Draghi: Mevduat faizi altında getirisi olan varlıklar alınacak

    0
    36

    Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi faiz kararı sonrasında düzenlenen toplantıda konuştu.
    Ekonomi ve enflasyon görünümü konusunda geniş kapsamlı gözden geçirme yaptıklarını söyleyen Draghi, “Varlık alım programının Mart 2018 sonuna kadar 80 milyar euro olarak sürdürülmesine karar verdik. Mart 2017’den Aralık 2017’ye kadar varlık alım programı 60 milyar euro olarak devam ettirilecek. Gerektiği takdirde varlık alım programı Aralık 2017 sonrasında da devam ettirilebilir. Varlık alım programının parametrelerinde ayarlama yapma kararı aldık. Parametre değişiklikleri 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek. Alınabilecek kamu sektörü varlıklarının vade aralığı geniştildi. Alınabilecek kamu varlıkları için minimum vade 1 yıla indirildi. Mevduat faizinin altında getirili tahvillerin alımına izin verildi. Program, önemli oranda genişlemeci para politikası devam ettirilecek şekilde ayarlandı. Yapılan ayarlama Euro Bölgesi ekonomisinde toparlanmayı güçlendirecek” dedi.
     
    Enflasyonist baskıların bastırılmış durumda olduğunu belirten Draghi, “Gerektiği takdirde tüm enstrümanlarla harekete geçmeye hazırız. Fiyat istikrarının gelişimini yakından izleyeceğiz. Toparlanma ılımlı ancak güçlenen bir hızla devam ediyor. Dünya çapında toparlanmanın biraz daha güçlendiğine dair işaretler var.  Enflasyonda ikna edici yukarı yönlü trend işareti yok. petrol vadelileri baz alındığında, manşet enflasyonun yıl içinde ciddi şekilde toparlanması bekleniyor. Enflasyon oranları 2018 ve 2019’da daha da artmalı. Eğer görünüm kötüleşir ise varlık alım miktarı daha da uzatılabilir. 2014 haziran ayından bu yana alınan tedirler borçlanma şartlarını ciddi şekilde destekliyor.
     
    Reformların ciddi şekilde hızlandırılmaları gerekli. Yapısal reformlara euro bölgesi genelinde ihtiyaç var. Yapısal reformları hızlı ve etkin şekilde uygulanması Euro Bölgesi’ni daha dirençli yapar. Diğer politika aktörleri de ECB’ye katkı vermeliler. Toplantıda varlık alım miktarı için iki seçenek ele alındı, değer seçenek 80 milyar euro olarak sürdürmekti. mevduat faizinin altında getirili tahvillerin alınmasına izin gerektiğinde uygulanacak bir opsiyon. Mevduat faizinin altında getirili tahvillerin alınması bir gereklilik değil. Mevduat faizinin altında getirili tahvillerin alınmasına ciddi ihtiyaç görüldüğünde izin verilecek. Deflasyon riski büyük ölçüde ortadan kalktı. Ancak belirsizlik her yerde sürüyor. ECB pragmatik ve esnek hareket edecek” dedi.
     
    ECB 2016 için GSYH büyüme tahminini yüzde 1,7 olarak korudu. ECB 2018 için büyüme tahminini yüzde 1,6 olarak korudu. ECB 2017 için büyüme tahminini yüzde 1,6’dan 1,7’ye yükseltti. ECB 2019 yılında GSYH’nin yüzde 1,6 büyümesini bekliyor. ECB 2016 için tüfe tahminini yüzde 0,2 olarak korudu. ECB 2017 için tüfe tahminini yüzde 1,2’den 1,3’e yükseltti. ECB 2018 için tüfe tahminini yüzde 1,6’dan 1,5’e indirdi. ECB 2019 yılında enflasyonun yüzde 1,7 olmasını bekliyor.