Enerji Projelerine Fon, Şirketlere İtibar Kazandırıyor

    0
    76

    Yatırım bankası tskb, yenilenebilir enerji alanındaki faliyetleriyle dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. bu alanda 290 projeye, 4.4 milyar dolar kaynak sağlayan kurum şimdi de elindeki muazzam know-how ile şirketlerin kurumsal prestijlerini geliştirecek çalışmalara destek oluyor. nasıl mı?.. Ersan Çıplak

    Hasan Hepkaya, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Genel Müdür Yardımcısı, meslektaşlarının çoğunun ancak mali raporları incelerken gösterebilecekleri bir titizlikle elindeki küçük not kağıtlarını inceliyor. Aynı zamanda, projelere fon sağlamanın ötesinde şirketlerin kurumsal prestijlerini geliştirecek yeni hizmetlerini anlatıyor. Bankanın İstanbul Karaköy’deki binasının dördüncü katındaki toplantı odasında buluştuğumuz, bankanın kendinden emin genç yöneticisi, şirketlere finansman dışında strateji, portföy ve danışmanlık hizmetleri sunduklarını vurguluyor. Bunları söylerken aslında bankanın yeni vizyonuyla ilgili önemli ipuçlarını paylaşıyor.

    Yenilenebilir enerjiye büyük destek  TSKB üretim sanayi, KOBİ, enerji, altyapı, sağlık ve eğitim projelerine kredi desteği veren bir kurum. Ancak diğerlerinden önemli bir farkı var. Kalkınma ve yatırım bankacılığı alanlarında adeta kilit önemde görevler üstleniyor. Banka, son dönemde özellikle yenilenebilir enerji pazarında çok aktif. Bu alanda Türkiye’nin ilk projelerine fon sağlayan banka, 2002’de n bu yana devasa enerji projelerini finansmanında rol üstleniyor.

    TSKB, şimdiye kadar 290 yenilenebilir enerji projesinin finansmanını sağladı. Bu projeler için TSKB tarafından taahhüt edilen kredi tutarı 4.4 ise milyar dolar. Hepkaya, finanse ettikleri yenilebilir enerji projelerin kurulu gücünün 6.066 MW’a ulaştığını belirtiyor. Bu rakamlara göre Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün yaklaşık yüzde 15’inin finansmanını TSKB tarafından sağlandı. Söz konusu projelerin çevreye kattığı değerde azımsanmayacak bir oran. Finanse edilen yenilenebilir enerji projeleriyle, yıllık 9 milyon ton CO2 salınımı azaltıldı. Bu yönüyle, çevre konusunun tüm dünyada büyük önem kazandığı günümüzde, yenilenebilir enerji alanındaki gelişmeler mutluluk verici.

    Yatırım talebi artıyor Bankanın güncel olarak enerji finansmanına uygun birçok yurtdışı kaynağı bulunuyo. Enerji projeleri için yoğun başvuru aldıklarını belirten Hepkaya, “Gelen talepleri, projelerin çevresel ve sosyal etkilerini göz önüne alarak derinlemesine inceliyoruz” diyor. Peki, bunu neden yapıyor? Çünkü sürdürülebilirlik perspektifine uygun fizibilitesi olan enerji projelerine destek oluyor. Bu noktada entegre bir bakış açısına sahip olduklarının altını çizen Hepkaya, “Kredi sağladığımız her projeyi sadece bir bankacılık işlemi olarak görmüyoruz. Proje süreçlerini küresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak şekilde yönetiyoruz” diyor. Yani konu sadece projeleri finanse etmek değil. Bunun ötesinde şirketlerin kurumsal prestijlerini geliştirecek çalışmalara da katkı sağlıyor.

    Kurumsal kimliğin önemi  TSKB, şirketlerin kurumsal prestijleri geliştirmek amacıyla yapacakları projelere de destek oluyor. Yapılan çalışmalarla, dünyanın en itibarlı yol gösterici ilkeleri, kurum kültürünüzün bir parçası haline getiriliyor. Örneğin, sürdürülebilirlik temalı kredilendirme faaliyetleriyle, 17 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma hedefinin 14’üne katkı sağlıyor. Banka çalışmalarında Erişilebilir ve Temiz Enerji (SDG 7), İklim Değişikliği ile Mücadele’ye (SDG 13) ek olarak Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı (SDG 9), İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme (SDG 8), Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (SDG 5) ve Bilinçli Üretim ve Tüketim (SDG 12) ağırlıklı olmak üzere sürdürülebilir kalkınmaya destek oluyor.

