Dolar rekora mı koşuyor?

0
27

Seçim ortamı dolayısıyla düzenlenen mitinglerde partiler arasında karşılıklı atışmalar sertleşirken, dışarıdaki gelişmelere de bağlı olarak seçime yaklaşık bir hafta kala döviz cephesinde yeniden değerlenme yaşanmaya başladı.

Dolarda uluslararası kuruluşlardan gelen raporlara göre fiyatın 2.75’ in üstüne ve hatta bir sene içinde 3.15’ e gideceği belirtilmektedir. Dolar-TL de son günlerde görülen yükseliş dolar endeksinde 93.13 den başlayan ve gerek iyi gelen perakende satışları gerekse geçtiğimiz Cuma günü FED başkanı Sn. Yellen’ in faiz artışı tarihi konusunda sonbaharı işaret eden açıklamaları ile desteklenirken,  diğer yandan da Türkiye’ deki resmi olarak açıklanmayan ama piyasada dolaşan, konuşulan ve üstünde tartışmalar düzenlenen anket sonuçlarında son zamanlardaki değişimin işaret ettiği belirsizlik ve koalisyon ihtimalinin artmaya başlamasına bağlanabilir. Bir süredir piyasalardaki anketlerin belirttiği gibi iktidarda olan mevcut parti yönetiminde yeni kurulacak hükümetle seçimin sonlanacağı ve yabancıların şimdiye kadar politikalarını bildiği kişilerle yeni dönemde de çalışacağı kanısı yerleşmişken son günlerde 4 partili bir meclis oluşması ihtimalinin dillendirilmesi ve koalisyon olursa nasıl olur şeklindeki konuşmalar 2.56’ ya kadar inen dolarda yeniden yukarı yönde harekete sebep oldu. Seçime kadar dolarda bu şartlar dahilinde fiyatın 2.60”ın altına gitmesi beklenmemektedir. Yukarı tarafta ise dolarda dışarıdan, özellikle ABD’ den gelebilecek iyi verilere bağlı olarak 2.70-2.72 aralığı görülebilir.

Gelecek hafta sonuna doğru açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verileri son ana kadar tansiyonu yüksek tutabilir. Buna rağmen seçim öncesinde 2.75’ in üstüne çıkabilecek ve tarihi zirveye gidecek türden bir çıkış beklenmemektedir. Euro-TL kısmında ise her ne kadar 2.95’ e kadar yükseliş olabilirse de Euro‘nun üstünde Demokles’ in kılıcı misali sallanıp duran Yunanistan meselesi ve bu ülkenin Avrupa Birliğinden çıkıp çıkmayacağı veya temerrüde düşüp düşmeyeceği gibi ciddi meseleler Euro’nun genel anlamda dünya piyasalarında değer kazanmasını törpülemektedir. Yeniden 3.09 fiyatının seçim öncesi görülmesi zor gözükmektedir. Eğer seçim sonrası mecliste 4 partili bir dağılım oluşur ve en yüksek milletvekili sayısı olan parti bile 276 milletvekilini bulamazsa o zaman dolar-TL ve Euro-TL de ( sterlin de yukarı gider tabii ) değerlenme ilk anda düşünülenden daha fazla oluşabilir. FED’ in faiz artışı tarihinin Haziranda olmayacağı ihtimalinin artmasıyla aşağıya inen dolar endeksinin yaz aylarından sonra FED faiz artışı tarihinin sonbaharda veya o da olmazsa yeni yıla doğru kaçınılmaz şekilde gerçekleşebileceğine bakılırsa dolar endeksi de “100-93.00”  aralığındaki sıkışma alanını yukarı yönde ( faiz artışına başlandığı zaman hızlanabilir ) katlayarak “106.00-107.00” aralığına erişmek üzere tırmanmaya başlayacaktır. Bu durumda dolar-TL’nin ( TCMB’sinden gelebilecek faiz artışı kararı dışında ) kışa doğru 3.00’ civarına doğru gitmesi sürpriz olmayacaktır. TCMB’sının enflasyon verilerinin aşağıya gitmesini beklediği ve veriler düşmedikçe faiz indirimine gidemeyeceği düşünülmektedir. Bu durumda Dolar-TL’ deki hareketlenme özellikle dış etkenlere ve bilhassa FED’ in hareket planına bağlı kalacaktır. Kusursuz fırtınadan tutun kontrollü kaosa kadar değişik senaryoların tartışıldığı FED faizlerinin başlama tarihinin yaratacağı belirsizlik Mayıs 2013’de yaşandığı gibi ilk zamanlarda hızlı değişimlere/sarsıntılara  sebep olsa da daha sonra ( zaman geçtikçe ) durulacaktır.