Enflasyon oranları maaş zamlarına da yansıyacak mı?

0
45

Secretcv.com’un, 2019 yılı zam oranlarına yönelik düzenlediği ankete 900 firma yetkilisi ve 19 bin 500 aday katıldı. 01 Kasım – 30 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete göre, firma yetkililerinin öngörüleri zam oranlarının yüzde 12 olacağı yönünde. Birçok sektördeki büyük firmaları ve KOBİ’leri temsil eden firma yetkililerinin yanıtladığı anket sonuçlarına göre en çok zam yüzde 15 ile Telekomünikasyon ve Yatırım/M. Değerler/Borsacılık sektöründe, en düşük zam ise yüzde 7 ile İnşaat sektörlerinde oldu.
Bazı sektörlerdeki zam oranlarına bakacak olursak; Otomotiv ve İmalat yüzde 14, Bilgisayar/İnternet yüzde 13,5, Gıda, Tekstil, Lojistik ve İnsan kaynakları Yüzde 13, Mağazacılık/Perakendecilik yüzde 12.5, Sağlık/Hastane ve Elektrik/Elektronik yüzde 12, Eğitim yüzde 11, Hizmet/işletme servisi yüzde 10.5, Turizm ve Çağrı Merkezi yüzde 9, Sigortacılık yüzde 8, Bankacılık/Finans yüzde 7.5, İnşaat yüzde 7 olarak öngörülmekte.
Yine anket sonuçlarına göre firmaların çalışan sayılarına göre de zam oranlarının dağılımını görmek mümkün. En yüksek zam oranının yüzde 13 ile 500 ve 1.000 çalışanı olan firmalardan geleceği sonucu çıkıyor.

Adaylar 2019 yılında da umutsuz…
Zam oranları beklentisini, iş arayan adaylarına da soran Secretcv.com’un, 1 Kasım-30 Kasım 2018 tarihleri arasında yaptığı anket çalışmasına 19.500 kişi katıldı.
‘’Bu yıl firmanızdan yüzde kaç zam bekliyorsunuz?” sorusunun yöneltildiği adayların yüzde 34’ü maaş zammı beklemediklerini belirtti.
Yüzde 5’in altında zam bekleyen adayların oranı yüzde 15 olurken, adayların yüzde 24’ü de yüzde16-20 oranında zam beklentisine sahip.

Yan haklar 2019’da  yön değiştiriyor…
Son yıllarda, yılda 1 kez yapılan zam oranları yan hakları daha önemli hale getirmişti.
2019 yılında da yan haklar çalışan verimliliğini artırmak ve başarılı çalışanları elde tutmak için kullanılacak ancak performans yönetimiyle birleştirilerek performansa göre farklılık göstermesi de gündemde yer alacak.
Firmalar, sağlık paketleri, bireysel emeklilik paketleri, gıda çeki, tatil paketleri, çocuk eğitim ve bakım yardımı, sağlıklı yaşam paketi gibi pek çok seçeneği esnek ek menfaat uygulaması kapsamında çalışanlara sunacak, klasik yan haklara ek olarak çalışanların kendi ihtiyaçlarına göre seçebildiği ‘’yan haklar paketleri’’ sıklıkla karşımıza çıkacak. Örneğin siz yan hak olarak özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik seçerken, çalışma arkadaşınız spor üyeliği ve tatil hakkı seçebilecek.
Yan hakların bu kadar çeşitlenmesi ve ürün haline gelmesi çalışanları da daha fazla motive etmekte. Sonuçta herkes ihtiyacı olan ürünü alıp kullanma şansına sahip olmaktadır. Ayrıca yan haklar aileyi de kapsar niteliklerde olursa (örneğin aileyi kapsayan özel sağlık sigortası ya da aile için spor üyeliği gibi) hem daha fazla motive ediyor hem de kullanılma tercihlerini artırıyor.
Firmaların yine yan hak ve motivasyon uygulamalarında “kişiselleştirilmiş” uygulamalara ve yan haklara gittiği görülmekte. Örneğin kişilerin doğum günlerinde izin hakkı, her ay 1 gün istediğim gün evden çalışma hakkı vs. gibi haklar kişileri özel hissettiren uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor.
Şirketlerin yan haklar konusundaki farkındalıklarının ve çeşitliliğin her yıl artacağı öngörülüyor