“En büyük değil, güvenilir olmak önemli”

0
203

Yüksek teknolojiye sahip Ar-Ge yatırımları, üretim kapasitesi, uluslararası projeleri ve global rekabet hedefi ile Türk iş dünyasında başarı sağlayan Alarko Holding, 1954 yılında İshak Alaton ve Dr. Üzeyir Garih sonrası üçüncü kuşak yöneticileriyle büyüyor. Tal Garih, yönetimde kurumsal stratejiler doğrultusundainovatif insan kaynağına ve vizyoner, girişimci ruha yatırım yapacak stratejilere liderlik ediyor.

“Bugünün gençliği; daha iyi yetişmiş, dünya ile daha iyi entegre olabilecek, daha geniş kültürü, daha çok bilgisi olan ve lisan bilen bir gençlik. Yeni nesil, bilgiye ulaşabilmek için hem de meslekî tüm kaynakları kullanabilme kapasitesine sahip. Bilgi kaynaklarıyla bu denli içli dışlı olan bu nesil, özellikle iş hayatında bilgiden ziyade daha deneyimli olanların tecrübelerini algılama peşinde. Çünkü bu deneyimler; arkasında yılların hatalarını ve doğrularını barındıran, tabir yerindeyse tescillenmiş bir bilgi birikimi…” cümlelerinin sahibi Alarko Holding Kurucu Eş Başkanı Dr. Üzeyir Garih’e ait.

İş hayatında yılların tecrübesini anlattığı “İş Hayatımdan Kesitler ve Gençlere Tavsiyeler” adlı kitabını röportaj sırasında hediye eden Alarko Şirketler Topluluğu Stratejik Planlama Müdürü Tal Garih, bize hayata bakış açısını dedesinin cümleleriyle özetliyor adeta.. 33 yaşında genç, pozitif ve oldukça da enerjik biri. 2007’de Virginia Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler ve Psikoloji bölümlerinden çift ana dalla mezun olan Garih, sonrasında yüksek lisans eğitimini ise New York Üniversitesi, İşletme ve Politika alanlarında onur listesine girerek tamamladı. Alarko’daki misyonu dışında Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Öğretim Üyesi olmakla beraber Yenibirlider Derneği’nin de Yönetim Kurulu Üyeliği’ni yürütüyor. 2010 yılından bu yana, Alarko bünyesinde çeşitli görevlerde bulunuyor.

Tal Garih, stratejik planlamanın şirketler nezdinde önemine dikkat çekiyor ve “Birkaç sene sonra nerede olmamız gerekiyor ve bu doğrultuda neler yapmamız gerekiyor? Nasıl sistemler kurmamız gerekiyor? Nasıl süreçler ve nasıl bir kültür oluşturmamız gerekiyor? gibi soruların cevapları üzerinde çalışıyorum. Tüm iş geliştirme süreçlerini de stratejik planlama müdürlüğünün altında konsolide ettik. Böylelikle iş geliştirmeye sadece fınansal açıdan değil stratejik açıdan da bakar hale geldik” diyor.

Garih, şirketin özellikle dijital dönüşüm projeleriyle ilgileniyor. Holding olarak enerji, müteahhitlik, turizm, iklimlendirme ve gayri menkul sektörlerinde faaliyetlere odaklı.  Enerjide çeşitli kaynaklardan elektrik üretimi, ticareti ve dağıtımı, iklimlendirmede Carrier şirketi ile ortaklık, turizmde Hillside markası, GYO şirketi ve müteahhitlikte metro, otoyol ve arıtma tesisleri gibi alt ve üst yapı projelerinin inşası devam ediyor. 1320 MW kurulu güce sahip Karabiga Termik Santrali önemli projelerden biri. Batı Çin- Batı Avrupa Otoyol Projesi’nin parçası olan Büyük Almati Çevre Yolu Projesi Sözleşmesi gündemdeki bir diğer önemli konu. Bu proje Kazakistan’daki ilk büyük ölçekli PPP (Kamu Özel İşbirliği) olma özelliğini taşıyor ve EBRD ile IFC gibi önemli uluslararası fınans kuruluşlarının destekleriyle hayata geçiyor. Bu yeni projeye ilaveten İstanbul ve Ankara Metro inşaatlarının değişik fazlarındaki teslimler ve ilerlemeler devam ediyor.

Garih gelecek dönem için stratejileri belirlerken yapay zeka, Endüstri 4.0 ve teknolojik alt yapı konularına değiniyor ve “Şirket olarak insan gücümüzü, bilgimizi ve yatırım felsefemizi endüstri 4.0 kavramlarına yönelik uyarlayarak bildiğimiz alanlarda gelişmeye ve öncü olmaya devam edeceğiz. Örneğin güneş, hidro ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına odaklanıyoruz, fırsatları değerlendiriyoruz. Kurumsal hafıza ve değişim yönetimi anlayışlarını harmanlayıp bir karma içerisinde bütünleştiriyoruz. 2033 yılına kadar mevcut iş kollarının neredeyse yarısının tamamen yok olup yerlerine yenilerinin türeyeceğini öngörüyor. Bu doğrultuda ciddi planlamalar yapmak elzem. Yedi yıl sonra iş gücünün yüzde 76’sını milenyallerin, Y ve Z nesillerin oluşturması bekleniyor. Bu sebeple organizasyonların gençleri tanıma ve onlara göre şekillenmesinin önemi gün geçtikçe artacak. Gittikçe açık yetenek ekonomisine doğru gidiyoruz” diyor. Yenibirlider Derneği’nin de yöneticisi olan Garih, bu konuda “Bu derneğin kurucuları kuzenim Cem Garih ve Kerem Kamışlı. Onların vizyonu ve kuvvetli icracı ekibimizle üniversite öğrencilerine çeşitli alanlardan oluşan kurumsal destekçilerimizle staj imkanları sunuyoruz. Kurumsal destekçilerimizde çalışan otuz yaşlarında olan ve üst yönetime değerlendirilen genç profesyoneller seçiyoruz. Genç profesyonellerin ve stajyerlerin hem mentor, hem mentee konumunda Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin yönetim kurulu başkanlarından veya koordinatörlerden çapraz eğitim ve mentorluk almalarını sağlıyoruz” diyor. Röportaj sonrasında fotoğraf çekimi yaptığımız Alarko Holding binasında İshak Alaton ve Üzeyir Garih’in odalarında da kısa bir tura çıkarıyor bizi Tal Garih. Sürekli söylediği şey en büyük olmak değil, güvenilir ve dürüst olmak üzerine oluyor. Her bir odada fotoğraflar ve anılar eşliğinde bunu tekrarlıyor. “Uyumlu farklılık” olarak nitelendirilebilecek bir iş yaşamı ve arkadaşlığın bugün geldiği noktayı  genç yönetici Tal Garih’in etrafa yaydığı enerjiden anlıyoruz ki, iki büyük iş insanının engin tecrübe ve deneyimleri kendisi için liderlik kariyerinde çok saygın ve önemli bir yere sahip.