Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı düşüyor

0
46

Ekonomi yönetimi, gıda fiyatlarının enflasyondaki ağırlığını yüzde 20’nin altına çekmek için harekete geçti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyon sepetindeki gıda fiyatlarının ağırlığının yüzde 24’lerde olduğunu belirterek, “Bunun yüzde 20’nin altına düşmesi gerekiyor. Müdahale yöntemleri etkin şekilde kullanılacak” dedi.

YENİ TEDBİRLER YOLDA
Bunun için üretim, dağıtım kanalları, ticaret başta olmak üzere zincirin bütün halkalarına yönelik tedbirler yaşama geçiriliyor. Gıda Komitesi hangi ürünlerde arz fazlası ve açığı olduğunu önceden bildirecek. Sabah’tan Hazal Ateş, üretimde arz-talep dengesi daha sağlıklı hale getirilecek. Yeni dönemde zincirdeki arızaları gideren bir tablo ortaya konulacak. Müdahale alımlarla üretici desteklenirken, belirlenen listeye uymayanın ürünü alınmayacak. Yine gıda faturasından kaynaklı hizmet faturalarındaki katılık da son bulacak. Rekabet Kurulu fiyatlar konusunda anlık devrede olacak. Suni fiyatları önlemek için alternatifler ortaya konulacak. Küçük üreticilerin birleştirilmesine yönelik teşvikler sürecek. Bakan Zeybekci, iç piyasaya doğrudan müdahale yöntemleri olduğunu anımsatarak, “Onlar da etkin bir şekilde kullanılacak. Gerektiğinde ithalat musluğunu kullanmaktan çekinmeyeceğiz” diye konuştu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da ürünün tüketiciye kadar geldiği aşamalardaki maliyetleri tek tek çıkarırken, bu kalemler de aşağı çekilecek. Merkez Bankası’nın da temsil edildiği Gıda Komitesi saha çalışması yaparak, fiyatları tek tek inceleyip çözüm odaklı adımlar atacak.

PAZARDA SUNİ FİYATA ÇOKLU MÜDAHALE
Suni fiyatları önlemek için alternatifler ortaya konulacak. Çiftçiden markete kadar olan süreç hal kayıt sisteminden izlenecek. Stok takibi yapılırken, fiyat artışı yaşanan ürünlere karşı ithalat dâhil her türlü tedbir alınacak. Fiyatların yüksek olmasındaki önemli nedenlerden biri olan pazarlama sürecindeki halka sayısı azaltılacak. Hal sistemindeki komisyonculuk organize edilecek, lojistikle ilgili düzenlemeler yapılacak.