Findeks Kredi Notu ortalamasının 1.413 olduğu söylüyor.

Findeks verilerine göre üyelerin yüzde 19’unu kadınlar, yüzde 81’ini ise erkekler oluşturuyor. Findeks kullanıcılarının yaş ortalaması göz önünde bulundurulduğunda 26 – 35 yaş aralığında kredi notu ortalaması 1.344 iken 36 – 65 yaş aralığında kredi notu ortalaması 1.448 olarak gerçekleşiyor. 18 – 25 yaş aralığında olan genç grubun kredi notu ortalamasının 1.250 ile ülke ortalamasının altında kaldığını vurgulayan Akdeniz, “Kredi notu hesaplamalarında bireylerin kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları, mevcut borç durumu, yeni alınmış kredileri ve kredi kullanım yoğunluğu gibi faktörler belirleyici konumda yer alıyor. Bu nedenle, özellikle gençlerin borç ödemelerini düzenli yapma alışkanlığını kazanmaları gelecekte sağlıklı bir finansal hayata sahip olmaları açısından büyük önem taşıyor” diyor.

YILLIK ÇEK İBRAZI 1 MİLYON TL

Ülkemiz ticari yaşamında son derece kritik bir yere sahip olan çekler dünyadaki kullanımından farklı olarak vadeli şekilde kullanılıyor. Ülkemizde yıllık 21 milyona yakın çek keşide ediliyor. Her çekin ciro yoluyla ortalama 5 kez el değiştirdiği varsayıldığında yaklaşık 100 milyon adet ticari işlemde ödemenin çekle yapıldığını söylemek mümkün.

Geçtiğimiz yıl ibraz edilen çeklerin hacminin 1 trilyon TL’ye yakın olduğu göz önüne alındığında çek ile yapılan ödemelerin reel sektör açısından ne derece önemli olduğunu gösteriyor.

Vadeli çek uygulamasının yarattığı en büyük riskin “Karşılıksız çek kabul etme riski” olduğunu dile getiren Akdeniz, “Bu soruna yönelik Çek Raporları’nın 2012 yılı Nisan ayından itibaren reel sektörün kullanımına sunulduğunu belirtti. Çek Raporu içerisinde geçmişte düzenlenen çek tutarı, bu çeklerden ne kadarının ödendiği, kaç yıldır çek düzenlendiği, karşılıksız çıkan çekinin olup olmadığı bilgisi gibi çek keşidecisinin çek ödeme alışkanlıklarını gösteren pek çok bilgi bulunuyor” diyor.

Findeks, karşılıksız çek kabul soruna çözüm için 2016’da Karekodlu Çek Sistemi’ni başlatmıştı.  Karekodlu Çek, sahtecilik riskini yüzde 80 oranında azaltıyor

GÜVENLİ TİCARET İÇİN 2 YENİ ÜRÜN

Güvenli bir ticari hayat için Karekodlu Çek Skoru ve Ticari Kredi Notu’nun da önümüzdeki dönemde reel sektör ile buluşturulacağını belirten Akdeniz, Türkiye’de ilk kez çeklerin ödeme olasılığını hesaplayan bir araç geliştirildiğini söylüyor.

Akdeniz ayrıca, bankacılık sektöründe uzun zamandır kullanılmakta olan Ticari Kredi Notu ile ilgili “Yakın zamanda reel sektöre sunacağımız bir diğer ürün olan Ticari Kredi Notu, üç yılı aşkın süredir bankaların kullanımında olup, firmaların kredi ve geri ödeme performanslarını dikkate alarak gelecekte kredilerini geri ödeme olasılığını hesaplayan bir nottur. Reel sektör kuruluşları bu notu kullanarak birbirleri arasındaki ticari ilişkiyi daha sağlam temellere oturtacak ve güvenli bir ticari ilişki tesis edebilecektir” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Ersan Çıplak