    YENİ HEDEFLER NELER?

    Bankanın kredi portföyünün yüzde 31’i yenilenebilir enerji projelerinden oluşuyor. TSKB’nin kaynak aktardığı enerji projeleri biyokütle, hidroelektrik, güneş, rüzgar ve jeotermal enerji santraline kadar çeşitlilik gösteriyor. Enerji finansmanına uygun birçok yurtdışı kaynağı ile projelerin çevresel ve sosyal etkilerini göz önüne alarak yenilenebilir projelerin finansmanına destek olmaya devam edeceklerini belirten Hepkaya, “2020 yılı sonuna kadar ülkemizde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve kaynak verimliliği yatırımlarını gözeterek bankamızın sürdürülebilir ve kapsayıcı finansman portföyünün, önceki kredilerin geri ödemelerini de dikkate alınarak, finans sektörü hariç toplam kredi portföyümüzdeki payını en az yüzde 60 olarak korumayı hedefliyoruz” diyor. Bankanın 2003-2018 yılları arasında finansman sağladığı enerji projelerinin toplam yatırım tutarı ise 10 milyar dolar civarında. TSKB, 2030 perspektifindeki güncel sürdürülebilir kalkınma yaklaşımını hedef ve stratejilerine entegre ediyor. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı için 2017’de yapılan Türkiye’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamındaki mevcut durumunun tespit edilmesi amacı ile “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Kapsamında Türkiye’nin Mevcut Durum Analizi Projesi’ni başlattı. Banka bu doğrultuda sürdürülebilirlik alanında danışmanlık hizmeti sunan iştiraki “Escarus-TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş.” ile önemli projelere imza atıyor.

    KADIN İSTİHDAMINA TEŞVİK

    Aralık 2016’dan itibaren sosyal sürdürebilirlik konularını da gündemine alan banka, bu konuda da etkin çalışmalar gerçekleştiriyor. Örneğin Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile imzaladığı kaynak anlaşması ile “İş sağlığı ve güvenliği” ile birlikte “Kadın istihdamı” konularına odaklandı. AFD’den sağlanan kaynak ile Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların iş sağlığı ve güvenliği yatırımları destekleniyor.  Çalışma ortamında cinsiyet eşitliğini gözeten ve kadınların istihdama katılmasına fırsat tanıyan firmaların yatırımlarına finansman sağlanıyor. Kadın istihdamı temalı finansman sağlanan projeler kapsamında, bin 450 kadına iş olanağı yaratıldı. Haziran 2018’de Dünya Bankası’ndan kapsayıcı finansmana erişim kredisi temin eden TSKB, bu kredi ile kadın çalışan kapsayıcılığına önem veren firmaların yatırımlarının ve kalkınmada öncelikli bölgelerdeki özel sektör yatırımlarını destekliyor. Uluslararası kalkınma finansmanı kurumları ile işbirliğini son yıllarda özellikle yenilebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında temin ettiği fonlar ile artıran TSKB, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Alman Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Uluslararası Finans Kurumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı, Japon Uluslararası İşbirliği Bankası, Avusturya Kalkınma Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan temin ettiği orta ve uzun vadeli kredileri, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırım projelerinin finansmanında kullandırıyor.

    BEŞ YILDA 2.7 MİLYAR DOLAR KAYNAK

     TSKB, 2014’ten bu yana uluslararası kalkınma finansmanı kurumlarından 2.7 milyar dolar kaynak temin etti. Buna ek olarak aynı dönemde yaklaşık 1.65 milyar dolar tutarlı Eurobond ihracı yöntemiyle uluslararası sermaye piyasalarından kaynak temin etti. Bu tutara TSKB tarafından ihraç edilen, Türkiye’nin ve EAMEA bölgesinin ilk yeşil/sürdürülebilir tahvili ile dünyada bir ilk niteliğinde olan sermaye benzeri sürdürülebilir tahvil ihraçları dahil.  Bu fonların önemli bir kısmı yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanında kullanıldı.