Dokunulmazlıkta kritik gün

0
20

TBMM Genel Kurulunda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri bugün saat 10.00’da başlayacak. Teklif kabul edilirse, 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak. 

Dosya sayısı 667
Teklifin kabul edilmesi durumunda, 677 fezleke doğrudan yargıya teslim edilecek.. En fazla dosya ise 405 ile HDP’ye ait. Aralarında partinin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu pek çok HDP’li milletvekili için dosyalar Meclis’e gelmiş durumda. 

İlk tur referandumu işaret etti
Dokunulmazlığın birinci tur görüşmeleri ise salı günü yapıldı. Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi için gizli oylamaya geçildi.

Önce maddelere geçilmesi için gizli oylama yapıldı. Buna 536 milletvekili katıldı. Oylamada; 348 milletvekili kabul oyu kullanırken, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı.

1. maddeye 350 kabul, 148 ret
Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını ilişkin teklifin 1. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlanarak gizli oylaması yapıldı. Yapılan oylamada 350 Evet, 148 Ret, 27 Boş, 5 Çekimser oy kullanıldı. Teklifin 1. maddesi 350 oyla kabul edildi.

2. maddeye 357 kabul, 149 ret
Dokunulmazlık teklifinin 2. maddesinin görüşmeleri yapıldıktan sonra gizli oylama yapıldı.
Genel Kurul’da yapılan gizli oylamaya 529 milletvekili katılım gösterdi. Oylamada 2. madde 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıktı, 6 milletvekili de çekimser oy kullandı.

Sonuç bugün belli olacak
Anayasa gereği ilk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına geliyor. 

Bugünkü oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.