Dolar/TL yatay seyrediyor

0
29

Japonya Merkez Bankasının (BoJ) para politikasını değiştirmesinin ardından yükselişi sınırlı kalan dolar/TL önceki kapanış seviyesi olan 2,9770’te dengelendi.

BoJ’un para politikasında değişikliğe gitmesinin ardından ilk anda küresel piyasalarda dolar talebinin arttığı gözlenirken, dolardaki yükseliş eğiliminin sınırlı kalması dikkati çekti. Dolar/TL, BoJ kararının ardından uluslararası piyasalarda dolar endeksindeki artışa paralel 2,9881’e kadar yükselse de bu seviyelerde tutunamadı ve saat 10.20 itibarıyla 2,9750 – 2,9800 aralığında dengelendi. Şu dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 gerileyerek 3,3175, yen/TL ise yüzde 0,6 azalışla 0,0291’den işlem görüyor.

BoJ, para politikası çerçevesinde değişiklik kararı alarak “Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme” uygulamasına geçti. Politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1’de bırakan BoJ, parasal taban hedefinden de vazgeçti. Öte yandan banka, yıllık Borsa Yatırım Fonu (ETF) alım hedefini de 6 trilyon yen düzeyinde korudu. Kararların ardından uzun vadeli tahvil faizleri yükselirken, dolar endeksi de yüzde 0,2 artışla 96,2’ye çıktı.

Analistler, BoJ kararının ardından gözlerin Fed’e çevrildiğini belirterek, BoJ’un adımlarının etkisinin, uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükseliş üzerinden tüm piyasalarda görüldüğünü, ancak Fed’in atacağı adımları görmeden yatırımcıların net pozisyon değişimine gitmekten kaçındıklarını ifade ediyor. 

Dolar/TL’nin 2,9830 seviyesinin kısa vadede önemli direnç konumunda olduğunu ve bu seviyenin altında kalındığı sürece iyimserliğin korunabileceğini aktaran analistler, bu seviyenin üzerinde ise 2,9950 seviyesinin gündeme gelebileceğini dile getiriyor.