Erdoğan’dan İslami finans açıklaması

0
47

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kasım ayında yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı’nın ana temasının, üye ülkelerde İslami finans stratejilerinin geliştirilmesi” olarak belirlendiğini belirterek, “Yapacağımız görüşmeler ve alacağımız kararların ülkelerimizde İslami finans endüstrisinin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daimi başkanlığını yürüttüğü, 57 üye ve 5 gözlemci üyesi olan İSEDAK’ın İzleme Komitesi 32. Toplantısı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız, toplantıda Erdoğan’ın mesajını okudu.

2 YILDA 22 PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ
Erdoğan, mesajında, 2012 yılında kabul edilen strateji ve revize statüsü çerçevesinde İSEDAK’ın çalışmalarını daha etkin sürdürdüğünü anımsatarak, stratejinin en önemli araçlarından olan çalışma gruplarının 7’nci tur görüşmelerinin başarıyla tamamlandığını aktardı. Erdoğan, “Stratejinin getirdiği bir diğer önemli araç olan ‘proje finansman mekanizması’ çerçevesinde geçtiğimiz iki yıl zarfında 22 proje başarıyla hayata geçirildi. Bu yıl içinde 10 yeni projenin seçilmiş ve uygulama sürecinin başlamış olmasını takdirle karşılıyorum” diye konuştu. Erdoğan ayrıca İSEDAK’ın ticaret alanındaki en önemli projesi olan İİT üyesi ülkeler arasındaki Tercihli Ticaret Sistemi anlaşmasının yürürlüğe girmesi için gerekli şartların 2014 itibarıyla tamamlandığını hatırlattı.

YILLIK BÜYÜME YÜZDE 16
Küresel krizin ardından İslami finans araçlarının önem ve potansiyelinin mali piyasalar tarafından daha çok fark edilmeye başlandığının altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nitekim 2009-2014 yılları arasında İslami finans endüstrisinin yıllık ortama yüzde 16 büyüme kaydetmesi de bunun en önemli göstergesi. Ancak İslami finans enstrümanları halen küresel finansal varlıklarının yüzde 1’lik bir kesimini teşkil ediyor. Bu alanda önemli bir büyüme potansiyelinin olduğu aşikardır. Kasım ayında yapacağımız İSEDAK toplantısının ana teması ‘üye ülkelerde İslami finans stratejilerinin geliştirilmesi’ olarak belirlendi. Bu konuda yapacağımız görüşmeler ve alacağımız kararların ülkelerimizde İslami finans endüstrisinin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum.”