Elektronik dünyasında OLED savaşları

0
48

SON ZAMANLARDA DİJİTAL BİR EKRANA BAKTINIZ MI? Tabii ki, evet. Boynunuz akıllı telefonun üzerine eğildi, bir arabanın eğlence sistemine göz attınız ve büyük ekran televizyona bön bön baktığınız da oldu. Hatta içte içe, ekrana bakmakla geçirdiğiniz süreyi hesaplayan iPhone’unuzun Screen Time uygulamasının saydığı dakikaları birilerinin görebileceği düşüncesi sizi dehşete düşürüyor. (Siyasi sosyal medya iletilerine cevap vermek için harcanan süre: Ortalamanın iki saat üzeri.)
Şu bir gerçek ki, parıldayan ışık panellerine yöneliminiz biraz hayvansı içgüdülerle, biraz da ışığa yönelen kelebeklerin ruh haliyle açıklanabilir. Peki en son bu ekranlara baktınız mı? Her zaman olduklarından… nasıl desek, çok daha iyiler. Hatlar daha canlı, ışıklar daha göz alıcı ve koyu siyah rengin içinde kaybolmuş hissediyorsunuz. Eski cihazlarınızdaki ekranlardan farklı gözüküyorlar. Bunun nedeni, OLED adını verdiğimiz teknoloji.
Organik ışık saçan diyot anlamındaki OLED son on yılın baskın görüntü teknolojileri olan LED ve LCD’den birkaç harf almış olsa da, temelde bu ikisinden çok farklı. LG Electronics’in ABD sözcüsü John Taylor, “OLED kendi ışığını yayıyor ve piksel kalitesi söz konusu olduğunda da gerçekten, benzerlerinden farklılaşan avantajlar sunuyor” diyor. “Her bir piksel ayrı ayrı kontrol edilebilir ve bu da mükemmel düzeyler sağlayabileceği anlamına geliyor; muhteşem bir görüntü elde etmek için en önemli unsur bu.”
OLED’in özelliklerine paralel fiyatı da yüksek. Telefonlardan (Samsung’un 720 dolarlık Galaxy S9’u) televizyonlara (LG2nin 2000 dolarlık C8’i), yer aldığı ürünlerin en üst pazar segmentine hakim oluyor. En önemlisi ise, Samsung, LG ve Sony gibi yalnızca az sayıda şirket sınırlı sayıdaki arzı kontrol ediyor.
Pazar araştırma şirketi IHS’de ekran teknolojisi analizinde önde gelen isimlerden Jerry Kang, “hemen hemen her şirket Samsung’la rekabet etmek için yatırım yapıyor” diyor. “Başkaları da hemen onu izlemeye çalışıyorlar.”
Kang’ın şirketi, bu yılki 26 milyar dolarlık global OLED pazarının büyük ölçüde mobil cihazlar sayesinde 2022 yılında 37,5 milyar dolarlık bir satış rakamına ulaşacağını tahmin ediyor. Kimin kazanıp, kimin kaybedeceği cihaza bağlı: Samsung dünyanın önde gelen iki telefon üreticisine (kendisine ve Apple’a) OLED ekranları sağlıyor; ancak OLED’e karşı alınan erken bir karar istemeyerek de olsa, premium televizyon pazarının LG ve Sony’ye teslim edilmesine yol açtı; nitekim IHS’ye göre, bu ikisinden her biri geçen yılki toplam satışların üçte birinden fazlasını gerçekleştirdi. (Samsung’un söz konusu teknolojinin geliştirilmesine 18 yıl önce yatırım yapmaya başladığını ifade eden bir Samsung Display sözcüsü “kesinlikle inanıyoruz ki, OLED ekranlarımızla olanaklar dünyasını genişletmeye devam edebileceğiz “diyor.)
OLED fiyatları düşmeye devam ettiğinden ve bir zamanların premium inovasyonu artık yaygın kullanımlı bir ürüne dönüştüğünden, savaş gittikçe kızışıyor; üstelik bu mücadelenin zamanlaması tam da kış alışveriş sezonuna denk düşüyor.  LG’den Taylor, “hâlâ görece genç bir teknoloji” diyor. “Ayağımızı frenden çekmeyi düşünmüyoruz.”