Dolar/TL 3,40’ı aştı

0
37

Dolar/TL’de ABD Başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın Başkan seçilmesiyle başlayan yükseliş Fed Başkanı Janet Yellen’ın Perşembe günkü kongre konuşmasının ardından hızını artırdı. Dolar/TL bugün 3,40 seviyesini de aşarak tarihi zirvesini yeniledi.

Türk Lirası haftalık olarak dolar karşısında yüzde 4.35 değer kaybetti ve gelişmekte olan ülke para birimleri içinde en zayıf performansı gösterdi. 

Fiyatlama eğilimlerinin dolar/TL’de yukarı yönlü devam edebileceğini aktaran Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Dolar/TL’nin 3,40’ta kendine destek yaratması halinde teknik projeksiyonlar bir sonraki hedefi 3,55 olarak göstermektedir. Bu momentumu yakalar mı, yakalamaz mı; bunu 3,48’de anlarız. 6 ay vadeli opsiyonlarda dolar alım TL satım sözleşmelerinde ana aralık olarak 3,20 – 3,60 karşımıza çıkıyor. 3,55’te 1,3 milyar dolar büyüklüğünde Mayıs vadeli USD call (alım), TRY put (satım) opsiyonu görünüyor. Temel anlamda TL’de değerlenme trendi yaratacak bir neden görememekteyiz. TCMB’nin önümüzdeki hafta bu konuda ne gibi bir açıklama yayınlayacağı önemli olabilir. Faiz aksiyonunda yüksek ihtimalle bulunmayacak olan Banka’nın, gerekirse faiz artırımında bulunabileceğine dair bir işareti kısa dönem için rahatlama getirebilir. GOP Merkez Bankaları, başta Meksika olmak üzere proaktiviteye başladılar. Meksika Merkez Bankası, Trump sonrası dayak yiyen MXN’i desteklemek için 50 bps faiz artırdı bile.
 
TL’deki değer kaybının iyice ivmelenmesi diğer TL çaprazları üzerinde de etkisini göstermektedir. Bu kapsamda her ne kadar euro/dolar paritesi gerilese de, euro/TL paritesi dolar/TL’den daha az momentum ile yükselişine devam etmektedir. Euro/dolar 1,05 altına doğru gelirse euro/dolar’ın 3,70 olması için dolar/TL’nin 3,52 olması gerekmektedir. Trend bu şekilde giderse, bu mümkün. Sterlin/TL’de ise momentum euro/TL’ye göre daha kuvvetli olur. 4,30 üstü beklenebilir” değerlendirmesini yaptı.