Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi beklentinin altında

    0
    23

    Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi bu yılın nisan ayında beklentilerin altında kalarak bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı. 
     
    Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış 2015 yılı nisan ayı sanayi üretimi mart ayına göre yüzde 0,1, geçen yılın nisan ayıyla kıyaslandığında ise yüzde 0,8 artış kaydetti.

    Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda ise yüzde 1,1 artış bekleniyordu. Böylece sanayi üretimindeki artış aylık ve yıllık beklentinin altında gerçekleşti.

    Söz konusu oran 28 üyeli Avrupa Birliği’nde (AB) ise aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda yüzde 1,2 arttı.

    Bölgede sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla yükselmesinde dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 1, sermaye malı üretiminin yüzde 0,7 ve ara malı üretiminin de yüzde 0,3 artması etkili oldu. Dayanıksız tüketim malları üretimi ise yüzde 0,8 ve enerji üretimi yüzde 1,6 geriledi.
     
    Aylık en fazla artış Litvanya’da, yıllık ise Letonya’da belirlendi 

    AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla artış yüzde 3,4’le Litvanya’da gerçekleşirken, en fazla azalış da yüzde 4,1’le Hırvatistan’da belirlendi.

    Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin yıllık bazdaki artışına en fazla olumlu etkiyi yüzde 2,1’lik artışla sermaye malı üretimi yaptı. Dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 1,7 ve ara malı ve enerji üretimi yüzde 0,2 artarken, dayanıksız tüketim malları üretimi ise yüzde 0,3 geriledi.

    Yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla yükseldiği ülke yüzde 10,2 ile Letonya olurken, en fazla azalış ise yüzde 4,1 ile Finlandiya’da kaydedildi.

    Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’da ise sanayi üretimi nisan ayında aylık bazda yüzde 0,8, yıllık bazda da yüzde 1,3 artış kaydetti.

    Söz konusu dönemde Fransa’nın sanayi üretimi aylık yüzde 1 gerilerken, yıllık bazda yüzde 0,3 arttı. İngiltere’de ise sanayi üretimi aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 1,4 yükseldi.