Dünyada Kara Bulutlar Dağılmıyor

    0
    35

    Koronavirüs salgınının ardından OPEC’in petrol üretimini kısma önerisinin Rusya tarafından reddedilmesiyle zaten sallantıda olan küresel piyasalar yeni bir darbe aldı.

    S&P500 vadeli işlemler pazar akşamı itibariyle yüzde 5 kadar bir kayba uğradı. Dow vadeli işlemleri 1,200 puan üzeri bir değer kaybına uğradı; bu da yüzde 4,7’lik bir düşüş anlamına geliyor.

    On yıllık ABD Hazine bonoları da yüzde 0,5’in altına gerileyerek, rekor düşük seviyelere indi. Söz konusu panik Suudi Arabistan’ın petrolde Rusya’yla fiyat savaşı başlatmasıyla gelişti. Rusya’nın virüsten etkilenen petrol piyasasının toparlanması için OPEC’in üretimi kısma talebini reddetmesiyle ABD petrol fiyatları bir gecede yüzde 27 oranında gerileterek varil fiyatı 30,04 dolardan işlem görmeye başladı. Brent ham petrol varil fiyatı ise yüzde 26 oranında gerileyerek, 33,28 dolardan işlem gördü. Analistler her iki petrol türünün de 1991 yılından beri en kötü işlem gününe tanık olduğunu kaydediyorlar.

    Buna ek olarak, koronavirüsün hız kesmemesi de yatırımcılar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor; küresel ekonomide resesyon beklentileri artıyor.

    Global piyasalar son günlerde tam bir çöküş yaşıyor. Dokuz gün içinde küresel piyasalarda yaklaşık 9 trilyon dolar kayıp yaşandı. Analistler petrol piyasalarının   öngörülebilir gelecekte toparlanacağından umutlu değiller. ABD’de de koronavirüs salgının boyutu hızla büyüyor; en az 33 eyalette virüs vakaları belirlendi ve büyük ABD’li şirketler de çalışanlarını evden çalışmaya yönlendiriyor.

    Çin’de yavaş toparlanma

    Öte yandan, virüsün ilk çıktığı yer olan Çin’de vaka sayısı gittikçe azalırken, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde toparlanmanın çok yavaş olacağı ortaya çıkıyor.

    Çin’in ihracatı ocak-şubat döneminde yüzde 17 oranında geriledi. İthalatta ise yüzde 4’lük bir gerileme belirlendi. Çin ayrıca ABD’yle ticaret savaşının iki yıl önce başlamasından bu yana ilk kez ticaret açığı kaydetti.

    Oxford Economics’ten analist Louis Kujis Çin ekonomisinin ilk mali çeyrekte yüzde 2 daralmasını bekliyor.

    Kujis’e göre insanlar yavaş yavaş işlerine dönmeye ve şirketler açığı kapatmaya başladıkça durum düzelecek.

    Ancak bazı analistlere göre, Çin yavaş yavaş işe dönmeye başlasa bile imalatçılar büyük bir ihtimalle uluslararası talepte düşüşle karşı karşıya kalacaklar. (Kaynak: cnbc.com)