Ezacıbaşı’nın Yurtdışı İş Planları Hazır

    0
    282

    Vitra, bılecık bozüyük’te, 250 mılyon tl’lık yatırımla 40 bın metrekarelık yenı fabrıkasını açtı. yurtdışında da üretım kapasıtesını büyütmeyı hedefleyen şırket, satın alma ya da ortaklık planları yapıyor. Eczacıbaşı Holdıng Yönetım Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “küresel rekabette gücümüzü artırıyoruz. faalıyet gösterdığımız her alanda yatırımlarımıza devam edıyoruz” dıyor. Ersan Çıplak

    Eylülün altısında, sıcak bir günde, Bilecik Bozüyük’teyiz. Az sonra açılışı gerçekleştirilecek VitrA’nın yeni fabrikasının önü kalabalık. Güler yüzlü sendika başkanından yerel mülki amirlere, bize rehberlik eden fabrika direktörlerinden yerel yöneticilere kadar herkes birazdan içeriye girmek için bekliyor. Fabrikanın kapısı açılıp içeriye girdiğimizde, klasik üretim alanlarından çok farklı bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Burası gelenekçi iş pratiğine hiç uymuyor. Robotlu sistemlerin kullanıldığı yeni nesil bir üretim tesisi. VitrA, Bozüyük’te faaliyete geçirdiği yeni nesil tesisiyle seramik sağlık gereçleri üretim kapasitesini 5.6 milyon adete yükseltti. Yeni yatırım kararında, özellikle Avrupa ülkelerinden gelen talebin etkisi hayli fazla.

    YENİ YATIRIMLAR YOLDA 

    Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Bu tesisimizde teknoloji ve insan emeğini harmanlayan yepyeni bir üretim altyapısı kurduk. Eczacıbaşı Topluluğu olarak, küresel rekabette gücümüzü artırmak üzere faaliyet gösterdiğimiz her alanda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Gelirlerimiz içinde en büyük paya sahip olan yapı ürünleri grubumuzda, 2014-2018 döneminde 203 milyon euro yatırım yaptık. 2019-2020 dönemi için, 103 milyon euro tutarında yatırım hedefiyle ilerliyoruz” diyor. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Orta Avrupa, Rusya, İskandinavya, Britanya Adaları, Kuzey Amerika ve Hindistan başta olmak üzere, cirosunun yüzde 76’sını 75 ülkeden elde ediyor. Bu yatırımı yapmaya karar vermede, yurtdışı pazarlarda büyümenin etkili olduğunu vurgulayan Eczacıbaşı, “VitrA markasının 60 yılı aşkın deneyimiyle, Avrupa’da sektör liderleri arasında yer alıyoruz. Gerek yapı ürünleri grubumuzun ulaştığı bu gücü, gerekse sektörümüzün ihracatta yarattığı katma değeri çok önemsiyoruz” diyor.

    Eczacıbaşı, Türk seramik sektörünün ihracattaki yerli katma değer oranının, yüzde 82 ile rekor bir seviyede olduğunu sözlerine ekliyor.

    “YURTDIŞINDA ORTAKLIK OLABİLİR”

    Türkiye’de ekonomik büyüme rakamlarının arzu edilen düzeylerde gerçekleşmediğinin altını çizen Eczacıbaşı, bu durumun ancak yeni yatırımlarla düzelebileceğini söylüyor. Grup bu doğrultuda yatırımlarını kesintisiz sürdürüyor.  Grubun yatırımları sadece yurtiçiyle sınırlı değil. Eczacıbaşı, büyüme planları doğrultusunda yurtdışındaki fırsatları da değerlendirdiklerini belirtiyor. Şu aşamada henüz somut bir plan yok. Ancak, şirket yurtdışında üretim kapasitesini genişletmek için bir hazırlık içerisine girmiş. Bunun için yabancı bir ülkede satın alma ya da ortaklık gibi planlar üzerinde duruluyor.

    500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADI

    Grup, Bozüyük’teki ilk seramik sağlık gereci tesisini, 1977’de kurmuştu. Türkiye’nin ilk seramik ihracatını yapan marka özelliğini taşıyan VitrA, Türkiye’nin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yarısından fazlasını tek başına gerçekleştiriyor. Yeni seramik sağlık gereçleri tesisinin ilk fazıyla, 250 bin adetlik kapasite artışı sağlanmıştı. Ağırlıklı olarak klozet üretimi yapılan tesiste, ikinci fazın tamamlanmasıyla birlikte, Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun seramik sağlık ürünleri üretim kapasitesi 1.1 milyon adet arttı. 250 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen ve 40 bin metrekare yeni üretim alanı elde edilen tesiste, yaklaşık 500 kişiye istihdam olanağı yaratıldı. Grup, üretim kapasitesinin yükselmesiyle birlikte ihracatta da 40 milyon euro’uk artış hedefliyor. Bu cironun 30 milyon euro’dan fazlası, yerli katma değer olarak Türkiye’de kalacak.

    DÖRT ÜLKEDE 13 FABRİKASI VAR Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Ali Aköz, “Yeni tesiste, önce insan felsefemizle, her zaman olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliğini ön planda tuttuk. Burada kullandığımız robotlu sistemlerle, en yeni teknolojiden faydalanarak, hem verimlilik artışı elde

    350 ettik, hem de çalışanlarımız için daha konforlu bir çalışma ortamı yarattık. Eczacıbaşı Topluluğu’ndan aldığımız değerlerle, kadınların iş gücüne katılımına özel bir önem veriyoruz. Yeni tesisimizle, kadın çalışanlarımızın sayısını da yükselttik” diyor.

    Büyüme stratejisini çok markalı, çok üretim merkezli ve çok pazarlı bir yapıda geliştiren Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun, dörtte birinden fazlası yurtdışında olmak üzere yaklaşık 6.500 çalışanı ve dört ülkede (Fransa, Almanya, İngiltere, Rusya) 13 üretim tesisi bulunuyor. Türkiye’de beş, Almanya, Fransa ve Rusya’da ise toplam sekiz tesiste üretim yapıyor.

    Grubun Bozüyük’te yer alan ve çevre dostu teknolojilerin kullanıldığı üretim kampüsü kapasite, teknoloji ve kalite bakımından seramik üreten tesisler arasında dünyada ilk sıralarda gösteriliyor.

    Banyoda kullanılan tüm ürünleri tasarlayıp üretebilen Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun yıllık üretim kapasitesi 5.6 milyon seramik sağlık gereci, 30 milyon metrekare seramik karo, iki milyon armatür, 350 bin küvet ve duş teknesi, 400 bin modül banyo mobilyasından oluşuyor.

    İNOVASYON MERKEZİ

    Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, inovasyona yönelik çalışmalarını da Bozüyük’teki VitrA İnovasyon Merkezi’nde sürdürüyor. Hayal edilen ürünlerin, mimar ve tasarımcıların yaratıcılığını sınırlamadan gerçeğe dönüştürülmesine ortam sağlayan merkezde, grubun tüm markalarının rekabet gücünü artıracak yeni ürün, malzeme, süreç ve teknolojiler araştırılarak hayata geçiriliyor. Bu merkez, pek çok ödüle layık görülmüş. Örneğin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge Merkezleri Performans Endeksi sonuçlarına göre, 2013-2017 döneminde üst üste beş kez cam ve seramik sektörünün en başarılı Ar-Ge merkezi seçildi. Ayrıca, 2017’de Türkiye’nin en başarılı ikinci Ar-Ge merkezi oldu.