Döviz sepetinden fazla kazandıran emeklilik fonları

0
96

Dolar kurundaki sert iniş ve çıkışlar spekülatörlerin gözünü kamaştırırken heyecan yapmadan birikimini değerlendirmek isteyenler kamu dış borçlanma araçlarına yatırım yapan fonları tercih ederek döviz sepetinden daha fazla kazandı.

Ocak ayında 3,94’e kadar tırmanan dolar kuru sonrasında alçalan kanal içerisinde 3,47’lere kadar indi. Buradan gelen alımlarla birlikte yeniden 3,63’lere tırmanan dolar kuru temmuz ortasına gelindiğinde ise yeniden 3,52’lere geriledi. Global Menkul Değerler stratejisti Gökhan Uskuay, Türkiye’nin satın alınmamış hikayesinin şu anda en büyük carry trade imkanı veren para birimi olması diyor. Uskuay’a göre dolar daha çok düşecek. Kurun oynak hareketi 0.5 dolar+0.5 euro döviz sepetine yatırım yapanlar için ciddi al-sat fırsatı veriyor. Öte yandan yılbaşından bu yana alıp bekleyenler için aynı değerlendirmeyi yapmak zor. Zira kamu dış borçlanma araçlarına yatırım yapan emeklilik fonlarının döviz sepetinin üzerinde kazandırdığı gözlenmekte. Yılbaşından bu yana kamu dış borçlanma araçlarına yatırım yapan emeklilik fonları yüzde 11’leri bulan bir kazanç elde etti. Söz konusu fonlar, dolar cinsinden faiz getirisi elde etmek isteyen, dengeli risk profiline sahip yatırımcılar için uygun nitelikte enstrümanlar olarak önerilmekte.

Döviz bazında yatırım yapanların emeklilikte alternatif olarak takip ettikleri bu fonların performanslarının izlenmesinde yarar var. Son beş yıllık getirilerine bakıldığında Kamu Dış Borçlanma Araçları Emeklilik Fonlarının getirisinin yüzde 104’e ulaştığını görmekteyiz. Aynı dönemde 0.5 dolar+0.5 euro döviz sepetinin performansı ise yüzde 89’da kaldı. Kamu Dış Borçlanma Araçları Emeklilik Fonları, döviz sepetine göre daha fazla kazandırmasına rağmen buraya yönelen fon büyüklüğünün sınırlı olduğunu görüyoruz. Halihazırda 71 milyar TL tutarındaki emeklilik fon büyüklüğünün yüzde 7,94’ü kamu dış borçlanma aracı fonlarından oluşuyor. Sektöre baktığımızda emeklilik sistemine katılım devlet tarafından desteklenmekte. BES katılımcıları 2013’ün başından bu yana yatırdığı paranın yüzde 25’i kadar devlet teşviki alıyor.

Yüzde 25 oranındaki devlet katkısından yararlanabilmek için 10 yıl boyunca prim ödemesi yapılması ve 56 yaş koşulunun yerine getirilmesi gerekiyor. Tasarrufların artmasında önemli bir imkan olan BES, devlet desteği ve getirisinin yükselmesiyle birlikte birikim sahiplerinin daha fazla ilgisini çekmekte. Birikim sahipleri ağırlıklı olarak borçlanma araçları fonlarına yöneliyor. Bununla birlikte getirisini artırmak isteyenlerin Kamu Dış Borçlanma Araçları Fonlarına yöneldiğini görüyoruz.

Son üç yılda döviz almak yerine parasını emeklilik fonlarına ve kamu dış borçlanma araçlarına yatırdığını belirten Mehmet Akdeniz, dövizden daha fazla getiri sağladığını, dile getiriyor. Döviz biriktirenler için hem yatırım fonlarında hem de emeklilik fonlarında kamu dış borçlanma araçlarının iyi bir alternatif olduğunu düşünen Akdeniz, faizin üzerinde getiri elde ettiğini, söylüyor. Görünen o ki fonlar alternatif yaratabildikleri oranda katılımcılarını memnun ederken portföylerini de büyütme potansiyeline sahip olabilmekte.