Dow Jones’tan 120 yılın en kötü başlangıcı

0
32

Dünya ekonomisi Çin piyasalarında yaşanan sert hareketler nedeniyle endişeli bir döneme girerken, ABD piyasaları da iç açıcı bir tablo sergilemiyor.

Analistler, yeni yılın ilk işlem gününde düşüş yaşanmasının önemli olmadığını ancak düzenli bir gerilemenin soruna işaret ettiğini belirtiyorlar.

Fortune.com’da yer alan haberde, Dow Jones Sanayi Endeksi’nin dün (Perşembe) 400 puanlık bir düşüşe tanık olduğu, bununla beraber Dow Jones’un 2016’ya ortalama yüzde 5’lik bir kayıpla başladığı kaydediliyor. Bunu da, FacSet Research’e göre, en az son 120 yıldır piyasalar için en kötü başlangıç olarak değerlendirmek gerekiyor.

Dow Jones’u oluşturan 30 hisse arasında yalnızca Walmart yükseliş kaydederken, diğerlerinde kayıplar görüldü. Walmart hissesinde 2016 yılının ilk günlerinde yüzde 2.33’lük bir değerleme meydana geldi. Uzmanlara göre, 30 hisse arasında yalnızca birinin değer artışına tanık olması, diğer 29’unun değer kaybı yaşaması piyasa stratejistlerinin kötü gidişatı geç kavradıkları anlamına geliyor.

Nitekim  değer artışı yaşayan hisselerin değer kaybına maruz kalan hisselere oranı negatife döndüğünde, bu durum ayı piyasasının işareti olarak yorumlanabiliyor. Charles Schwab stratejisti Liz Ann Sonders de piyasalardaki gerilemeden kötü kokular geldiğini söylüyor.

Öte yandan, Walmart hissesindeki değer artışı da, söz konusu hissenin geçen yılı yüzde 28’lik bir kayıpla kapattığını göz ardı ettirecek bir durum değil.  Nitekim Walmart 2015’te Dow’da en kötü performans sergileyen hisse olmuştu.

Walmart’ın hisse değerini artıran unsur, satışlarla ilgili iyi bir haberden kaynaklanmıyor. Walmart için avantajlı olan durum, petrol fiyatlarının düşmesinin ABD tüketicilerinin lehine bir gelişme olarak görülmesi. Petrol fiyatlarının gerilemesi global ekonominin öngörülenden daha zayıf bir büyüme sergileyeceğinin işareti olarak değerlendiriliyor ve buna bağlı olarak, düşük fiyatların da tüketicinin yararına olacağı hesapları yapılıyor.