ECB’nin İlk Kadın Başkanı Görevine Başladı

0
42

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) eski başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) yeni ve ilk kadın başkanı olarak bugün görevine başladı.

8 yıl ECB Başkanlığı yapan Mario Draghi görevini Christine Lagarde’ye devretti. Lagarde’nin yeni başkan olarak ECB’deki görüş ayrılıklarını muhtemelen yatıştırması bekleniyor.

AB liderleri, ECB Başkanlığı görevi 31 Ekim’de sona erecek Mario Draghi’nin yerine getirilecek isim konusunda uzun süren müzakereler sonucu Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ilk kadın başkanı Lagarde üzerinde uzlaşı sağlamıştı.

Lagarde, ECB başkan adaylığı nedeniyle IMF’deki görevinden ayrılmıştı. IMF Başkanlığı’na Bulgar asıllı Kristalina Georgieva seçilmişti.

AB liderleri arasında yapılan müzakerelerde Lagarde’nin özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından ileri sürülmesi, ECB’nin yapısını siyasetçilerin şekillendirme çabası olarak algılanmıştı.

Fransız kökenli avukat ve iş kadını 63 yaşındaki Lagarde’nin Fransa’da Maliye Bakanlığı yapmasına karşın merkez bankası tecrübesinin olmaması, piyasaların Lagarde’nin ECB Başkanlığı’na “mesafeli” yaklaşmasına yol açmıştı. Lagarde, İspanyolca,İngilizce ve doğal olarak ana dili olan Fransızca’yı akıcı bir şekilde konuşuyor. Lagarde’nin iki oğlu bulunuyor.

“Büyük bir arabulucu”

Lagarde’nin ekonomist olmadığının altını çizen analistler, ancak kendisinin büyük bir arabulucu olarak tanındığını kaydetti. 

Analistler, Lagarde’nin yeni başkan olarak ECB’deki görüş ayrılıklarını muhtemelen yatıştırmasını beklerken, asıl sorunun  Lagarde’nin piyasanın stresli olduğu dönemlerde hızlı hareket edip edemeyeceği olduğunu belirtti.

Özellikle ittifak kurma ve müzakere kabiliyeti ile öne çıkan Lagarde’nin merkez bankacılığı deneyimsizliğini siyasi tecrübesi ile ikame etmesi bekleniyor.

Lagarde’nin görev başlangıcında, İtalyan ECB Başkanı Draghi’nin son dönem uyguladığı para politikalarında ciddi bir değişiklik yapması öngörülmüyor.

Yunanistan, İrlanda, İspanya, Portekiz, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi ülkelerin borçlarını ödeyemez duruma geldikleri Avrupa borç krizi döneminde IMF Başkanlığı’nı yürüten Lagarde, ABD’nin artan korumacı politikaları ile Çin’le yaşadığı ticari gerginliklerde de yapıcı ve uzlaşmacı tutumuyla dikkati çekmiş, taraflara sıklıkla itidal çağrılarında bulunmuştu.