Ertem: Dolar endişe edilecek seviyede değil

0
23

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini otomatiğe bağladığı gibi bir durum olmadığını belirterek, “Merkez Bankası gereğini yapar” dedi. 
   
Ertem TRT Haber’de katıldığı programda yaptığı değerlendirmede, Dolar/Türk Lirası kurunda şu andaki seviyenin çok endişe edilecek bir seviye olmadığının altını çizerek, “Merkez Bankası’nın piyasaya  müdahalesini gerektirecek bir durum yok. Dolar kurunun 3.10’un üzerinde seyretmesini gerektirecek bir sermaye çıkışı yok.” dedi.
   
Ertem, kurda artışın yılbaşından bu yana yaşanan enflasyonun altında olduğunu kaydetti.
   
Ertem, özel sektörün döviz borcunun hedge ile korunduğunu ve makroekonomik dengelerde dövize bağlı bir kötüleşme yaşanmadığını söyledi.
   
Varlık barışıyla kayda değer sermaye girişleri beklendiğini söyleyen Ertem, bu sayede Türk Lirasının spekülatif ataklara karşı daha güçlü hale geleceğine işaret etti.
   
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, bir dolarizasyon durumu ile karşı karşıya olunmadığını belirterek, mevduatta dövize ciddi bir kayış olmadığını belirtti. Dolar yükselince yerli yatırımcının döviz hesabından satışa geçtiğini ifade ederek, geçen hafta yerel yatırımcıların 1,6 milyar dolar sattığını kaydetti.
   
Ertem, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyedeki notunu düşürmesinin çok büyük bir fark yaratmayacağını belirtirkten, “Türkiye ekonomisi artık kredi derecelendirme kuruluşlarından bağımsızdır” dedi.
   
Ertem, “Türk lirası cinsinden varlıklar yatırımcılara en iyi getiriyi sunuyor” dedi.