Faizde gözler Merkez Bankası’nda

0
22

Küresel piyasalar, Fed’in sabırlı olma söyleminin ardından pozitif bir seyir izlerken, Rusya’dan gelen olumsuz verilerle Ortadoğu’daki belirsizlik risk unsurları olarak öne çıkıyor
 
AA Finans ekibi tarafından yaptırılan ankete katılan ekonomistler de Merkez Bankasının bugün gerçekleştireceği PPK toplantısında faiz değişikliğine gitmeyeceğini öngörüyor.
 
Ankete katılan 17 ekonomistin biri hariç hepsi politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) herhangi bir değişiklik olmayacağını belirtiyor. Politika faizinde değişiklik beklediğini bildiren ekonomist, 25 baz puanlık indirim olacağını tahmin ediyor.
 
Faiz liginin zirvesinde Rusya bulunuyor 
Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ardından, rublenin ateşini düşürmek isteyen Rusya Merkez Bankası, 650 baz puan artırarak politika faizini yüzde 17’ye çıkarttı. Sözkonusu artırımla son 16 yılın en yüksek faiz artırımına imza attı.
 
Rusya Merkez Bankası, 80 milyar dolarlık döviz müdahalesinin rubledeki yüzde 50’lere varan düşüşü önlememesi üzerine, yıl içerisindeki altıncı faiz artırımını gerçekleştirmiş oldu.
 
Döviz müdahalesi ve faiz artırımı ile piyasaların ateşini düşüremeyen ruble için ülkenin merkez bankası ek tedbirleri de gündemine aldı.
 
Rusya, sözkonusu faiz oranıyla gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek faiz oranına sahip ülke konumunda bulunuyor.
 
Brezilya faiz yükseltmeyi sürdürüyor 
Brezilya  Merkez Bankası da son dönemde enflasyona karşıfaiz silahını çeken ülkelerden biri oldu. 4 Aralık tarihinde faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 11,75’e yükseltti. Merkez bankası, daha önce yaptığı artırımlarda da 25 baz puanlık artışları tercih etmişti. 
 
Endonezya da faiz baskısına dayanamadı 
Gelişmekte olan bir diğer ülke Endonezya’nın merkez bankası da geçen ay düzenlediği olağanüstü toplantıda faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 7,75’e çıkardı.
 
Ülkenin merkez bankası, geçmiş dönemlerde zayıflayan para birimini desteklemek ve hükumetin akaryakıt fiyatlarına zam yapmasının ardından artan enflasyon baskılarını hafifletmek için faiz oranlarını yüzde 6 seviyelerinden yüzde 7,50’lere kadar çıkarmıştı.

 
Güney Afrika’nın faiz sınavı
Güney Afrika da son bir yılda gösterge faiz oranını beklenmedik şekilde yükselten ülkeler arasında yer alıyor.
 
Güney Afrika Merkez Bankası, son PPK toplantısında politika faizini yüzde 5,5’ten yüzde 5,75’e yükselttiğini açıklamıştı.
 
Çin faize savaş açtı 
Çin Merkez Bankası, 21 Kasım’da agresif bir adım atarak, iki yıldır ilk kez faiz indirmişti. Banka, gösterge konumdaki 1 yıl vadeli borç verme faiz oranını 40 baz puan, 1 yıl vadeli mevduat faizini 25 baz puan indirdi.
 
Karar sonrasında, 1 yıl vadeli borç verme faizi yüzde 5,60 ve 1 yıl vadeli mevduat faizi yüzde 2,75 oldu.
 
Banka, faiz indirimine karşılık sıkı para politikasını devam ettireceğinin de altını çiziyor.

Söz konusu ülkelerin politika faiz oranları:
 

Ülkeler Mevcut Politika Faizleri (%) Önceki Politika Faizleri (%)
Türkiye 8.25 8.75
Brezilya 11.75 11.25
Endonezya 7.75 7.5
Güney Afrika Cumhuriyeti 5.75 5.5
Çin Halk Cumhuriyeti 5.6 6