Fed’in faiz artırımını uzmanlar değerlendirdi

0
30

ABD Merkez Bankası (FED) merakla beklenen faiz kararını açıkladı. FED, 2006 yılı Haziran ayından bu yana ilk kez faiz artırdı. FED 25 baz puanlık faiz artışına gitti. Faiz oranı böylece %0.25 – %0.50’ye yükseltildi. 

FED’in bu kararının ardından Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Hong Kong Merkez Bankaları da faiz artırımına gitti.

Piyasalar ise kararı olumlu karşıladı. Hafta başında 3 seviyesine yaklaşan Dolar/TL kararın ardından 2.93’lere çekildi.

Uzmanlar ise FED’in faiz artırma kararını şöyle değerlendirdi;

“4 FAİZ ARTIRIMI DAHA OLABİLİR”
Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı Berkay Ören, “Bu ilk faiz artırımı ardından 2016 yılı içerisinde 4 faiz artırımı daha olabileceğini görüyoruz. 2016 sonunda faizin yüzde 1.4 olacağı projeksiyonda yer aldı. Uzun vadede ise %3.5 ve bu iki nokta Eylül ayı projeksiyonuna göre değişim göstermedi. Piyasaların genel beklentisi ise 2 faiz artırımı yapılacağı şeklinde. Bu bakımdan 2016 yılı için piyasa beklentisine göre daha şahin bir duruş yani bir uyumsuzluk görünüyor. Fakat 2017 projeksiyonuna baktığımızda ise 2017 sonundaki faizin Eylül ayı projeksiyonundaki 2.6’dan 2.4’e düştüğü, yani daha güvercin bir duruşun baskın olduğunu görüyoruz.

Faiz kararı sonrası Yellen’ın açıklamalarına baktığımızda verdiği mesajların piyasalarda aşırı hareketlerin oluşmasını engelleyecek ifadelerle desteklendiğini gördük. Konuşmasındaki ifadelere baktığımızda ise gelecek dönem için temkinli duruş sergilediğini izledik. Yellen, artırımların gelecek dönemde kademeli olacağını belirtirken, gelecekteki faiz artırımı kararlarında enflasyon ve istihdam verilerini izlemeyi sürdüreceklerini ve kararın verilere göre alınacağına değindi.

Sakin bir faiz artırımı ve 2016’da kontrollü ve tedbirli hareket ederek işgücü, büyüme, enflasyon verilerini takip edecek veri odaklı faiz artırım politikası izleyeceğini gördüğümüz bir Fed toplantısı sonucuyla karşı karşıyayız. Piyasalar da zaten 25 baz puan ve bu tarz beklentileri fiyatladıkları için piyasalarda çok sert hareketlerin oluşmadığını izledik” yorumunda bulundu.

“RAHATLAMALAR UZUN SOLUKLU OLMAYABİLİR”
İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “Fed’in aldığı faiz artırım kararına bakıldığında oy birliği ile alındığı görülüyor. Fed için özellikle 2016 yılı istihdam piyasasındaki gelişmenin ve ekonomik büyümenin 2015 yılına nispeten daha güçlü olduğu bir dönem olarak öngörülürken, enflasyon beklentileri aynı görünümde değil. Bu karar aslında Fed’in Ekim ayı toplantısı ve Ekim toplantısından sonraki makro verilerin de yardımıyla fiyatların içerisinde büyük oranda yer aldı. Piyasalardaki bu fiyatlama aynı zamanda yeni bir odak noktasını da beraberinde getirdi. O da Fed Başkanı Yellen’ın uzun süredir altını çizdiği Fed’in faiz artırım sürecine nasıl baktığı. Buradan kasıt Aralık ayında başlayan faiz artırım sürecinin 2016 yılında ne hızda ve ne düzeyde olacağıdır. Yellen bu konuda piyasaları çok da huzursuz etmeyecek bir söylem içerisinde kademeli ve yavaş olacağı sinyalini vermişti. Karar sonrası açıklamalarında da benzer ifadeler yer alması 2015 yılı boyunca yaptığı açıklamaları sürdürdüğünü gösteriyor. 

Piyasalarda ise belirsizliğin geçici olarak sona erdiği bir rahatlama süreci başlayacak. İlk faiz artırımının vermiş olduğu gerginlik ve belirsizlik ortamının tersine, piyasa oyuncularının risk algısının arttığı bir döneme başlangıç yapılmış olunacak. Piyasalar, faiz artırım kararını sindirdikten sonra yeni trendler oluşturabilir. Döviz kurlarında nispeten daha az olmak üzere Borsaların daha rahat ve olumlu bir döneme geçiş için başlangıç olacağı söylenebilir. Fakat sonucunda Fed faiz artırımlarına devam edecek ve bu gerçek sürdükçe özellikle gelişen ülke piyasalarında gözlenecek rahatlamalar uzun soluklu olmayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

“BEKLENEN HAREKETLİLİK OLMADI”
Destek Menkul Değerler analistlerinden Emre Özgüven, FED kararının piyasanın beklentileri doğrultusunda gelmesi beklenen hareketliliği yaratamadı. Kararın hemen ardından artan volatilitenin Yellen’in konuşmasına dek süren zaman diliminde yatıştığı gözlemlendi. Bunun ardında FED’in 2016 yılı için PCE enflasyon beklentisini %1,7’den %1,6’ya revize edilmesi gösterilebilir.

FED Başkanı Yellen açıklamasında, toparlanma tam olarak sağlanmasa da önemli bir yol kat edildiğini belirtirken, denizaşırı ülkelerdeki gelişmelerin büyüme için risk yarattığını da değindi. Özellikle büyümenin hayal kırıklığı yaratması halinde faizlerin büyük olasılıkla daha yavaş şekilde artacağının belirtilmesi dolardaki kazançları geri verdi diyebiliriz. Ayrıca faizlerin normalleşmesinin kademeli olacağına tekrar vurgu yapılması da dolardaki kazançların önünü tıkadı desek yanlış olmaz.

Bu karar ile birlikte önümüzdeki dönemde FED’in faizleri 2016 yılında en az iki kez, hatta faizin üç veya daha fazla sefer artırılması da olasılıklar dahilinde olduğu düşünüldüğünde, bu noktada akılları kurcalayan şu detaylar olabilir; FED’in daha önce hiç bu denli büyük bir bilanço ile faiz artırımına gitmemesi ve piyasa aktörlerinin bu hamlenin etkileri hakkında ikilem içinde olmaları; bununla birlikte ABD ekonomisi Yellen’in de vurgu yaptığı büyüme ivmesini yakalayıp yakalamayacağı..” ifadelerini kullandı.