Dünya Türk mutfak şeflerini tercih ediyor

0
109

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) Başkanı Yalçın Manav, Türk mutfak şeflerinin uluslararası alanda çok başarılı olduğunu belirterek, başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkede beş yıldızlı otellerde ve önemli restoranlarda Türk aşçıların tercih edildiğini söyledi.

Türk mutfak şeflerinin başarısına ilişkin açıklamalarda bulunan Manav, Londra’da 68 senedir 2 yılda bir Dünya Aşçılar Şampiyonası yapıldığını hatırlatarak, Türkiye’de yaptıkları “İstanbul Uluslararası Mutfak Günleri” bu fuara denk gelmiyorsa Aşçılar Milli Takımı’nı bu fuara götürdüklerini anlattı.

Manav, geçen yılın mayıs ayında 14 şefle katıldıkları söz konusu yarışmadan 11 altın, 9 gümüş ve 11 bronz madalya ile döndüklerini belirterek, şampiyonanın düzenlendiği alana yağ ve şekerden yapılan heykellerinin dikildiğini, ilgi odağı haline geldiklerini aktardı.

Yalçın Manav, yine 2014’ün Kasım’ında 4 yılda bir yapılan, 107 ülkenin katıldığı, gastronomi dünyasının en prestijli ve en zor yarışmalarından biri olarak kabul edilen “Lüksemburg Aşçılar Kupası”na katılarak yarışmaya damga vurduklarını, 5 altın, 9 gümüş ve 11 bronz madalya aldıklarını anlattı. 

“Yeterince destek görmüyoruz”
Yıl boyunca Dünya Aşçılar Birliği’nin katılımıyla 65-70 arası uluslararası yarışma yapıldığını, parasal nedenlerle yeterince destek verilmediği için 20’sine katılabildiklerini ifade eden Manav, katıldıkları bütün yarışmalarda başarılı olduklarını, milli takımın, uluslararası mutfaklarda yarışarak geliştiğini söyledi.

Manav, aşçı eğitimi konusunda İstanbul’da irili ufaklı 6-7 okul bulunduğunu, bunların yüksek ücret aldığını belirterek, “Okul açılırsa daha güzel eğitim veririz ve daha da başarılı oluruz. Şu anda Türkiye’de 100 başarılı genç aşçı ve büyüklerden 60 milli takım elemanı var” diye konuştu.

“Türk mutfağı çok seviliyor”
Yarışmalarda her milli takımın kendi ülkesinden bir yemek yapabildiğini dile getiren Manav, “Biz o yemekte bizim floralarımızı kullanıyoruz. 3 bin 700’den fazla flora, çiçek var. Bir de elimizde 1150 çeşitlik bitki yemeği listesi var. Bunlardan faydalanınca bambaşka, çarpıcı bir lezzet oluyor” ifadelerini kullandı.

Gittikleri bütün uluslararası yarışmalardan gümüş ve altın madalya ile döndüklerinin altını çizen Manav, yarışmalara katılan ve Akdeniz, saray, Osmanlı ve Türk mutfağını bilen aşçılarının uluslararası mutfağı da öğrendiğini, böylece seviyesinin diğerlerine nazaran yukarılara çıktığını anlattı.

“Patlıcanın anavatanında çeşidi 17, bizde 263”
Manav, “Türk şefleri öncelikle pratik zekalarıyla diğerlerinden ayrılıyor. Bunu kimse inkar edemez. Mesela patlıcan Avrupa’ya Hindistan’dan geliyor, matbaa gibi Osmanlı’ya geç giriyor, Hindistan’da yaptığımız araştırmalara göre tatlısıyla beraber 17 çeşit yemek yapılıyor. Bize 200 sene geç gelmiş ancak patlıcan yemeği ve tatlısı sayısı 263” diye konuştu.

Dünya Aşçılar Birliği’ne üye 100 ülkenin sadece 21’inin yarışmasının uluslararası unvan kazandığını, bunlardan birisinin de Türkiye olduğunu dile getiren Manav, şöyle devam etti: “Aşçılarımız dünya çapında başarılı. Mutfak sayımız çok fazla. Türk mutfak şefleri, dünyanın en başarılı şefleri. Dünyada tercih ediliyor. Şeflerimizin tek eksiği dil. O eksiği de giderirsek her türlü fazlamız olacak. Türk mutfağı zaten uluslararası anlamda ilk sıralarda. Mutfağımız sadece şiş kebap, döner değil. Çok geniş. Türk aşçılar çalışkanlığı, pratik zekasıyla öne çıkıyor. New York’tan geliyor test yaparak aşçı seçip götürüyorlar. 6 ay da oturma müsaadeleri geliyor. Her türlü ihtiyaçları karşılanıyor ve işe yerleştiriliyorlar. Yılda 2 kez tekrarlıyorlar. 75 artı 75 olarak yılda 150 aşçımız gidiyor. Yani sadece New York’tan değil, başka ülkelerden de aşçılarımıza iş teklifi geliyor. Ama açığımız var. Aşçı ve şef yetiştiren okullarımız artmalı. Yetiştirelim gitsinler. 16 milyonluk şehirde 6-7 olmaz. Bu konuda bakanlıklara, sivil toplum kuruluşlarına, otellere, herkese iş düşüyor.”

Manav, dünyadaki önemli tanınmış restoran ve beş yıldızlı otellerin Türk aşçıları tercih ettiğini ve bu durumun dünya geneline yayıldığını belirterek, İstanbul’daki 72 büyük otelin 71’inde Türk mutfak şeflerinin çalıştığını vurguladı.

“Avrupa’da Türk mutfağı tanıtılmalı”
TAŞFED Başkanı Yalçın Manav, Avrupa’nın ve diğer büyük ülkelerin başkentlerinde, Türk ve Osmanlı yemeklerinin tanıtımı için organizasyonlar düzenlenmesi çağrısında bulunarak, bu etkinliklerde aynı zamanda Türk kültür ve sanatını tanıtacak faaliyetlerde bulunulmasını istedi.

Türk mutfağının lezzet açısından hemen hemen herkesçe beğenildiğinin altını çizen Manav, dünyada olmayan bitki ve çiçeklerin Türkiye’de bulunduğunu, gastronomi dünyasında bunun ilgiyle karşılandığını aktardı.

Manav, Türk mutfağındaki yemek çeşidi sayısının İngiliz, Fransız gibi diğer mutfaklardan fazla olduğunu kaydederek, Türk ve Osmanlı mutfağının anlatıldığı kitapçıkların yabancı dilde hazırlanarak Avrupa’ya gönderilebileceğini sözlerine ekledi.