Emtiadaki düşüş Glencore ile krize dönüşüyor

0
47

Dünyanın en büyük emtia madencilerinden ve tüccarlarından Glencore’un hisse senetleri, düşük emtia fiyatlarının Şirket’in borç yükünü daha da ağırlaştırdığı endişeleriyle tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Glencore hisseleri dün Londra Borsası’nda yüzde 29 değer kaybederek 97 pence seviyesinden 69 pence seviyesine indi. Glencore hisselerinde halka arz edildikleri 2011 yılındaki 530 pence seviyesine göre düşüş yüzde 87’ye ulaştı. 

Glencore hisselerinin dün Londra’da yaklaşık yüzde 30 düşmesi, Avustralyali madencilik şirketleri BHP Billiton Ltd. veRio Tinto Group’un yanında Noble Group Ltd.’nin de aralarında bulunduğu emtia ticaret şirketlerndeki güçlü düşüşlerle birlikte, tüm Asya’da satış dalgası yarattı. PetroChina Co., tatil sonrası yeniden başlayan işlemlerle birlikte, satış dalgasına yakalanan Çinli petrol şirketlerinin arasında yer aldı. Emtia ticareti yapan Glencore’un hisseleri, şirketin borç yükü konusunda artan endişelerin etkis ile Hong Kong’da, dünkü Londra düşüşünü izleyerek, güçlü bir düşüş gösterdi.

Investec analistlerinden Marc Elliott, “Mevcut iklimde borç en önemli faktör haline geliyor. Glencore daha büyük bir yapılandırmaya girişmek zorunda kalabilir” yorumunu yaptı.

Glencore, 2013 yılında madencilik sektörü tarihinin en büyük birleşmesiyle Xstrata’yı 29 milyar dolara almış ve dünyanın en büyük emtia tüccarından, bir madencilik devine dönüşmüştü.